• 瀏覽: 17,547
  • 回覆: 85
  • 追帖: 2
我細細個就係婆婆屋企生活,婆婆有2女1子,我媽,呀姨,舅父,我同呀姨,舅父一齊住,
但因為婆婆成日係我媽背後講佢比家用少,其實我媽係單親,一個女人仔做文職,
廿年前人工好少,所以佢比3千蚊婆婆做家用+我係佢屋企住,我其他開支另計,
搞到呀姨,舅父好唔中意我媽咪,舅父有時仲將D情緒發洩係我身上,鬧我係賤骨頭,攞粗口鬧我等等...我果時只係讀緊小學,
所以我一直都有寄人籬下既感覺,19歲就自己搬左出去

到今時今日我已經結左婚,又比佢地話我"孤寒人地,闊佬自己",平時做節生日都會到,會買禮,比利是婆婆,自問做足,
佢地覺得我好唔孝順婆婆,話晒由細照顧到我大,但我覺得婆婆好現實,同我講親都係錢,
問我同老公人工幾多,又問我而家交租交幾多,結婚時人情收幾多等等...又會同我講呀姨比好少家用,話冇錢睇醫生,
佢中意講是講非,搞到姐弟不和,務求幾個仔囡都要登佢唔抵,佢就會開心...
而家節日我出席,禮同利是做足,我覺得夠了,但出親黎食飯舅父成日都比說話我聽,又話我係外人,

次次食完飯都唔開心,

今日食飯又係咁,搞到我情緒爆煲,放低錢就走左,
諗緊以後點面對佢地

引用:
原帖由 fbcd914bea73f6 於 2019-10-26 02:56 AM 發表

我細細個就係婆婆屋企生活,婆婆有2女1子,我媽,呀姨,舅父,我同呀姨,舅父一齊住,
但因為婆婆成日係我媽背後講佢比家用少,其實我媽係單親,一個女人仔做文職,
廿年前人工好少,所以佢比3千蚊婆婆做家用+我係佢屋企住,我其他開支另計,
搞到呀姨,舅父好唔中意我媽咪,舅父有時仲將D情緒發洩係我身上,鬧我係賤骨頭,攞粗口鬧我等等...我果時只係讀緊小學,
所以我一直都有寄人籬下既感覺,19歲就自己 ...
係妳咁緊張其他人說長話短啫!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fbcd914bea73f6 於 2019-10-26 02:56 AM 發表

你舅父唔問你又話唔關心你,
坐低食飯唔揾D話題講大家又…

問下你又話煩住你.
係咁嘅啦,睇化D.

你係你外婆家中,
舅父阿姨係你親戚,
事實你係外人,
外婆果“外”字有得解釋,
當然大家感情好,
亦可以話係家人、屋企人.

既然如此,咁咪少啲見面!同埋講少啲嘢,詐儍囉!其實最麻煩嘅的確是親戚!不必太在意别人!做好自己本份就夠了!

Meet them less. Ignore them. Focus on your own family husband

回覆 引用 TOP

感情好,大家幫大家既就家人。。係到講是講非指指點點既,你就咪鬼當佢屋企人喇。。。

fractured soul...so much anger...so much pain...
引用:
原帖由 87er 於 2019-10-26 12:15 PM 發表

你舅父唔問你又話唔關心你,
坐低食飯唔揾D話題講大家又…

問下你又話煩住你.
係咁嘅啦,睇化D.

你係你外婆家中,
舅父阿姨係你親戚,
事實你係外人,
外婆果“外”字有得解釋,
當然大家感情好,
亦可以話係家人、屋企人. ...
少講呢啲癈話會死嘅

回覆 引用 TOP

比我以後唔會再見佢吔,話之佢吔背後講乜

引用:

磨練你將來有更強家庭觀念,不過無論如何也要孝順婆婆

其實結左婚就係自己組織另一家庭,對於唔岩傾嘅人&事,盡量少見,親戚都係一份稱呼,你有無心對人,過到自己就OK

事,不能做得太絕,否則,難以進退!

回覆 引用 TOP

其實唔系直系親人,旁系果d..當朋友就算。冇咩好介懷

回覆 引用 TOP

引用:

妳同你老公呢?
做咩決定都難,支持係重點,問妳老公意見。
1)交惡,到班人死咗,可能妳又心有刺。
2)忍受,每次都難受,傷心。
3)講理,講出內心說話,冇論對方反應,了卻自己心事。
對家人冇對錯,重要係有冇人支持,明白。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mnopq67890 於 2019-10-28 11:59 AM 發表

磨練你將來有更強家庭觀念,不過無論如何也要孝順婆婆
點解一定要孝順婆婆?點解?

引用:

唔會再出席呢啲場合

[url=http://]http://[/url]
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]