• 瀏覽: 6,747
  • 回覆: 46
依加29歲了
其實雖然同屋企人冇乜野,
家姐搬左出去住了
有自己一間房,但我有時頂唔順我爸,好長氣
我同佢冇乜野傾,成日佢係道囉囉嗦嗦咁,我就除左食飯對住佢唔出聲,其他時間基本都自己在房
同阿媽冇乜野,但好像有代溝傾不到ge
有時對住佢地其實屈住屈住咁
唔知係我唔識同人相處,定係對得佢地多變到孤僻,我成日諗脫離左佢地,我可能會有轉變
我依加一個月有一萬六人工,依幾年都儲左10萬左右
其實我情況應不應該自己搬出去住呢?
我冇女朋友,應該用咩理由同佢地講搬出去呢?

引用:
原帖由 mysticcat 於 2019-12-5 02:13 AM 發表

依加29歲了
家姐搬左出去住了
我同佢冇乜野傾,成日佢係道囉囉嗦嗦咁,我就除左食飯對住佢唔出聲,其他時間基本都自己在房
唔知係我唔識同人相處,定係對得佢地多變到孤僻,我成日諗脫離左佢地,我可能會有轉變
我依加一個月有一萬六人工,依幾年都儲左10萬左右 ...
以你條件搬出去都只可以係租屋住,你一個月先一萬六,租金都已經差唔多冇咗半份糧,仲有其他衣食行雜費等唔洗錢 ?唔洗俾家用 ?
你根本完全冇條件搬出去

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mysticcat 於 2019-12-5 02:13 AM 發表

依加29歲了
家姐搬左出去住了
29歲,
人工得萬六,
冇女朋友,
又成日係房,
成日係房先係問題所在,
難怪父母長氣.
同父母講同女朋友出去租屋住,
搬走後就話同女朋友分咗手.

回覆 引用 TOP

出去租樓唔化算,積蓄好快用完。

回覆 引用 TOP

儲多啲錢啦~仲夠膽說自己29歲😓

If one day you feel like Crying...Call me
引用:
原帖由 mysticcat 於 2019-12-5 02:13 發表

依加29歲了
家姐搬左出去住了
唔知你想租邊區? 但係出面一個人嗰啲 劏房,只係夠你擺張床, 頂大擺多個細衣櫃, 如果想再好啲就租唐樓…… 當五千蚊租, 預多少少當三百水電, 之後就要計衣、食、雜費,最慳都要5千左右……
最重要係你爸爸嘅性格, 你搬咗出去,就點都要撐住,唔好再搬返去, 唔係仲多說話聽

回覆 引用 TOP

以你的財務狀況!你而家搬出去住,除非你有奇遇,否則你往後人生玩完了。做一世窮鬼

回覆 引用 TOP

睇下搵你家姐/朋友分租。自己有間房已經好好啦。我都依家都冇呀。快啲搵個女朋友。或者搵過份工。

回覆 引用 TOP

同你情況一樣 都想搬

回覆 引用 TOP

除非你租劏房

回覆 引用 TOP

引用:

依加29歲了
家姐搬左出去住了
我24歲都搬咗出嚟呀一個人住啦! 咁就過咗30年啦!

回覆 引用 TOP

你搬左出去,應該會令你更勤力搵錢,同時亦感受到自己屋企其實唔錯。

回覆 引用 TOP

我都覺得你可以試下搬出去住,男人要靠下自己,同埋體驗過先知到底自己住定同屋企人住好,淨係阿爸煩啲就已經頂唔順,真係要自己住下慢慢感受下呢個世界

事,不能做得太絕,否則,難以進退!

回覆 引用 TOP

引用:

依加29歲了
家姐搬左出去住了
快 快 take action

回覆 引用 TOP

其實, 以你所講你姐姐已經搬咗, 你真係覺得任2個老人家在家好?
一家人有D野無法一定要忍, 兩公婆有得揀都唔可以咩到順心順意, 
可況你無得揀嘅父母, 認真的, 想搬唔係唔得, 一闊三大之餘, 你父母就變咗得返佢地, 
你覺得OK, 就搬, 否則, 除非係買咗樓, 否則, 要比幾千蚊租, 不如係屋企有人照顧你, 
你又照顧屋企

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]