繼母

繼母 E-mail 此主題給朋友

與比您大十歲以上且有未成年孩子的男人結婚有多難?從未做過母親的女人如何為此做好準備?

我命由我不由天
緊係唔做啦,除非你好大方有愛心耐性。

回覆 引用 TOP

首先問下自己,仲有冇餘力搵個第二個好過佢,有就即撇,冇就做好心理準備。

簡單嚟講就係做事事大方既人,但又要間中私底下假呷醋真嗲老公既女人。

首先個小朋友係咪一齊住,唔係就簡單啲,總之佢地見面你就自己搵節目,唔好意圖去搶小朋友同老豆相處既時間,冇人會企去後母嗰邊。仲有錢實要比,佢生得出嚟就要負責,你冇怪怨老公比晒啲錢嗰邊,小朋友點都要用錢。老公或親友講小朋友同前妻既事,不要發表任何意見,後母講乜都係錯架喇。

如果一齊住,咁就當自己係個無薪家庭管家,總之記住個小朋友唔係你既,但又要負起教養既責任,未到青春期都算好辦啲。

總之任何人都當係公司個客戶咁對待,自己會好過啲,人際關係又好啲咁囉。

利申︰我老公同前妻有兩個仔,唔同我地住

引用:
原帖由 smilepanda812 於 2019-11-4 10:36 PM 發表

與比您大十歲以上且有未成年孩子的男人結婚有多難?從未做過母親的女人如何為此做好準備?
做繼母要有愛心,吾好太多事

回覆 引用 TOP

要大方

回覆 引用 TOP

佢個仔女而家幾大吖?teenager已經識咗幾多嘢﹐咁挑戰會多啲﹐如果係細蚊仔就易湊幾多。做咩要嫁畀一個大過你十幾歲嘅男人啫﹐搵個同你差唔多年紀嘅人結婚咪得囉。

回覆 引用 TOP

你唔好生B。一心一意湊大呢個。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 smilepanda812 於 2019-11-4 10:36 PM 發表

設計對白:嘩!大十年以上好成熟照顧到我啊!不過佢教唔到我面對佢嘅現實……我要上香討求救。

細佬只知靠害人嘅最終都係靠 : 有若歸依萬般帶不走惟有__隨身

回覆 引用 TOP

認真:審慎考慮要否有樓主自己嘅骨肉。

細佬只知靠害人嘅最終都係靠 : 有若歸依萬般帶不走惟有__隨身

回覆 引用 TOP

你男友47歲,你35歲,個小朋友12歲,完全無問題,你生得他出有餘。所以問題是在於你們的年紀。

回覆 引用 TOP

引用:

做人後母什艱難,係無講錯既!
3思樓主。到時你做咩都唔啱,同埋,你根本無資格,去教人地個仔。

我只聽唔小麻煩野

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 pp1123 於 2019-11-5 04:45 PM 發表

首先問下自己,仲有冇餘力搵個第二個好過佢,有就即撇,冇就做好心理準備。

簡單嚟講就係做事事大方既人,但又要間中私底下假呷醋真嗲老公既女人。

首先個小朋友係咪一齊住,唔係就簡單啲,總之佢地見面你就自己搵節目,唔好意圖去搶小朋友同老豆相處既時間,冇人會企去後母嗰邊。仲有錢實要比,佢生得出嚟就要負責,你冇怪怨老公比晒啲錢嗰邊,小朋友點都要用錢。老公或親友講小朋友同前妻既事,不要發表任何意見, ...
當初點解明知系第二輪都肯制呢?

回覆 引用 TOP

18 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。