• 瀏覽: 5,272
  • 回覆: 32
  • 追帖: 1
今年43歲,第一次抽卵有17隻,到5日後得一粒PGS正常😩

請問40歲以上有冇人抽幾次?結果如何?點可以提升卵子質素?

請問你係邊到做IVF?
問過醫院,醫生話要至少抽20-25隻卵,才有機會有一兩隻合格!即是要做2-3次IVF
仲有再擺番入身體都唔保證會生到仔,有可能流產,畸胎等😭

同想吓收費幾多? 打針個段時間辛苦嗎?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yogapanda 於 2019-12-21 07:28 PM 發表

請問你係邊到做IVF?
問過醫院,醫生話要至少抽20-25隻卵,才有機會有一兩隻合格!即是要做2-3次IVF
仲有再擺番入身體都唔保證會生到仔,有可能流產,畸胎等😭 ...
講得啱
高齡真係要抽到>20粒以上先有可能有正常既胚胎
至於抽幾多次好睇自己本身AMH

回覆 引用 TOP

什麼是AMH?

引用:
原帖由 ma43 於 2019-12-1 11:14 AM 發表

我都抽到19粒,得一粒過pgs, Check pm

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yogapanda 於 2020-1-7 05:17 PM 發表

什麼是AMH?
AMH可以知道卵巢庫存量
即係預計到每次可以抽到既卵子既數目
知道自己AMH後
就計得到需要抽卵幾多次會抽到20粒

不過通常年紀大AMH會比較低,
要抽到20粒會好漫長,所以唔一定會叫你做好多次抽卵
而係會喺每次抽完卵後直接受精做胚胎,
最後直接檢查個胚胎適唔適合植入
(至少我喺台灣做嗰間IVF係咁處理)

引用:
原帖由 topmadam 於 2020-2-5 10:35 AM 發表

AMH可以知道卵巢庫存量
即係預計到每次可以抽到既卵子既數目
知道自己AMH後
就計得到需要抽卵幾多次會抽到20粒

不過通常年紀大AMH會比較低,
要抽到20粒會好漫長,所以唔一定會叫你做好多次抽卵
而係會喺每次抽完卵後直接受精做胚胎,
最後直接檢查個胚胎適唔適合植入
(至少我喺台灣做嗰間IVF係咁處理) ...
我抽了9次,共抽到六十幾粒。試過3次值入,最後成功了。想知詳細情況可PM. 我係香港做,睇過3個醫生。我也和你一樣高齡。

引用:
原帖由 angel7 於 2020-5-2 08:50 AM 發表

我抽了9次,共抽到六十幾粒。試過3次值入,最後成功了。想知詳細情況可PM. 我係香港做,睇過3個醫生。我也和你一樣高齡。
我都想知

引用:
原帖由 ckwylh 於 2020-5-2 01:35 PM 發表

我都想知
你想知咩?過程?醫生?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ma43 於 2019-12-1 11:14 AM 發表

我食呢隻提升卵子品質,呢隻係專for IVF的。你可以參考一下
http://www.wannahavebb.com/product/fh-pro-for-women-卵子維生素加強版/

引用:
原帖由 angel7 於 2020-5-2 08:50 AM 發表

點可以抽到六十幾粒?睇中醫食左中藥嗎
係邊間做?

引用:
原帖由 天下唯一 於 2020-5-3 11:42 PM 發表

點可以抽到六十幾粒?睇中醫食左中藥嗎
係邊間做?
當然不是一次過,我分開9個Cycles做的。

引用:
原帖由 angel7 於 2020-5-3 11:48 PM 發表

當然不是一次過,我分開9個Cycles做的。
可以分開做咩?咁要幾多時間和金錢?我們做了两次醫院都是一次過抽取,一個月内完成所有程序

引用:
原帖由 天下唯一 於 2020-5-4 09:43 AM 發表

可以分開做咩?咁要幾多時間和金錢?我們做了两次醫院都是一次過抽取,一個月内完成所有程序
我是私家做的,每抽一次是可以雪卵的。
一個Cycle 即一個月經週期,我大約用了差不多兩年。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]