• 瀏覽: 22,735
  • 回覆: 151
  • 追帖: 6
我月入二萬幾蚊,唔洗我交租,但硬係都草唔到錢,好大洗。。想問下sis們大概有幾多積蓄,同有無草錢/省錢大法?

熱賣及精選
樓主有無自己帶飯?
帶飯食得健康之餘,又可以慳好多
香港出街食嘢真係好貴

引用:
原帖由 Htttttt0915 於 2019-12-2 03:52 PM 發表
樓主有無自己帶飯?
帶飯食得健康之餘,又可以慳好多
香港出街食嘢真係好貴
其實我無做野架,日日係屋企,我係投資類月入黎,已經少一份飯錢 都係無乜淨

引用:
原帖由 熊本波兒 於 2019-12-2 03:55 PM 發表

其實我無做野架,日日係屋企,我係投資類月入黎,已經少一份飯錢 都係無乜淨
會唔會平日整個Excel表出黎列哂自己每日洗幾多錢?
咁樣會清楚好多

你搵兩份工做,由早上八點做到夜晚九點冇時間洗錢又有收入,包你好快變富婆

引用:
原帖由 揸波龍爪手 於 2019-12-2 04:07 PM 發表
你搵兩份工做,由早上八點做到夜晚九點冇時間洗錢又有收入,包你好快變富婆
仲有網購 不過我唔多,係唔知洗晒去邊,睇黎要好似樓上sis講開個excel

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 熊本波兒 於 2019-12-2 03:55 PM 發表

投資?那你的本一定好大.
點解話儲唔到錢 ?

好奇sis你投資咩,一個月有20000

引用:
原帖由 cclia716 於 2019-12-2 04:56 PM 發表
好奇sis你投資咩,一個月有20000
股票佔一大部分,都有小注馬會揾多少少,我最憎傳銷的

引用:
原帖由 熊本波兒 於 2019-12-2 03:49 PM 發表
我月入二萬幾蚊,唔洗我交租,但硬係都草唔到錢,好大洗。。想問下sis們大概有幾多積蓄,同有無草錢/省錢大法?
搵個老坑包你草倒錢

為理想而奮鬥,為成功而享受!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 熊本波兒 於 2019-12-2 15:49 發表
唔草又點會有錢呢?

回覆 引用 TOP

唔駛開excel, 開一個戶口專用嚟儲錢,每個月計好自己基本支出,有剩就過落去個saving 戶口,要用錢時再過數,好多消費就會自動自覺取消。你要計好自己有冇錢剩先,1K又係儲100都係儲。唔好諗住咁少儲到天光。儲儲吓你自然會想辦法減開支,增加儲錢動力。

引用:
原帖由 cremedecacao 於 2019-12-2 06:49 PM 發表
唔駛開excel, 開一個戶口專用嚟儲錢,每個月計好自己基本支出,有剩就過落去個saving 戶口,要用錢時再過數,好多消費就會自動自覺取消。你要計好自己有冇錢剩先,1K又係儲100都係儲。唔好諗住咁少儲到天光。儲儲吓你自然會想辦法減開支,增加儲錢動力。 ...
好呀,多謝sis既提議,我會開始試下

提示: 違規內容已被屏蔽
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]