• 瀏覽: 2,511
  • 回覆: 23
下個星期有個好重要既客要見
我面仲係起緊敏感,有紅點一粒粒,唔痛但就有紅印…
睇醫生話要食抗生素等佢消,有無咩方法可以急救?

回覆 引用 TOP

皮膚發炎先會起一粒粒呀,千其唔好r佢
我試過好似你咁,要治本要消潔好肌底

食抗敏感藥可以退得快d…有d舒緩藥膏可以搽,但不是抗生素。

引用:
原帖由 kkmanchu 於 2019-11-27 05:18 PM 發表

皮膚發炎先會起一粒粒呀,千其唔好r佢
我試過好似你咁,要治本要消潔好肌底
點樣清潔好肌底??係咪深層清潔做多少少既意思??唔會好乾嗎

引用:
原帖由 milktmn 於 2019-11-27 11:50 PM 發表

食抗敏感藥可以退得快d…有d舒緩藥膏可以搽,但不是抗生素。
因為我介緊類固醇,所以唔夠膽搽太多啦...不過等自己好好似好慢咁...超漫長...

回覆 引用 TOP

食抗敏藥唔得咩?發炎好嚴重嗎?

引用:
原帖由 clare311 於 2019-11-28 12:16 PM 發表

點樣清潔好肌底??係咪深層清潔做多少少既意思??唔會好乾嗎
唔好食d太濕毒既野,用bellasonic部機輔助去急救好快散到紅
佢係幫手修復肌底~

引用:
原帖由 今宵大廈 於 2019-11-28 11:02 PM 發表

食抗敏藥唔得咩?發炎好嚴重嗎?
抗敏藥我以前都有食,食多左會有抗藥性,最好小心服用~

引用:
原帖由 kkmanchu 於 2019-11-29 12:42 PM 發表

抗敏藥我以前都有食,食多左會有抗藥性,最好小心服用~
通常食幾日會好返,唔會長食

回覆 引用 TOP

個人覺得如果想快見效一定係類固醇
既然今次趕住要見人,快啲搞返好唔洗煩嘛,都係一次半次唔怕啦

回覆 引用 TOP

我都係敏感肌, 一定會keep d抗敏mask同精華傍身, 但治本都係要調理好皮膚同角質健康先得。

回覆 引用 TOP

另外要飲多水,充足睡眠

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kkmanchu 於 2019-11-29 12:41 PM 發表

唔好食d太濕毒既野,用bellasonic部機輔助去急救好快散到紅
佢係幫手修復肌底~
E原來有機可以做?唔會好刺激咩?
Bellasonic會唔會好痛呀,要做幾次先得??

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]