[幼兒及幼稚園] 你地會比小朋友做細B定遲一年入學做大B 香討焦點

你地會比小朋友做細B定遲一年入學做大B E-mail 此主題給朋友

小朋友係十月B,諗緊好唔好比佢做超大B讀K1。但小朋友身型好高大,怕佢同其他小朋友差太遠(如果遲一年)

引用:
原帖由 急焦失控的腳毛 於 2019-10-31 04:05 PM 發表

小朋友係十月B,諗緊好唔好比佢做超大B讀K1。但小朋友身型好高大,怕佢同其他小朋友差太遠(如果遲一年)
大B 都是為了 入名校, 如果唔係 冇為等, 不知幾多人等完都係入唔到!

幼稚園真係唔係好重要, 入小學名校 主要 家長自己教!

做細B

回覆 引用 TOP

我自己本身一心都係做細B,但老公個邊親戚(做老師的)極力推介我小朋友做超大B,話怕佢之後跟唔上其他人,會辛苦。。。但同老公傾完佢都話幼稚園冇所謂

其實唔係話要入名校先做大B
要睇番小朋友手肌發展同各方面係咪ready
細b 家長要落好多心機去教
要睇下你自己有無時間同識唔識得教
因為感覺而家K1老師都係expect 家長自己同小朋友補左底先番學

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 急焦失控的腳毛 於 2019-10-31 16:05 發表

十月就誇張d,我個仔11月尾超大B,番學真係相比同學仔學野叻好多。我做超大最主要係想佢玩多一年,人生流流長,可以揀就俾佢玩多一年。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 急焦失控的腳毛 於 2019-11-1 15:09 發表

我自己本身一心都係做細B,但老公個邊親戚(做老師的)極力推介我小朋友做超大B,話怕佢之後跟唔上其他人,會辛苦。。。但同老公傾完佢都話幼稚園冇所謂 ...
其實係有關的,細B面試番學正常蝕D,我小朋友番學識講好多野,但細B同學多數未識反應。幼稚園爭幾個月係差異好大,不過若小朋友本身醒、狀態好,咁細B都有機會考到心儀校。聽聞呢個差距去到小學3、4年班就開始分別唔大,但考幼稚園一定有差別。

回覆 引用 TOP

睇小朋友學習進度,女仔細b冇問題,男仔有個別發展比較遲緩。

回覆 引用 TOP

唔係越早返學🎒越好?

我個女12月細B,幼園係輸蝕啲但到小一除左細粒啲其他無咩分別,成積暫時都屬於唔錯嘅一羣。

回覆 引用 TOP

Must la

##########################
####  謝絕伸手黨      ####
####  鄙視以第三方軟件   ####
####  扮作有料嘅綱絡騙棍  ####
##########################

回覆 引用 TOP

3年前我都有同一個問題,我個女11月出世.果時諗法同你先生諗法一樣,幼稚園無所謂.
結果係令我有D後悔,係..3年幼稚園學既野唔太難,但小朋友發展差1個月就係差1個月,但無話教唔到,大B教3次,細B可能教10次先識. 除左大人要出力,其實小朋友都辛苦.最辛苦都唔係幼稚園階段...最辛苦係上小一...小學同幼稚園係2個世界...要追返個差距,大人同小朋友都會辛苦.....
依個係我E家係小一追到想死既感受

如果個小朋友唔係天資聰敏(大部份家長以為自己的小朋友係好叻),做大B係着數啲,因為學習能力會較高,我自己就係11月出世深受陪跑之害,所以個女9月出世都做大B,比佢讀多一年幼低班。

啓思幼稚園前校監陸趙均鴻都建議做大B,佢個孫10月出世都係咁。

引用:
原帖由 ~DT~ 於 2019-11-3 01:25 AM 發表

3年前我都有同一個問題,我個女11月出世.果時諗法同你先生諗法一樣,幼稚園無所謂.
結果係令我有D後悔,係..3年幼稚園學既野唔太難,但小朋友發展差1個月就係差1個月,但無話教唔到,大B教3次,細B可能教10次先識. 除左大人要出力,其實小朋友都辛苦.最辛苦都唔係幼稚園階段...最辛苦係上小一...小學同幼稚園係2個世界...要追返個差距,大人同小朋友都會辛苦.....
依個係我E家係小一追到 ...
我同事個仔12月出世,由於屋企無人幫手湊,所以安排個仔盡早入學,細B在幼稚園問題不大,仲因為年紀比其他小朋友細而令人覺得佢好可愛,大受歡迎,但今年升小一之後惡夢就開始了,日日做功課做到喊,專注力弱,別人半小時做完一樣功課,佢要做一兩個鐘頭,我同事日日都好勞氣。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2019-11-1 11:21 AM 發表

大B 都是為了 入名校, 如果唔係 冇為等, 不知幾多人等完都係入唔到!

幼稚園真係唔係好重要, 入小學名校 主要 家長自己教!
唔入名校幼稚園,名小學會收?唔讀英文幼稚園,英文小學會收?

69 12345
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。