• 瀏覽: 2,586
  • 回覆: 23
引用:
原帖由 炎夏不安的流彈 於 2019-12-6 08:57 AM 發表

因为有些人不想养小孩觉得太累,我是觉得我要生小孩,有小孩才會促进感情
小孩亦可以毀滅一段感情

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 炎夏不安的流彈 於 2019-12-6 08:57 AM 發表

因为有些人不想养小孩觉得太累,我是觉得我要生小孩,有小孩才會促进感情
個別啦

回覆 引用 TOP

引用:

你媽、你爺年代就係有小朋友大多數會增進感情,
而家年代…自己都小朋友咁,
點湊小朋友?

回覆 引用 TOP

引用:

大多數都不生
香港來說
生的都是以新移民為主

我覺得呢十年多數都有生,2010後好多都係生兩個

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 半空活潑的飛滋 於 2019-12-13 01:11 PM 發表

大多數都不生
香港來說
生的都是以新移民為主
你應該無小朋友呢!
如果有你會接觸到自己小朋友同學嘅父母,佔大部份都係土生土長香港人,新移民當然有,但都只係佔少數,有都係母親係新移民,而唔係你所講大多數都只係新移民為主。

如果唔打算生小朋友,唔結婚更自在

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 花生之友 於 2019-12-13 03:23 PM 發表

你應該無小朋友呢!
如果有你會接觸到自己小朋友同學嘅父母,佔大部份都係土生土長香港人,新移民當然有,但都只係佔少數,有都係母親係新移民,而唔係你所講大多數都只係新移民為主。 ...
不過都要睇下你本身住邊區既......

CG Egg Production
我認識的親戚朋友全部都不生

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 MaGwaiFan 於 2019-12-15 05:08 PM 發表

不過都要睇下你本身住邊區既......
已經係港島。。。 照計應該係最少新移民嘅地區,不過都好多

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 花生之友 於 2019-12-13 03:23 PM 發表

你應該無小朋友呢!
如果有你會接觸到自己小朋友同學嘅父母,佔大部份都係土生土長香港人,新移民當然有,但都只係佔少數,有都係母親係新移民,而唔係你所講大多數都只係新移民為主。 ...
但係。 依家啲小學中學大學 好多人都用普通話傾計 或者不純正的廣東話  照計本地人應該唔會啩

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 半空活潑的飛滋 於 2019-12-13 01:11 PM 發表

大多數都不生
香港來說
生的都是以新移民為主
唔生細路,老了之後會唔會很無傾啊

引用:

不會生,亦覺得生咗唔會憎進感情,反而增加離開嘅機率。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 暮北 於 2019-12-19 12:58 AM 發表

唔生細路,老了之後會唔會很無傾啊
細路會長大,會有自己嘅家庭,跟本無咩時間睇父母。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]