• 瀏覽: 3,806
  • 回覆: 34
小朋友今年小二,岩岩完左佢學校嘅校內評估。
佢好多科都考得幾好,但正正就差係英文度,特別係grammar方面。
之前已經有買左好多練習比佢,但最終出黎個成績都仲係咁,
我真係唔知點教佢…

引用:
原帖由 點解我咁勁 於 2019-10-30 12:02 PM 發表

小朋友今年小二,岩岩完左佢學校嘅校內評估。
佢好多科都考得幾好,但正正就差係英文度,特別係grammar方面。
之前已經有買左好多練習比佢,但最終出黎個成績都仲係咁,
我真係唔知點教佢… ...
通常父母英文差仔女英文才差
你檢討下啦

仔啲问题认真唔好搞靠晒自觉

會唔會係小朋友其實搞唔明d文法呀?所以點做練習都係咁?

引用:
原帖由 絕種2 於 2019-10-30 03:26 PM 發表

你檢討下啦
你錯,我同先生的英文都差,但我孩子中英文都很好,也可從一般二線小學入到有名氣的中學.文法從小二前弄好基础就不需死背爛背。

回覆 引用 TOP

去補習班LAW, 自己教唔到, 自然要人幫手

回覆 引用 TOP

文法呢d可以死記既,你可以叫小朋友背左d句式同用法佢。再唔係就比佢出去補習囉,揾個老師教佢仲好,自己又唔洗煩~

有点道理

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 絕種2 於 2019-10-30 03:26 PM 發表

你檢討下啦
我地英文的確係唔好,只係識得基本交流
所以先至想小朋友學好英文,作為父母,自己唔叻,都想小朋友學得多d

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Syaoko 於 2019-10-31 09:03 AM 發表

仔啲问题认真唔好搞靠晒自觉
我明呀,所以趁而家發現問題,就想幫佢改善一下

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chilong2233 於 2019-10-31 01:05 PM 發表

會唔會係小朋友其實搞唔明d文法呀?所以點做練習都係咁?
我有懷疑係,冇理由做左咁多都仲係冇進步

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 犯法呀 於 2019-11-1 11:56 AM 發表

文法呢d可以死記既,你可以叫小朋友背左d句式同用法佢。再唔係就比佢出去補習囉,揾個老師教佢仲好,自己又唔洗煩~
做咁多練習都係咁,都應該要揾個老師幫手,我地自己真搞唔掂

回覆 引用 TOP

做練習同補習老師只係治標,最多是輔助,真正學英文係睇英文書,睇好多浸返嚟,單練grammar 冇意思

補習班

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]