同老豆去旅行,反口唔俾錢,可以點?

同老豆去旅行,反口唔俾錢,可以點? E-mail 此主題給朋友

原本聖誕剩係我同阿媽去日本旅行,報團去,我請阿媽去,因為阿媽平時照顧我哋辛苦,人工又唔高。點知老豆突然話join , 仲話自己出錢,我心諗,報團je , 無所謂la, 咁預埋佢la . 我今日去報團,出曬錢,報之前打俾老豆報價,佢話ok先報,之後問老豆攞番錢,點知佢發脾氣,話無錢,又話欠馬會錢,好似我逼佢咁。但我老豆有番工做野,人工ok , 絕對可以俾得起去旅行,但佢成日賭馬。有見及此,阿媽先叫佢一定要俾番錢我,唔係就益馬會。最慘係旺季退團冇得回水,一個人成12000,我其實俾得起一家人的費用,但覺得被老豆欺偏咗,好hurt , 覺得自己老豆好無懶,我可以點做?

正常唔係應該收齊錢先去報架咩?而家睇怕舊錢都係凍過水。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 黑桃A. 於 2019-11-6 03:25 AM 發表

正常唔係應該收齊錢先去報架咩?而家睇怕舊錢都係凍過水。
唔單止收唔到,去到日本可能仲要包埋老豆shopping 費用,原本諗老豆自己俾團費,我包shopping 費。而家,係全部我俾曬。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fivekm 於 2019-11-6 07:27 AM 發表

唔單止收唔到,去到日本可能仲要包埋老豆shopping 費用,原本諗老豆自己俾團費,我包shopping 費。而家,係全部我俾曬。
算數﹐佢始終都係你老窦啫﹐今次旅行嘅消費就算你孝敬長輩咁。不過下次仲有啲咁嘅嘢﹐記住要立定心腸攞翻錢先﹐千祈冇要再預埋佢。

回覆 引用 TOP

你老竇養到你咁大

請佢去一次旅行都唔肯

真係生舊叉燒好過生你

子欲養而親不在

對父親要大方

回覆 引用 TOP

呢次當係孝順下父母,中過一次伏之後會小心D,實無下次

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fivekm 於 2019-11-6 12:15 AM 發表

原本聖誕剩係我同阿媽去日本旅行,報團去,我請阿媽去,因為阿媽平時照顧我哋辛苦,人工又唔高。點知老豆突然話join , 仲話自己出錢,我心諗,報團je , 無所謂la, 咁預埋佢la . 我今日去報團,出曬錢,報之前打俾老豆報價,佢話ok先報,之後問老豆攞番錢,點知佢發脾氣,話無錢,又話欠馬會錢,好似我逼佢咁。但我老豆有番工做野,人工ok , 絕對可以俾得起去旅行,但佢成日賭馬。有見及此,阿媽先叫佢 ...
又係到作文。

回覆 引用 TOP

老豆呃你萬二,好過外人呃你十二萬啦。

回覆 引用 TOP

大方啲啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 szchinaman 於 2019-11-6 12:04 PM 發表

你老竇養到你咁大

請佢去一次旅行都唔肯

真係生舊叉燒好過生你
上年先請完佢去泰國,之前又請佢去台灣。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fivekm 於 2019-11-6 06:53 PM 發表

上年先請完佢去泰國,之前又請佢去台灣。
So?

孝順係
天經地義

好似你咁計住計住死得啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fivekm 於 2019-11-6 12:15 AM 發表

原本聖誕剩係我同阿媽去日本旅行,報團去,我請阿媽去,因為阿媽平時照顧我哋辛苦,人工又唔高。點知老豆突然話join , 仲話自己出錢,我心諗,報團je , 無所謂la, 咁預埋佢la . 我今日去報團,出曬錢,報之前打俾老豆報價,佢話ok先報,之後問老豆攞番錢,點知佢發脾氣,話無錢,又話欠馬會錢,好似我逼佢咁。但我老豆有番工做野,人工ok , 絕對可以俾得起去旅行,但佢成日賭馬。有見及此,阿媽先叫佢 ...
樓主是女?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 szchinaman 於 2019-11-6 06:57 PM 發表

So?

孝順係
天經地義

好似你咁計住計住死得啦
其實請佢唔係問題,但又係佢自己大大聲話自己出錢,問佢攞番錢,佢就發俾氣。我覺得佢既手法有問題lol.

回覆 引用 TOP

49 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。