列印

[Q&A] 老一輩話俾細路仔食珍珠末可以定驚,係咪真?

老一輩話俾細路仔食珍珠末可以定驚,係咪真? E-mail 此主題給朋友

係咁既,早排我個女發惡夢嚇親,之後佢就成日喊,
正當我同老公煩惱緊點算好個陣,
我奶奶突然話不如試下俾個女食珍珠末,話可以定驚
好有效咁話,但我始終有d唔放心,如果有咩副作用,
影響到個女,咁我就成世都唔安樂!
想問下大家有冇呢方面既經驗?

引用:
原帖由 talkwithme 於 2019-11-5 09:17 PM 發表
係咁既,早排我個女發惡夢嚇親,之後佢就成日喊,
正當我同老公煩惱緊點算好個陣,
我奶奶突然話不如試下俾個女食珍珠末,話可以定驚
好有效咁話,但我始終有d唔放心,如果有咩副作用,
影響到個女,咁我就成世都唔安樂!
想問下大家有冇呢方面既經驗? ...
係呀, 珍珠末/七星茶都係比BB食完安神定驚, 我都有比過BB食珍珠末同七星茶.

有時我個仔佢果日玩得好興奮嘅話,
夜晚就會發夢,半夜依依牙牙叫,訓得唔好
我都會比佢食,食完真係一教訓天光

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 犯法呀 於 2019-11-7 12:27 PM 發表
有時我個仔佢果日玩得好興奮嘅話,
夜晚就會發夢,半夜依依牙牙叫,訓得唔好
我都會比佢食,食完真係一教訓天光
最好買大牌子呀!
因為有d人貪平會去藥房買,但係個d可能有雜質

引用:
原帖由 lingman898 於 2019-11-12 01:17 PM 發表

最好買大牌子呀!
岩 始終食落肚,睇清楚d好

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cindyl121 於 2019-11-6 03:49 PM 發表
係呀, 珍珠末/七星茶都係比BB食完安神定驚, 我都有比過BB食珍珠末同七星茶.
咁應該試得過wor

引用:
原帖由 lingman898 於 2019-11-12 01:17 PM 發表

最好買大牌子呀!
我諗住落萬0睇下,見好似都有

回覆 引用 TOP

引用:

最好買大牌子呀!
位X堂好唔好?我見佢都有出珍珠末

引用:
原帖由 cindyl121 於 2019-11-6 03:49 PM 發表
我小朋友BB時都有食過珍珠末都幾有效, 大左就飲七星茶, 如果有時有D唔舒服就會食保嬰丹.

引用:
原帖由 talkwithme 於 2019-11-12 03:04 PM 發表
咁應該試得過wor
係呀, 你小朋友幾大? 珍珠末細B都可以食.

引用:
原帖由 hiyoumama 於 2019-11-14 01:01 PM 發表
呢隻未試過, 我BB食過余仁生個隻.

引用:
原帖由 無盡默默的盡頭 於 2019-11-14 07:55 PM 發表
係呀, 你小朋友幾大? 珍珠末細B都可以食.
6、7個月大,我見話好似都食得

引用:
原帖由 hiyoumama 於 2019-11-14 01:01 PM 發表
OK架~ 我小朋友都有食緊佢
佢一罐入面十枝裝,用起上黎好方便
除左小朋友會食,有時我都會厚敷係d暗瘡位置,傷口會好得快d,仲可以淡印
岩岩先又買左盒新嘅看門口 哈哈

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 無盡默默的盡頭 於 2019-11-14 07:57 PM 發表
呢隻未試過, 我BB食過余仁生個隻.
其實我諗兩隻都差唔多,不過個人鐘意位元堂嘅罐裝包裝多d

23 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]