• 瀏覽: 20,273
  • 回覆: 279
  • 追帖: 4
我們兩個都係30出頭,事業還算OK,女朋友屬於專業人士,兩者收入尚算OK。
最近家人為了退休生活好一點,換了環境好一點的私樓,然而供樓壓力落在我身上,每月雖有儲蓄但所剩無幾。

我們偶然有性行為,上月中試過一次沒有使用安全套,但只維持幾秒之後便帶回安全套繼續發生性行為了。
近日女朋友月經遲了近兩星期,我有點擔心懷疑她有了BB,我亦有暗示我暫時不計劃有小朋友,需要時間慢慢考慮並計劃組織家庭等人生大事。

然而女朋友聽後就表明就算自己一個也養得起小朋友,不必特意到醫院檢查。對於我不想要小朋友的想法,人工流產是不是很不該呢?她對此非常不滿,或許她認為生命就是生命吧。

我每天也不斷想著這件事,開始感受到無形壓力,一來是經濟問題,二來結婚和家庭等問題不是一時三刻便可以決定下來。未知有沒有同路人分享下意見?

熱賣及精選
唔好諗咁多喇,CHECK咗先,話唔定最後冇事呢!

引用:
原帖由 hohohosoho 於 2019-12-10 11:08 AM 發表

唔好諗咁多喇,CHECK咗先,話唔定最後冇事呢!
女朋友唔想檢查,話無必要。可能佢對於我暫時唔想要小朋友既想法感到反感。
我而家左右做人難咁...

自私,賤格

引用:
原帖由 5173519 於 2019-12-10 11:12 AM 發表

女朋友唔想檢查,話無必要。可能佢對於我暫時唔想要小朋友既想法感到反感。
我而家左右做人難咁...
你唔會真係唔想負責任啩

淨想吊西就叫雞啦,害人害物

正仆街,係男人既就應該要負責任

引用:
原帖由 5173519 於 2019-12-10 10:38 AM 發表

我們兩個都係30出頭,事業還算OK,女朋友屬於專業人士,兩者收入尚算OK。
最近家人為了退休生活好一點,換了環境好一點的私樓,然而供樓壓力落在我身上,每月雖有儲蓄但所剩無幾。

我們偶然有性行為,上月中試過一次沒有使用安全套,但只維持幾秒之後便帶回安全套繼續發生性行為了。
近日女朋友月經遲了近兩星期,我有點擔心懷疑她有了BB,我亦有暗示我暫時不計劃有小朋友,需要時間慢慢考慮並計劃組織家庭等 ...
你都算係一個男人
唔想有小朋友但係又唔做好安全設施
祝你早日做爸爸 祝你早日做爸爸

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hohohosoho 於 2019-12-10 11:17 AM 發表

你唔會真係唔想負責任啩
結婚OK,再吃力D另外置業都OK,但我唔想咁早有小朋友,心態上未有呢個準備。

睇黎大家都係一面倒先入為主話我係賤人之類,多謝大家意見。

引用:
原帖由 5173519 於 2019-12-10 11:23 AM 發表

結婚OK,再吃力D另外置業都OK,但我唔想咁早有小朋友,心態上未有呢個準備。
咁你都唔係賤人,如果真係中咗都係得呢個方法,心理上未READY都要硬食,喺度呻完就好氹返你「老婆」喇,祝福!

孩子是無辜的...

回覆 引用 TOP

生小朋友並唔係經濟問題, 係雙方責任問題!
正所謂富有富養, 窮有窮養, 雙方需要溝通好並共同努力就可以.
以後食粥食飯都唔可以埋怨, 咁就無問題. 畢竟你係得咁大個頭, 唔可能戴更大既帽.
何況世事仲要係變幻莫測!

另外一點係, 你地有冇打算結婚? 佢係咪肯定係你既終身伴侶?
唔好諗住奉子成婚, 撞板多過食飯, 到頭來傷害到個小朋友.

我諗你地兩位先諗清楚以上兩個問題再講.

引用:
原帖由 5173519 於 2019-12-10 10:38 AM 發表

近日女朋友月經遲了近兩星期,我有點擔心懷疑她有了BB,我亦有暗示我暫時不計劃有小朋友,需要時間慢慢考慮並計劃組織家庭等 ...
人工流產對女人身心都好傷

俾外國人知香港發生緊咩事!

https://youtu.be/ji4G86e7cJM

仲有上一集:

https://www.youtube.com/watch?v=CPqZPjtTDv8

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]