• 瀏覽: 5,824
  • 回覆: 55
  • 追帖: 1
本主題由 YanNessIsMe 於 2020-10-3 06:15 PM 關閉
引用:
原帖由 rilakkumadoll 於 2019-12-19 12:05 PM 發表

咁你要學下養生同注意健康了, 我病左我D家人會怕連累, 不聞不問甚至怪責, 但我都無所謂, 佢地都有家庭, 你有事佢都唔想知唔想理, 有D人係無咩親情, 天下不獨我一人是這樣, 你算幾好哦

祝你健康! ...
我舅父和姨媽生活超級非常健康。但都患了癌症,所以我老公同我講,橫死點死,想食乜就食乜,以前成日見到你啲親戚呢樣唔敢食果樣咁食,食嘢淡茂茂,做人有乜樂趣?

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 rilakkumadoll 於 2019-12-19 12:05 PM 發表

咁你要學下養生同注意健康了, 我病左我D家人會怕連累, 不聞不問甚至怪責, 但我都無所謂, 佢地都有家庭, 你有事佢都唔想知唔想理, 有D人係無咩親情, 天下不獨我一人是這樣, 你算幾好哦

祝你健康! ...
其實,一直以來唔知點解由細到大好驚生癌。

所以,我嘗試去整理和歸納一些會導致生癌症的原因。

大家亦可以分享下你身邊的經歷和意見:
1. 生活非常健康,經常在家煮飯,家庭主婦:肺癌
2. 髮型屋工作,懷疑長期吸入化學物品:肺癌
3. 經常食果仁:腸癌
4. 髮型屋工作,懷疑長期吸入化學物品:肺癌
5. 經常食雞翼:乳癌,子宮瘤
6. 餐廳老闆,經常三餐食自己餐廳食物:腸癌
7. 平時好少生病,幾年都唔傷風感冒一次:腦癌,鼻咽癌
8. 屋企很很乾淨,經常用滴露漂白水洗屋:血癌

引用:
原帖由 fat_boy 於 2019-12-19 11:32 AM 發表

人人都想健健康康, 但生老病死係人必經嘅階段. 我只係冇諗過嚟得咁快, 咁急. 一嚟就係危疾, 宜家連工都冇返.
未病之前好多嘢都唔知, 原來標靶藥已經可以用你幾十萬.
我都係單身嘅, 覺得問題不大, 以前鍾意去旅行就. 好free.
但見到好多病友有伴侶支持, 而我好像乜都靠自己. 雖然我屋企人都好好,  會陪我睇醫生又煮嘢畀我食, 但佢哋有自己家庭又耍返工, 都好忙.& ...
其實伴侶和婚姻都是講緣份,有些夫婦大難臨頭各自飛,未必個個伴侶都會在你有事的時候在你身邊支持安慰你。眼見我阿媽果袋,好多個男人唔鍾意就一走了之,留下母親一個獨力照顧養大幾個仔女。如果係咁,我情願單身更好。

回覆 引用 TOP

生老病死乃人生必經階段, 就算怎樣預防, 都無可能改變. 何況每個人既命運上天已一早安排, 何必擔憂咁多!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Bestrong 於 2019-12-19 04:44 PM 發表

其實伴侶和婚姻都是講緣份,有些夫婦大難臨頭各自飛,未必個個伴侶都會在你有事的時候在你身邊支持安慰你。眼見我阿媽果袋,好多個男人唔鍾意就一走了之,留下母親一個獨力照顧養大幾個仔女。如果係咁,我情願單身更好。 ...
常做運動唔代表唔生癌, 我有個病友糸瑜伽導師, 佢都中咗
至於你話伴侶和婚姻呢個問題, 我最近有個朋友, 仔女已升大學, 先至話離婚. 幾年前, 我Auntie 個連孫都有埋, 又離婚. 一切都糸講緣份, 嫁到好老公咪當bonus. 最緊要錫自己多啲

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Bestrong 於 2019-12-19 04:55 PM 發表

