• 瀏覽: 3,147
  • 回覆: 18
引用:
原帖由 無悔信念 於 2019-11-24 09:35 AM 發表

突然想到呢個問題,同朋友討論左一下,我嘅想法系應該。因為我依家算系孩子嘅身份,如果知左能夠更踏實,更安心。但我朋友都講冇必要,想知大家嘅睇法? ...
有需要,咁樣仔女先明白父母經濟能力有咩做到有咩做唔到。
10年前我爸積蓄得70萬,雖然我迫到佢畀錢萬我去英國讀書1年,但我明白唔好大使,所以都只係租最平既宿舍,省得就省

我認為這取決於您孩子的年齡。如果他們足夠老,那麼也許您可以向他們分享您的財務狀況。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 無悔信念 於 2019-11-24 09:35 AM 發表

突然想到呢個問題,同朋友討論左一下,我嘅想法系應該。因為我依家算系孩子嘅身份,如果知左能夠更踏實,更安心。但我朋友都講冇必要,想知大家嘅睇法? ...
所謂細路冇興趣知lor好冇 佢哋只在乎經濟上比唔比到佢哋所需

回覆 引用 TOP

我覺得睇下幾多歲同屋企經濟環境點啦, 
去到高中可以講, 如果屋企經濟條件好好就唔好講十足, 
免得佢覺得有好多錢可以敗/自己唔洗努力

回覆 引用 TOP

有錢銀概念可以講,價值觀好緊要

一個打唔開的鎖,一條未琢磨的匙

回覆 引用 TOP

引用:

小朋友十五歲以上又聰明的話,
可以講比佢聽.

冇積蓄、手停口停的,
小朋友任何歲數都可以講比佢聽.

回覆 引用 TOP

想將屋企嘅財務真正情況話比細路知, 通常都代表家裡有困難。

這要視乎仔女性格及年齡才知講唔講好。
有些情況是, 你講左, 佢都未必幫到你.
點解要搞到仔女不能安心讀書?

回覆 引用 TOP

引用:

我只會同 子女講 家裡冇乜錢, 要努力讀書, 大個可以搵份好工咁, 唔會話比佢知留了兩千萬比佢哋結婚買樓。

回覆 引用 TOP

我覺得冇必要講得太清楚,但要俾佢知錢財要靠努力先至賺到返嚟。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kelvinlovekaren 於 2019-11-24 10:04 AM 發表

有需要,咁樣仔女先明白父母經濟能力有咩做到有咩做唔到。
10年前我爸積蓄得70萬,雖然我迫到佢畀錢萬我去英國讀書1年,但我明白唔好大使,所以都只係租最平既宿舍,省得就省 ...
十二垃圾車廢青, 自己讀書仲要父母比?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dmjudas 於 2019-11-28 08:08 AM 發表

十二垃圾車廢青, 自己讀書仲要父母比?
香港有幾多個大學生讀九大係唔使父母畀錢?如果連一年四萬二都唔畀錢,老父母不如死左去

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]