• 瀏覽: 1,314
  • 回覆: 14
  • 追帖: 2
我與前妻育有一子(6歲)一女(9歲),仔女共同撫養,而管束權即由前妻擁有,每月給予2個小朋友生活費,及每年$1象徵式贍養費,最終離婚領於本年9月生效。
離婚令生效後,前妻與子女及工人姐姐已一同搬往新住址,於本年10月中工人姐姐及兒子透露,前妻已和另一名男人懷孕,兒子亦表示希望能夠與父親一同居住。
我想向前妻追討取回仔女撫養權或管束權。
前妻一方面表示可以隨時俾返撫養權俾我,只要仔女願意便可,但另一方面又同仔女講如果搬返爸爸屋企住就唔會成日見到媽咪,令到仔女一直唔願意跟我。
我覺得小朋友喺我哋2個之間已經好辛苦,點解仲要迫佢哋去選擇😢
我究竟可以點做⋯

你個仔話想同阿爸住 佢一樣都想同阿媽住

即係個事實係佢想同阿爸阿媽住 本來離婚呢件事就要佢地揀一個同住 

"唔洗佢地揀"根本唔存在

你同佢地講 有乜野爸爸屋企永遠有間房比你 

講到明睇小朋友意願 你迫都無用

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 @miu 於 2019-12-5 11:49 PM 發表

你個仔話想同阿爸住 佢一樣都想同阿媽住

即係個事實係佢想同阿爸阿媽住 本來離婚呢件事就要佢地揀一個同住 

"唔洗佢地揀"根本唔存在

你同佢地講 有乜野爸爸屋企永遠有間房比你 

講到明睇小朋友意願 你迫都無用 ...
佢哋要同一個搶走自己媽咪嘅男人一齊生活,我好心痛,而自己作為一個男人,一個爸爸,就咩都做唔到😞

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

離婚對BB傷害大。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 變態的師兄 於 2019-12-7 04:54 PM 發表

離婚對BB傷害大。
BB不是我的,係佢瞞住我同另一個男人生

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 車站硬硬的結他 於 2019-12-5 11:29 PM 發表

我與前妻育有一子(6歲)一女(9歲),仔女共同撫養,而管束權即由前妻擁有,每月給予2個小朋友生活費,及每年$1象徵式贍養費,最終離婚領於本年9月生效。
離婚令生效後,前妻與子女及工人姐姐已一同搬往新住址,於本年10月中工人姐姐及兒子透露,前妻已和另一名男人懷孕,兒子亦表示希望能夠與父親一同居住。
前妻一方面表示可以隨時俾返撫養權俾我,只要仔女願意便可,但另一 ...
難!
客觀睇2邊條件差唔多。
官冇咩理據,改判比你。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 工廠男 於 2019-12-7 05:10 PM 發表

難!
客觀睇2邊條件差唔多。
官冇咩理據,改判比你。
佢已經唔同我講道理,咩都話要返撫養權嘅話就同法官講,仲話如果再騷擾佢就好自為之

引用:
原帖由 車站硬硬的結他 於 2019-12-7 05:13 PM 發表

佢已經唔同我講道理,咩都話要返撫養權嘅話就同法官講,仲話如果再騷擾佢就好自為之
先冷靜。
1,女人帶細路係傳統,可能真係比你好。
2,事剛發生,可能更好的未到。
3,放長2,3年睇,信我!你或佢都可能轉變。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 工廠男 於 2019-12-7 05:28 PM 發表

先冷靜。
1,女人帶細路係傳統,可能真係比你好。
2,事剛發生,可能更好的未到。
3,放長2,3年睇,信我!你或佢都可能轉變。
唯有但願如此😢😞

回覆 引用 TOP

其實而家仲有一樣野擔心,就係一蚊贍養費,我唔係好清楚呢一個含意,如果佢生完BB之後唔做嘢,係咪可以隨時問我攞返贍養費?變樣我到時要養埋個便宜仔

引用:
原帖由 車站硬硬的結他 於 2019-12-7 09:51 PM 發表

其實而家仲有一樣野擔心,就係一蚊贍養費,我唔係好清楚呢一個含意,如果佢生完BB之後唔做嘢,係咪可以隨時問我攞返贍養費?變樣我到時要養埋個便宜仔 ...
樓主我好體諒你心情,做爸爸既要睇住親生骨肉同個陌生男人一齊住,係基本上冇人能夠接受,你其實係度問倒不如搵社工/區議員幫手好過啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 車站硬硬的結他 於 5/12/2019 23:29 發表

前妻一方面表示可以隨時俾返撫養權俾我,只要仔女願意便可,但另一 ...
樓主,找律師搞,向律屍陳述情況,前妻的說法,子女的意願。這些事要使少許錢搞的,應該不多。

看不到內容的毒果link,就是假link,死link,一字不漏,搬字過紙就是違規,一定要檢舉,一定要檢舉,嚴打濫發帖。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 車站硬硬的結他 於 7/12/2019 21:51 發表

其實而家仲有一樣野擔心,就係一蚊贍養費,我唔係好清楚呢一個含意,如果佢生完BB之後唔做嘢,係咪可以隨時問我攞返贍養費?變樣我到時要養埋個便宜仔 ...
這是象徵式拿個面子,但養子女的一定要給。
如果雙方經濟收入都差不多,又女方比男方高,可不用給的。

看不到內容的毒果link,就是假link,死link,一字不漏,搬字過紙就是違規,一定要檢舉,一定要檢舉,嚴打濫發帖。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 車站硬硬的結他 於 2019-12-5 11:29 PM 發表

睇定D,你前妻生產完都會少咗照顧佢哋,D仔都會話要跟你啦.到時個仔或同後父開拖,前妻即時叫你幫手湊返佢哋,你仲可以叫佢贊助姐姐人工添!而家最緊要同d仔女closeD,關心多啲,搞吓心理戰,分化一吓

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]