• 瀏覽: 3,415
  • 回覆: 24
唔好意思大家,小弟第一次上香討,可能講得唔詳細,多多見諒!

小弟本身係私生子,老竇同老母冇註冊結婚。至從老豆出去包二奶之後,我和媽媽相依為命。我同媽媽各自有一層樓,而我負責供媽媽嗰層樓,老竇負責供我層樓。我地怕老豆同二奶結婚生子,二奶爭家產。

想請問個二奶會否有權分?
有啲咩方法防止二奶爭到一分一毫?

引用:
原帖由 Stanley's 於 2019-12-16 10:40 PM 發表

小弟本身係私生子,老竇同老母冇註冊結婚。至從老豆出去包二奶之後,我和媽媽相依為命。我同媽媽各自有一層樓,而我負責供媽媽嗰層樓,老竇負責供我層樓。我地怕老豆同二奶結婚生子,二奶爭家產。

有啲咩方法防止二奶爭到一分一毫? ...
你爸同你媽冇結婚,
所以你爸唔係包二奶,
係揾老婆或女朋友.

你爸同個女人有冇結婚?
冇結婚就冇身家分.

引用:
原帖由 87er 於 2019-12-16 11:07 PM 發表

你爸同你媽冇結婚,
所以你爸唔係包二奶,
係揾老婆或女朋友.

你爸同個女人有冇結婚?
冇結婚就冇身家分.
我哋怕佢會結婚,就算唔結,佢生多個私生子,怕有機會分我同老母啲辛苦錢。

引用:
原帖由 Stanley's 於 2019-12-16 11:08 PM 發表

我哋怕佢會結婚,就算唔結,佢生多個私生子,怕有機會分我同老母啲辛苦錢。
真係生個小朋友出來,
你就好好教下細佬妹.

財產就問下你老豆點安排.

引用:
原帖由 87er 於 2019-12-16 11:20 PM 發表

真係生個小朋友出來,
你就好好教下細佬妹.

財產就問下你老豆點安排.
唔好撚玩啦,佢一早拋棄我地,我老母日喊夜喊,我拼搏到今時今日,老母先叫安享晚年,而家條仆街喺出邊生個仔仲叫我搞好佢?唔殺咗佢都偷笑!衰佬而家已經唔識分是非黑白。

我只求任何可以保護到財產方法!

引用:
原帖由 Stanley's 於 2019-12-16 11:23 PM 發表

唔好撚玩啦,佢一早拋棄我地,我老母日喊夜喊,我拼搏到今時今日,老母先叫安享晚年,而家條仆街喺出邊生個仔仲叫我搞好佢?唔殺咗佢都偷笑!衰佬而家已經唔識分是非黑白。

我只求任何可以保護到財產方法! ...
唔係你老竇負責供你層樓咩?

引用:
原帖由 晚間笨拙的腳毛 於 2019-12-17 03:50 AM 發表

唔係你老竇負責供你層樓咩?
佢離開左,供埋層樓嘅費用係當贍養費。

回覆 引用 TOP

最好
要老父再簽一份同意書 有第三方見証,供樓款項當無償資助

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Stanley's 於 2019-12-16 10:40 PM 發表

有啲咩方法防止二奶爭到一分一毫? ...
"怕老豆同二奶結婚生子"-->其實邊有得怕,今日要登記攞張結婚證有幾難? 你點控制到老豆想點?
1. 建議老豆同你媽註冊
2. 建議老豆寫定平安紙作好分配,但佢想點配你控制唔到,而且平安紙係可以改
3. 表面睇你幾隻字,唔太了解背後,咁你層樓轉晒你老婆名得唔得?
4. 二奶如果無結婚,基本上無得爭,但如果有小朋友,基本上小朋友可以爭
不過記住,入紙爭遺產係邊個都可以爭下,問題係機會有幾大啫...好嘅律師,有錢人嘅玩意...

事,不能做得太絕,否則,難以進退!
引用:
原帖由 咀賤心太軟 於 2019-12-17 12:18 PM 發表

"怕老豆同二奶結婚生子"-->其實邊有得怕,今日要登記攞張結婚證有幾難? 你點控制到老豆想點?
1. 建議老豆同你媽註冊
2. 建議老豆寫定平安紙作好分配,但佢想點配你控制唔到,而且平安紙係可以改
3. 表面睇你幾隻字,唔太了解背後,咁你層樓轉晒你老婆名得唔得?
4. 二奶如果無結婚,基本上無得爭,但如果有小朋友,基本上小朋友可以爭
不過記住,入紙爭遺產係邊個都可以爭下,問題係機 ...
1. 冇可能,五年前走咗,呀媽同佢冇接觸過,已經得我同老豆每月食一次飯。
2. 佢啲遺產我一啲都唔想要!我只係防二奶搶我同我媽啲錢!(我供完呀媽層樓,但我個層首期個衰老有出一半,另一半我出!佢負責供樓!
3. 轉俾老母要加的15% 稅,唔到最後一刻,都唔打算。
4. 衰佬佢聲稱唔爭,但二奶一定爭!唔排除生個仔同我地爭!

因為我都係私生,二奶生又係私生,法律上應該都係受養人!個衰老自己啲分哂俾二奶我哋冇所謂!我可以養到呀媽!但唔想俾佢爭我同阿媽啲野!

我最怕我層樓係法律上,因衰老有份供,會視為遺產一部份,到時個二奶同我哋爭!

引用:
原帖由 Stanley's 於 2019-12-17 04:58 PM 發表

1. 冇可能,五年前走咗,呀媽同佢冇接觸過,已經得我同老豆每月食一次飯。
2. 佢啲遺產我一啲都唔想要!我只係防二奶搶我同我媽啲錢!(我供完呀媽層樓,但我個層首期個衰老有出一半,另一半我出!佢負責供樓!
3. 轉俾老母要加的15% 稅,唔到最後一刻,都唔打算。
4. 衰佬佢聲稱唔爭,但二奶一定爭!唔排除生個仔同我地爭!

因為我都係私生,二奶生又係私生,法律上應該都係受養人!個衰老自己啲分哂俾二 ...
老母係直糸親屬,只需比標準稅,唔使15%

引用:
原帖由 chuckleberry 於 2019-12-17 09:46 PM 發表

老母係直糸親屬,只需比標準稅,唔使15%
大約幾%?我層樓大約千五萬,少個五十個我即轉!但係我阿媽已經有一層。

我諗住
1)賣左我層樓
2)轉俾我呀媽

以上個二奶應該分唔到?

回覆 引用 TOP

我懷疑2奶有冇得爭

你層樓是否只有你名?
你媽層樓是否只有你媽名?
如果係在冇遺囑情況下,你地死左第一繼承人是合法丈夫或老婆,如冇就子女父母

回覆 引用 TOP

你媽果層佢一定無得分,由頭到尾都無註冊分乜。你果層有小小機會,因為你爸有份供。佢老婆最多可分4分1(或更小),但要打官司。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]