其實,一直以來唔知點解由細到大好驚生癌。

所以,我嘗試去整理和歸納一些會導致生癌症的原因。

大家亦可以分享下你身邊的經歷和意見:
1. 生活非常健康,經常在家煮飯,家庭主婦:肺癌
2. 髮型屋工作,懷疑長期吸入化學物品:肺癌
3. 經常食果仁:腸癌
4. 髮型屋工作,懷疑長期吸入化學物品:肺癌
5. 經常食雞翼:乳癌,子宮瘤
6. 餐廳老闆,經常三餐食自己餐廳食物:腸癌
7. 平時好少生病, ...
1. 家庭主婦成日屋企煮飯以前比人叫黃面婆,因為日日被油煙蒸面
3. 食果仁但有益心臟
8. 我幾時都話太乾淨唔係好事,始終唔能夠無細菌,所以本身身體要加強抵抗力
你嘅整理同歸納可能都係真,我見識少唔知道唔批評,但生老病死係階段,所有都係緣份,我相信世事唔會單一面倒只有唔好(即係你所指嘅生癌),凡事都有兩面(另一面可能生癌先更珍惜眼前人及事),發生咗就視乎你用咩角度去睇件事,我知道我唔係你,點都唔會代入到你情況,身同感受係廢話黎,所以只能夠講好睇個人點睇,既然一日未死,想快樂咁過定憂愁咁過,係個人選擇.
有時我會諗,人呀生存黎到呢個世界上真係咁好咩?!我反而總覺得好人死得早.人一出世都係喊住黎到呢個世界.生存生活難免有壓力,要賺錢又要照顧人,小時要讀書,大時要有瓦遮頭,死左其實咩都唔洗理,只有在生嘅人係度喊...我唔係鼓勵人自殺,只係平淡啲去睇一事件.

一個打唔開的鎖,一條未琢磨的匙

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 韓風中心的美媚 於 12-12-2019 12:33 AM 發表

人生去到40,對身邊好多人和事都好感概,純粹想在這裡抒發一下,不喜莫插:

友情:人與人之間的感情很奇怪,無論當年幾friend 幾糖黐豆,但隨着歲月和各人際遇遭遇不同,久而久之,在無聲無息下就會漸漸越行越遠。女性之間的友誼特別脆弱,眼見身邊一啲做了二三十年朋友,可能因為一句說話,一個誤會或者大家政見不同,就反目成仇。仲有而家所謂嘅朋友,出親嚟食飯都係講飲講食,炫耀自己去邊度食好嘢去旅行;表面好似 ...
多謝你分享!

問心真既有幾多人真唔講$, 朋友/屋企人/親戚都係會因$而嘈交~

真心想認識新朋友, 但有幾個會真心對你?

回覆 引用 TOP

忽然間見到呢個貼、好有感慨。屋企都好多至親因為癌症離開。我爸爸都係44歲肺癌離開。都係不煙不酒生活健康。癌症其實真係好常見。幾年前媽媽都生癌,我同媽媽關係好密切,知道佢有事當時成個人崩潰晒。癌症好多時都有遺傳性,年幾前一個檢查丶發現胸部硬塊,因家族入邊有人有乳癌,而睇落去嘅形狀亦都唔好,心裏面打定輸數。
最後無事,除咗個人輕鬆左丶亦同自己講以後想做就做唔好顧慮太多,因為隨時冇第二次。亦以前好多時都為人着想,依家先為自己着想,唔好忍受太多人哋嘅事。朋友嘅關係亦看到好輕,飲食玩樂為主。心事有時自己消化左就算,有時好難消化嘅同一兩位可以傾得嘅朋友兩句講完。我講得輕鬆其實做都好難㗎。

引用:
原帖由 Monicil 於 2019-12-22 09:19 PM 發表

忽然間見到呢個貼、好有感慨。屋企都好多至親因為癌症離開。我爸爸都係44歲肺癌離開。都係不煙不酒生活健康。癌症其實真係好常見。幾年前媽媽都生癌,我同媽媽關係好密切,知道佢有事當時成個人崩潰晒。癌症好多時都有遺傳性,年幾前一個檢查丶發現胸部硬塊,因家族入邊有人有乳癌,而睇落去嘅形狀亦都唔好,心裏面打定輸數。
最後無事,除咗個人輕鬆左丶亦同自己講以後想做就做唔好顧慮太多,因為隨時冇第二次。亦以前好多時 ...
癌症真係好恐怖, 由我發現胸部有硬塊, 到確診只係兩天. 生活簡直逆轉, 差啲要睇心理醫生. 而家只會做一d 令自己開心嘅事, 做人要對自己好啲. 48小時後已經吾知係咩事

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]