列印

婚姻破裂嘅兩大終極原因

熱賣及精選
引用:
原帖由 電梯紅色採購 於 2019-11-18 04:36 PM 發表
婚姻破裂嘅兩大終極原因:相擁卻並唔相愛。相愛卻唔懂點樣相處。婚姻里,夫妻間嘅相處比相愛還更重要。
相愛冇得改變,相處卻可改善
你係真心愛一個人,就算你本身唔識溝通唔識表達,你都會有心去學習點去同呢個人相處

引用:
原帖由 dunnohowtodo 於 2019-11-18 04:49 PM 發表

你係真心愛一個人,就算你本身唔識溝通唔識表達,你都會有心去學習點去同呢個人相處
但當想學時已 累積 仇恨

回覆 引用 TOP

所以最重要係學會容忍。
好多港女就放屁問題都可以導致婚姻破裂,好似自己係美女唔會放屁咁,然後開post又要分房訓又要離婚又剩,真係癡線

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 manson582 於 2019-11-19 06:56 AM 發表

但當想學時已 累積 仇恨
兩人相愛,根本唔會累積仇恨

引用:
原帖由 電梯紅色採購 於 2019-11-18 04:36 PM 發表
婚姻破裂嘅兩大終極原因:相擁卻並唔相愛。相愛卻唔懂點樣相處。婚姻里,夫妻間嘅相處比相愛還更重要。
嗰啲多數係誤會咗婚姻而已。甜蜜激情係拍拖嘢而婚姻係結伴預辦身後事嘅始端。

細佬只知靠害人嘅最終都係靠 : 有若歸依萬般帶不走惟有__隨身

回覆 引用 TOP

其實根本唔太關事。。。
戀愛就純粹係愛情,大家開開心心就一日,大家好似係個樂園一樣。
婚姻就變左一同生活,大家一齊面對生老病死,返回現實世界,除左分享快樂,重要分擔重擔,好多人係過唔到呢一PART,覺我點解結左婚後大家好似唔同左,之後就好快玩完。

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

引用:
夫妻相處容易,相愛難~ 最大原因主要都係溝通出左問題!

回覆 引用 TOP

引用:
夫妻相處系一種學問,我覺得包容,溝通很重要

回覆 引用 TOP

開心嘅靚妹
引用:
原帖由 dunnohowtodo 於 2019-11-18 04:49 PM 發表

相處唔到,几愛都冇用

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dunnohowtodo 於 2019-11-19 08:25 AM 發表

兩人相愛,根本唔會累積仇恨
相處先知包容唔到,仇恨積返來

回覆 引用 TOP

26 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]