• 瀏覽: 5,831
  • 回覆: 55
  • 追帖: 1
本主題由 YanNessIsMe 於 2020-10-3 06:15 PM 關閉
唔好睇咁多電視啦,越睇越唔開心,地球唔會因為你開唔開心而停止轉動,風景不轉心境轉,唔好諗咁多,好多時候身邊嗰個並唔一定係最支持你嗰個

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 Bestrong 於 2019-12-18 11:36 PM 發表

有冇買保險?我姨媽患了腸癌,已經花了四十幾萬。我媽之前有朋友去政府醫院,斷錯症,點知原來惡性,好快就走了。
我有買保險, 十幾年前買落嘅. 但今次賠完危疾之後, 就畀人cut咗啦, 依家淨返住院.

好擔心如果日後有病點算, 就算去政府醫院好多藥物好似標靶都唔包.

政府醫院好那西, 每次覆診都係不同醫生, 前後七次見政府醫院腫瘤科醫生, 次次見的醫生都不同. 明白這是政府醫院, 不能要求什麼.

第二及第四次化療前, 醫生要求我除衫檢查乳房. 只是用手輕按, 完全「沒有」儀器下 , 告知我腫瘤「細咗」😳 我們才第一次見面,  冇數據比較, 憑什麼話細咗.

到最近第六次化療前, 醫生也「懶得」要我除衫. 只是問了一句 你覺得腫瘤細了嗎😳? 簡直不知所謂

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 rilakkumadoll 於 2019-12-19 03:59 AM 發表

乜咁多感慨, 人只要唔太窮同唔生病, 就可以了

伴侶同朋友我讀書畢業後完全沒有, 但我認為無問題, 10幾年都算幾好

同屋企人也無咩緣份, 連認為可靠既最後都無了, whatsapp只讀不回的人不在乎你的, 別糾結了, 我認為都無問題

工作上常遇見一次既陌生人, 同陌生人吹下水都幾舒心

除唔夠$用, 我人生算快樂 ...
人人都想健健康康, 但生老病死係人必經嘅階段. 我只係冇諗過嚟得咁快, 咁急. 一嚟就係危疾, 宜家連工都冇返.
未病之前好多嘢都唔知, 原來標靶藥已經可以用你幾十萬.
我都係單身嘅, 覺得問題不大, 以前鍾意去旅行就. 好free.
但見到好多病友有伴侶支持, 而我好像乜都靠自己. 雖然我屋企人都好好,  會陪我睇醫生又煮嘢畀我食, 但佢哋有自己家庭又耍返工, 都好忙. 

引用:
原帖由 fat_boy 於 2019-12-19 11:32 AM 發表

人人都想健健康康, 但生老病死係人必經嘅階段. 我只係冇諗過嚟得咁快, 咁急. 一嚟就係危疾, 宜家連工都冇返.
未病之前好多嘢都唔知, 原來標靶藥已經可以用你幾十萬.
我都係單身嘅, 覺得問題不大, 以前鍾意去旅行就. 好free.
但見到好多病友有伴侶支持, 而我好像乜都靠自己. 雖然我屋企人都好好,  會陪我睇醫生又煮嘢畀我食, 但佢哋有自己家庭又耍返工, 都好忙.& ...
咁你要學下養生同注意健康了, 我病左我D家人會怕連累, 不聞不問甚至怪責, 但我都無所謂, 佢地都有家庭, 你有事佢都唔想知唔想理, 有D人係無咩親情, 天下不獨我一人是這樣, 你算幾好哦

祝你健康!

人唔開心好易病, 凡事睇開D

引用:
原帖由 rilakkumadoll 於 2019-12-19 12:07 PM 發表

之前可能工作壓力大, 加埋個人唔開心, 所以熬出病來. 而家學習慢活😂 盡量保持心境開朗

回覆 引用 TOP

其實人生無常,每個人嘅際遇都唔同,明白有病無錢醫,就算有錢都未必醫得好,治療嘅過程又辛苦...但有時我諗,有病知道自己幾時走,起碼仲黎得切同親友道別同用餘下嘅時間做自己喜歡嘅事,總好過遇到意外走得更突然....

SORRY...得罪晒!

一個打唔開的鎖,一條未琢磨的匙
引用:
原帖由 咀賤心太軟 於 2019-12-19 12:47 PM 發表

其實人生無常,每個人嘅際遇都唔同,明白有病無錢醫,就算有錢都未必醫得好,治療嘅過程又辛苦...但有時我諗,有病知道自己幾時走,起碼仲黎得切同親友道別同用餘下嘅時間做自己喜歡嘅事,總好過遇到意外走得更突然....

