• 瀏覽: 1,368
  • 回覆: 4
[隱藏]
要讲起呢个唇膏,呢个系很多人都系唔陌生嘅,涂喺嘴唇上系可以让自己更加嘅好睇,能畀自己嘅嘴唇加分嘅,之不过有时候涂唇膏也系让自己比较烦恼嘅,总系感觉好油腻,嘴巴厚涂唇膏好油腻点办?
嘴巴厚涂唇膏好油腻点办:

涂了唇膏过后,发现自己嘅嘴唇太油,可以用卫生纸喺嘴唇上便轻轻嘅抿一下,卫生纸系可以吸掉唇膏抑或系唇膏上嘅油分嘅。

涂唇膏要想让颜色更加嘅明显、唇部更加嘅饱满有光泽度,嗰就需要涂两遍唇膏。但系很多唇膏系比较水润嘅,里面嘅油性也系比较大嘅,涂两遍过后,成个嘴唇就像系抹了猪油一样,睇起嚟系非常嘅油腻。



回覆 引用 TOP

熱賣及精選
换唇膏

唇膏嘅油性太大嘅话,可以换一下唇膏嘅品牌,换成哑光质地嘅唇膏就唔会咁油腻了。哑光质地嘅唇膏涂了过后会呈现雾面感,非常好睇嘅。



回覆 引用 TOP

用卫生纸
喺嘴唇上涂抹完唇膏以后,可以用卫生纸喺嘴唇上轻轻嘅擦一遍,多余嘅唇膏油脂抿掉,和也系减轻唇膏油腻嘅一种方法。



回覆 引用 TOP

用散粉

涂完唇膏,等唇膏干啲后,就可以用散粉喺唇膏上便扑打一遍,呢也可以缓解唇膏油腻。



回覆 引用 TOP

[隱藏]
改变涂抹方式

唇膏要系过于油腻,可以选择只涂一遍唇膏,涂一遍系冇涂两遍咁油腻嘅。



回覆 引用 TOP

主題標籤 #口紅 #唇膏
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]