• 瀏覽: 5,591
  • 回覆: 52
  • 追帖: 1
本主題由 YanNessIsMe 於 2020-7-1 11:36 AM 關閉
0.80 F SI1 3EX NONE
https://www.gia.edu/report-check?reportno=2336429226
0.78 D VS2 3EX FAINT
https://www.gia.edu/report-check?reportno=7336844672

兩粒都係2萬5左近..各位大師點揀好

熱賣及精選
引用:
原帖由 AnnieF 於 2019-11-4 11:32 PM 發表

0.80 F SI2 3EX NONE
https://www.gia.edu/report-check?reportno=2336429226
https://www.gia.edu/report-check?reportno=7336844672

兩粒都係2萬5左近..各位大師點揀好 ...
睇過現貨未?

引用:
原帖由 caprice.jew 於 2019-11-4 11:38 PM 發表

睇過現貨未?
兩個都睇過
F SI2完美8心8箭
D AS2心同箭都差D

火彩唔識睇

引用:
原帖由 AnnieF 於 2019-11-5 12:55 AM 發表

兩個都睇過
F SI2完美8心8箭
D AS2心同箭都差D

火彩唔識睇
5識睇邊粒好火甘點揀??😂

有樣野我諗極都唔明
F SI2個隻ASET SCOPE睇係紅過, 箭位CONTRAST高過 D VS2個粒
D VS2個粒ASET散亂多綠色

但係HCA SCORE F SI2個隻得4分, D VS2個粒就1.5

到底應該點判斷先啱? 定係我眼花睇D VS2個SCOPE出錯

引用:
原帖由 caprice.jew 於 2019-11-5 02:17 AM 發表

5識睇邊粒好火甘點揀??😂
可唔可以指點下?

我係新手用唔到短訊

引用:
原帖由 AnnieF 於 2019-11-5 02:18 AM 發表

有樣野我諗極都唔明
F SI2個隻ASET SCOPE睇係紅過, 箭位CONTRAST高過 D VS2個粒
D VS2個粒ASET散亂多綠色

但係HCA SCORE F SI2個隻得4分, D VS2個粒就1.5

到底應該點判斷先啱? 定係我眼花睇D VS2個SCOPE出錯 ...
冇用開呢類測試>
但試過下,每只software都有不同功能,數據,標準範圍定義。

正如有人喜歡Table 夠大60-61。
有人喜歡57-59,54-56。
總之岩價或好火就得。

我自己,行家朋友一般靠經驗,
身邊亦冇行家用呢類。

睇過2張cert ,
D vs2如果多綠,可能faint 影響。

你用呢類之前,有冇睇過每個software既標準參數?

而且呢類網上software ,
以我所知,是分唔到diamond 有冇檬!!
check 唔到內含物影響幾大!

另外你個粒系F si1
不是F si2

引用:
原帖由 caprice.jew 於 2019-11-5 03:12 AM 發表

冇用開呢類測試>
但試過下,每只software都有不同功能,數據,標準範圍定義。

正如有人喜歡Table 夠大60-61。
有人喜歡57-59,54-56。
總之岩價或好火就得。

我自己,行家朋友一般靠經驗,
身邊亦冇行家用呢類。

睇過2張cert ,
D vs2如果多綠,可能faint 影響。

你用呢類之前,有冇睇過每個software既標準參數?

而且呢類網上softwa ...
正常D VS2個ASET IMAGE應該係點?
8心8箭完整度會唔會對個火彩構成影響GA?

我淨係用過HCA, 仲有咩其他推介AH?
兩間鋪個光線唔同, 但兩間叫我睇火彩都比支電筒我照, 照完都係差唔多咁

如果齋睇牌面, 呢兩粒個價合唔合理呢?
2選1應該邊個會好D?

謝謝你

引用:
原帖由 AnnieF 於 2019-11-5 03:21 AM 發表

兩間鋪個光線唔同, 但兩間叫我睇火彩都比支電筒我照, 照完都係差唔多咁

2選1應該邊個會好D?

謝謝你 ...
佢痴呆,佢用電筒已經唔合理。。。。。
呃你唔識。
佢用電筒照好火D,5同日日帶住鑽石介子,用電筒照住粒鑽石。。。

用白光管最好。

工整8心8箭,一般正常會好火D,但都要粒石淨度/其它配合。

你都未搞清楚HCA / ASET
既標準定義,再用其它測試冇意思。

揀得
D色 vs 貨,
一般盡量不會揀faint .
F si1-0.80ct xxx n ,
亦可以睇下其它,
F vs 2 0.75-0.79ct or 0.80ct up

其實一般,揾同一間公司睇貨最好。

佢地用電筒唔怪得你話分唔到邊粒好火。。可能佢只系sales 一個。

買玉,用電筒,或強光照下就不出奇。
因為睇下有冇內紋等之類。

最好用呢種石燈睇石。或者普通白光。

引用:
原帖由 AnnieF 於 2019-11-4 11:32 PM 發表

0.80 F SI1 3EX NONE

兩粒都係2萬5左近..各位大師點揀好 ...
整體來說台面得55%太細囉,另外一定要用放大鏡睇清楚羽毛裂紋能否接受。

D色走了配有螢光,九唔搭八好失望,嘥曬粒D色。

引用:
原帖由 AnnieF 於 2019-11-5 03:21 AM 發表

2選1應該邊個會好D?

謝謝你 ...

咁樣教人,當人係白痴囉。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]