SORRY...得罪晒! ...
我只糸希望有病嘅時候, 可以有能力搵到個好d啲嘅醫生. 好羨慕啲人喺夢中逝世, 盡量唔好煩身邊嘅人.
宜家病咗, 好多想食嘅嘢, 都係睇得唔食得. 好似想去海洋公園, 但都擔心身體應付唔到.

引用:
原帖由 fat_boy 於 2019-12-19 01:43 PM 發表

我只糸希望有病嘅時候, 可以有能力搵到個好d啲嘅醫生. 好羨慕啲人喺夢中逝世, 盡量唔好煩身邊嘅人.
宜家病咗, 好多想食嘅嘢, 都係睇得唔食得. 好似想去海洋公園, 但都擔心身體應付唔到. ...
曾經聽過,人死前最後悔唔係做錯乜事,而係有事無去做到...唔知道你個病到底對你日常生活有幾大影響,或者唔知道你仲有幾多時間洗,但活在當下啦!
以前我覺得人想長生不老,係唔捨得物質/身邊人等等,但該來的終要來,如果你都有野唔捨得或者唔放心,就趁依家好好去做埋佢.

一個打唔開的鎖,一條未琢磨的匙
樓主, 我相信你係一個有責任心的人, 但你公司既問題係由Partner 引起, 說到尾, 你根本無可能解決到, 既然已無其他辦法, 盡早把公司結束既吧! 當無能為力, 就要識得放手! 

引用:
原帖由 咀賤心太軟 於 2019-12-19 02:11 PM 發表

曾經聽過,人死前最後悔唔係做錯乜事,而係有事無去做到...唔知道你個病到底對你日常生活有幾大影響,或者唔知道你仲有幾多時間洗,但活在當下啦!
以前我覺得人想長生不老,係唔捨得物質/身邊人等等,但該來的終要來,如果你都有野唔捨得或者唔放心,就趁依家好好去做埋佢. ...
冇諗過長生不老, 最緊要在世嘅時候健康, 行得走得. 而家每日都好感恩, 努力做過開心快樂人😀

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 rilakkumadoll 於 2019-12-19 12:07 PM 發表

其實我舅父患癌症對我的打擊很大,對我一直以來原有的觀念所動搖。例如:做人好心有好報,不煙不酒,早睡早起,經常做運動,少肉多菜,食有機食物、永遠保持正能量。
我昨天到我阿媽家裏躲了一個晚上,在房內大喊一場,今早起身處理了一些法律事務,什麼也不管,走去按摩,剛剛食完個叉鵝瀨。突然之間好開心。

我同意保持正能量是很重要的,但人是感情的動物,需有適當的時候去宣洩。如果勉強要自己保持正能量,就好像一個氣球,得閒唔同佢放氣,遲早一日谷爆。所以,得閒搵人傾訴下心事,大喊一場,俾自己偷懶放一日假乜都唔好諗,任性啲做自己鍾意做嘅嘢,其實都係一個好嘅發洩情緒方法⋯⋯

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 您最掛念誰 於 2019-12-19 02:59 PM 發表

樓主, 我相信你係一個有責任心的人, 但你公司既問題係由Partner 引起, 說到尾, 你根本無可能解決到, 既然已無其他辦法, 盡早把公司結束既吧! 當無能為力, 就要識得放手!  ...
呢個都係一直以來律師提議我的方法。但最近,其中一個有錢客戶已經入稟高院追討賠償,因為公司有官私在身,所以現在就不能注銷了。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 咀賤心太軟 於 2019-12-19 02:11 PM 發表

以前我覺得人想長生不老,係唔捨得物質/身邊人等等,但該來的終要來,如果你都有野唔捨得或者唔放心,就趁依家好好去做埋佢. ...
對啊,珍惜眼前人。所以我依家都多了時間陪伴年老的母親。很多人生了小孩子把重點放在小孩子身上,其實坦白說,小猴子那麼可愛大把人疼愛,相反老人家,路了很多時都會遭到家人嫌棄。所以在我心目中母親永遠是第一位,就算將來有咩事,我從來也不會擔心我女兒,因為我女兒有他的父親和父親家人照顧。但相反我母親就只得我一個,所以我要盡力去保護他。

回覆 引用 TOP

其實伴侶和婚姻都是講緣份,有些夫婦大難臨頭各自飛,未必個個伴侶都會在你有事的時候在你身邊支持安慰你。眼見我阿媽果袋,好多個男人唔鍾意就一走了之,留下母親一個獨力照顧養大幾個仔女。如果係咁,我情願單身更好。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]