• 瀏覽: 1,128
  • 回覆: 12
  • 追帖: 1
個女幼稚園三年級,問做咩晤洗返學,好難答呢個問題,一方面晤想比佢接觸太多負面,暴力既新聞,另一方面又想解釋比佢聽個原因,但系佢呢個年紀又晤會明,想問下大家有無同樣情況

我無隱瞞直接同佢講有暴徙周圍搗亂放火。

引用:
原帖由 花生之友2019 於 2019-11-19 08:57 AM 發表
我無隱瞞直接同佢講有暴徙周圍搗亂放火。
你個小朋友有沒追問班暴徙做咩周圍放火?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 前來含情的留言 於 2019-11-19 09:43 AM 發表

無喎!得6歲未懂,佢世界暴徙等於壞人就係咁簡單,就好似睇超人片怪獸同超人天生嘅分別咁。

引用:
原帖由 前來含情的留言 於 2019-11-19 09:43 AM 發表

不過都要教佢小心啲唔好同外人提及暴徙同曱甴之類嘅事,因為啲邪教成員唔多接受人家批評。見到三五成羣帶口罩嘅人要行遠啲,當然包括著防暴裝警察近排都要避一避。

引用:
原帖由 花生之友2019 於 2019-11-19 10:16 AM 發表

無喎!得6歲未懂,佢世界暴徙等於壞人就係咁簡單,就好似睇超人片怪獸同超人天生嘅分別咁。
甘我諗得太複雜了,佢地世界好簡單,怪獸=暴徒=壞人

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 花生之友2019 於 2019-11-19 10:41 AM 發表

不過都要教佢小心啲唔好同外人提及暴徙同曱甴之類嘅事,因為啲邪教成員唔多接受人家批評。見到三五成羣帶口罩嘅人要行遠啲,當然包括著防暴裝警察近排都要避一避。 ...
我都有教佢第時扭計,晤好放火燒屋企,打爛曬屋企啲野

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 前來含情的留言 於 2019-11-18 11:23 PM 發表
個女幼稚園三年級,問做咩晤洗返學,好難答呢個問題,一方面晤想比佢接觸太多負面,暴力既新聞,另一方面又想解釋比佢聽個原因,但系佢呢個年紀又晤會明,想問下大家有無同樣情況 ...
你都要講一點點,也好讓孩子知道父母才是最重要的,懂得分析真與假對與錯,唔好咁容易接受外面既人講咩就接受. 多啲溝通孩子就唔會衹聽從外面的人說三道四.

引用:
原帖由 jl1008 於 2019-11-19 11:59 AM 發表

你都要講一點點,也好讓孩子知道父母才是最重要的,懂得分析真與假對與錯,唔好咁容易接受外面既人講咩就接受. 多啲溝通孩子就唔會衹聽從外面的人說三道四. ...
樓上說的是

回覆 引用 TOP

因現在睇到理大很多都有未到18歲的學生,好多都是聽身邊朋友才決定做這些事,冇想過理與非對與錯,有問題時候就大難臨頭各自飛,若沒有接受那些外人說三道四,就唔會出現在不合適地方,我估他們與家人溝通真的比較少才會這樣,可能家人各有各的忙,所以真的多注意陪伴孩子多溝通很重要!

回覆 引用 TOP

我個女9歲
已經開始明白是非黑白
佢同我講佢好討厭d人令佢冇得返學
我問佢d人話係為你地既未來爭取自由民主喎
佢答我先唔需要d人幫我
d人整爛曬d野又犯法
香港而家搞成甘我地學又返唔到
街又出唔到
周圍爛曬乜都做唔到
仲有唔明點解d人犯完法又不用負責任
一日到黑喺度叫口號
叫完咪又係甘🤣🤣
佢係極度討厭曱甴
我仲同佢講仲有一班和理非
利用年輕人煽動佢地但從來唔Q出去衝

照直講

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 香煎活潑的樓主 於 2019-11-22 11:26 AM 發表
我個女9歲
已經開始明白是非黑白
佢同我講佢好討厭d人令佢冇得返學
我問佢d人話係為你地既未來爭取自由民主喎
佢答我先唔需要d人幫我
d人整爛曬d野又犯法
香港而家搞成甘我地學又返唔到
街又出唔到
周圍爛曬乜都做唔到
仲有唔明點解d人犯完法又不用負責任
一日到黑喺度叫口號
叫完咪又係甘🤣🤣
佢係極度討厭曱甴
我仲同佢講仲有一班和理非
利用年輕人煽動佢地但從來唔Q出去衝 ...
年紀輕輕就明事理了,

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]