• 瀏覽: 6,281
  • 回覆: 117
自己WeChat裡面起碼有2萬人,除左客人關係好嘅朋友都非常多,但係我係一個極度不喜歡將自己私生活中嘅事話俾朋友或者屋企人知
每次係度發洩都好似好長氣,實際現實生活中我係一個比較冷的人,我寧願自己一個人坐著發呆都不想與人講野,或許這與我這段不幸的婚姻有關
我一直盡心盡力去工作,都係想家人同仔女過得更加好,就算有一D空閒時間我都會返香港陪仔女食餐飯.雖然我同前夫已經離婚,但係我都希望大家可以為了仔女像朋友一樣相處.俾仔女一個幸福快樂嘅童年,但係好似一切都係我一廂情願
今日係香港參加一個會議,同D朋友食完飯我問佢D小朋友食左未,佢話未.我話如果咁樣嘅話你帶D仔女出來一齊食晚餐.咁佢都話好.
我一個星期未見D細路,好期待見到兩個,點知兩個好似乞丐仔企係我面前,著住睡衣出來,我當時好內疚覺得自己工作太忙無暇顧及,都只能扮無嘢.始終媽咪唔係身邊係差D
食飯過程中佢又同離婚前一樣D仔女一D問題佢就對住吼叫.見到嘅仔驚到傻下傻下嘅心真係好唔舒服。我同佢講你可以不要再在大庭廣眾之下咁樣嘅態度對佢地嘛⋯⋯佢話根本不應該來D高級餐廳.佢地最喜歡係食麥記。我話你點解成日都係呢句說話.你自己不想進步我不怪你,但係仔女唔係你人生失敗的實驗品.你覺得這些高質素生活不適合你咁你可以不來,而唔係你限制佢地出來見世面.
佢就完全不再講野,我當時都係非常細聲同佢講,一路照顧兩個用餐.其實我當時心裡面已經難受到死、因為我知道這一切都係自己當初錯誤的選擇造成的.明明兩個人係三觀上同生活水平上都唔係一個平台上.點解要選擇生兩件出來受罪呢?
後來我地食完去幫對仔女買衫.因為由細到大仔女D日常生活用品幾衫褲都係我去買.我帶兩個小朋友去試衫,佢就企係門口.完全唔會幫我一齊睇住對仔女,咁多年來都未變過,佢因為反抗我俾仔女買D好嘢.所以佢就完全無視.當我選衫過程中兩個細路因為搶一件玩具就開始係鋪頭追,我就即刻停落來同對仔女講,你兩個坐係度.唔可以咁跑來跑去,第一驚撞倒,第二呢度係人地做生意嘅公眾地方,你地會影響到人,咁仔女都乖乖地坐係度啦!點知佢係邊度衝入來用手指指住嘅仔講撲街你點解咁無家教嘎,果一刻我突然覺得自己好無能,眼淚係眼裡打轉,點解我地走到離婚。係因為佢一路以來講野就好似潑皮.無論係咩場合佢對我同仔女都係大吼大叫。
後來我將佢地送去地鐵站我準備返大陸,個女就話要我送佢返屋企,我話好啊⋯⋯咁大家一路行,我就同佢溝通我話你可不可以改一改你嘅脾氣,仔女慢慢大個啦你咁樣對佢地將來會影響佢地性格.我話湊仔女肯定係辛苦,我都有盡力去做.你以後能否與仔女溝通嘅時候蹲下同佢講,唔好抱著對手發曬脾氣。佢講出來D嘢真係差D當場讓我暴斃.我氣到講不出來一句說話.我話算啦我都唔會係仔女面前同你吵,你喜歡點就點,都係你自己嘅選擇,與我無關。
返來大陸嘅路上我真係有D精神恍惚。覺得自己點解可以忍到佢13年,點解當初不早D放棄佢,點解一次次俾機會佢。係我害左仔女。有一個咁樣嘅父親。我真係好想以後都不同佢見面,以後我都不要再自作多情去與佢同台食飯
返到屋企我又不想將這些無謂嘢同屋企人講,唯有係度發洩一下⋯⋯
接下來我公司新項目一個接一個就不會再有時間上來寫嘢,我突然發現自己真係好孤單.一個倒苦水嘅地方都無。就好似我女女今晚話酸甜苦辣都要食,呢個先係人生,無咩大不了。
係度為自己打氣。我相信自己會做得更加好,做佢地最好嘅榜樣及引路人.我知道呢個世界沒有人有義務要對我好,我會迎著太陽一路向前,成就最好最有價值的人生
純屬個人發洩,不喜勿噴
晚安

你自己點解唔可以照顧反對仔女

引用:
原帖由 MK8591A 於 2019-12-9 01:09 AM 發表

因為我住深圳,仔女太細我想留佢地係香港返學.如果日日中港兩邊跑太辛苦.原本離婚前都有講好佢帶到10歲後仔女由我撫養.現在唯有忍.對仔女都想跟我

引用:
原帖由 MK8591A 於 2019-12-9 01:09 AM 發表

因為我住深圳,仔女太細我想留佢地係香港返學.如果日日中港兩邊跑太辛苦.原本離婚前都有講好佢帶到10歲後仔女由我撫養.現在唯有忍.對仔女都想跟我

回覆 引用 TOP

你點解唔返香港工作跟住同仔女一齊住再申請公屋

我之前嘅妻子都係攞咗仔女嘅撫養權再申請公屋

引用:
原帖由 MK8591A 於 2019-12-9 01:26 AM 發表

你點解唔返香港工作跟住同仔女一齊住再申請公屋
大陸的事業都做得已經走上正軌,好多嘢唔係話放就放.無理由係香港從新開始.我都未打算申請公屋.唯有等仔女再大D做中港學童

引用:
原帖由 MK8591A 於 2019-12-9 01:27 AM 發表

我之前嘅妻子都係攞咗仔女嘅撫養權再申請公屋
就算返香港住都唔係宜家,因為好多嘢無法分身.請工人睇更加不放心.我如果日日兩頭走都係問題

如果你喜歡做女強人將來你就好難做好媽媽

引用:
原帖由 soule 於 2019-12-9 01:31 發表

就算返香港住都唔係宜家,因為好多嘢無法分身.請工人睇更加不放心.我如果日日兩頭走都係問題
其實妳可以安排佢哋返大陸讀書。

引用:
原帖由 MK8591A 於 2019-12-9 01:41 AM 發表

如果你喜歡做女強人將來你就好難做好媽媽
你不是我你又怎麼知道我強.
不好意思,我覺得我是一個非常合格的媽媽

引用:
原帖由 3882 於 2019-12-9 02:18 AM 發表

其實妳可以安排佢哋返大陸讀書。
始終我還是比較欣賞香港教育,起碼係禮儀上,香港的孩子贏在起跑線,雖然今晚純屬發洩,我已經沒事啦!謝謝關心

引用:
原帖由 soule 於 2019-12-9 02:22 發表

始終我還是比較欣賞香港教育,起碼係禮儀上,香港的孩子贏在起跑線,雖然今晚純屬發洩,我已經沒事啦!謝謝關心
如果老師教得好,對日後發現的確有幫助。

引用:
原帖由 3882 於 2019-12-9 02:27 AM 發表

如果老師教得好,對日後發現的確有幫助。
雖然現在香港出現很多問題,但係我堅信香港的孩子始終係很多方面都是非常優秀的

引用:
原帖由 soule 於 2019-12-9 02:30 發表

雖然現在香港出現很多問題,但係我堅信香港的孩子始終係很多方面都是非常優秀的
除咗老師,其他時間都要妳照顧佢哋。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]