• 瀏覽: 1,354
  • 回覆: 8
要睇下你個細路有幾大了?

回覆 引用 TOP

唔聽教/唔留屋企

回覆 引用 TOP

離婚與否, 新一代唔會再聽父母講野啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 不基CuteP圖 於 2019-11-8 11:48 AM 發表

離婚對細路嘅傷害有多大?
視乎為乜離婚,如未離婚日日鬧交、家暴,我相信唔離婚影響更大。

引用:
原帖由 elisehabibi09 於 2019-11-9 12:46 AM 發表

視乎為乜離婚,如未離婚日日鬧交、家暴,我相信唔離婚影響更大。
個個家庭離婚因為家暴嗎? 現代人多個人主義, 自己喜好高於家庭集體。加上離婚可分家產的誘因, 現代的婚姻多不長久。有調查顯示現代婚姻每三對新人就有一對離婚, 婚姻價值似乎比過去模糊。這樣的婚姻, 對小孩來說弊多於利。首先, 沒有父或母任何一方共同生活, 小孩將少了一個榜樣去學習做成人。這一定對其成長有影響。第二, 一個家庭破碎, 這使小孩難以建立完整家庭的觀念, 可能使其對婚姻失信心。第三, 家中只剩下父或母一方, 可能使小孩不能有充分的監管, 令小孩易學壞, 現實中有不少犯事的青少年,也是來自破碎家庭。

有些所謂育兒專家, 經常說怎樣教小孩會傷害小孩, 其實離婚對小孩傷害更大。但現代的就是喜歡結完就分, 又有誰理會?

世界上一般o既食品問題,不外乎兩樣--細菌同毒素。
細菌,你煮一煮就冇事。毒素,有方法分解。至於輻射,
你煮唔到佢,因為佢唔係生物,分解,亦分解唔到。
所以輻射先係最需要注意o既,但港人就係選擇性失明。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 不基CuteP圖 於 2019-11-8 11:48 AM 發表

未必及同父(母)異母(父)嘅同輩咁有殺傷力。

回覆 引用 TOP

引用:

家暴、賭,贊成離婚.

其他原因,
有八歲至十五歲小朋友的最好忍一忍,
小朋友自殺八成因家庭問題,
單親小朋友犯罪率好高.

回覆 引用 TOP

引用:

傷害幾大在於父母的處理方法。加油!!

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]