• 瀏覽: 23,199
  • 回覆: 232
  • 追帖: 8
中學果時, 都有同幾個朋友會玩得好埋
果時lunch一定一齊食飯, 放學又一齊玩,煲電話粥,星期六日出街去玩,去唱K.etc.
去到中學畢業後,漸漸大家有左另一個圈子吧, 就唔會好似當時咁樣了
大家少搵左大家, 什至乎唔會再contact...

到中學畢業後嘅讀書新圈子,好開心又係日日一齊玩,傾計, 食野,傾計etc.
到畢左業,又係一個循環,漸漸無左哩一群

日子漸漸過去,到而家,舊有嘅朋友,結婚嘅結婚,生仔嘅生仔...
到而家,會傾計嘅真係兩個都無... 有D連FB見到都唔想
因為三日唔埋兩日就係post自己D仔/女嘅野, 真係睇到唔想睇
當中有嘗試約過出黎, 但係可能日子耐左,已經唔岩嘴型...覺得完全唔岩傾了

唔知有無人都係咁樣呢...
係咪讀書時嘅友誼都係短暫?
其實我又唔係留戀緊當時... 只係有時諗, 係咪自己方面出左D咩問題...
以致到今日咁...

熱賣及精選
引用:
原帖由 ayuco 於 2019-10-15 04:52 PM 發表

果時lunch一定一齊食飯, 放學又一齊玩,煲電話粥,星期六日出街去玩,去唱K.etc.
去到中學畢業後,漸漸大家有左另一個圈子吧, 就唔會好似當時咁樣了

到中學畢業後嘅讀書新圈子,好開心又係日日一齊玩,傾計, 食野,傾計etc.

日子漸漸過去,到而 ...
大個左,个个都係咁上下啦

係時候去認識新朋友了

比里安納度仲靚仔可愛嘅比卡蕉!

從不喜歡孤單一個
可惜偏偏孤獨一個

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 里安納度比卡蕉 於 2019-10-15 06:03 PM 發表

係時候去認識新朋友了
但係我又好矛盾, 無話想好刻意去識, 佛系思想, 一切隨緣

咁咪得閒約個炮開心吓囉諗咁多做咩喎

回覆 引用 TOP

讀書時的青葱歲月,大家無嘜成就可言,好少牽涉到利益,唔會比較,因此比較容易相處。

當出了社會工作後,各人有不同的際遇,有人撈到風生水起,有人霉過霉菜乾。

當然大家Level唔同,出色的社會棟樑,9×10 慌死你去黐佢金糠,無事獻殷勤,非奸即盜,兜貓既loser又要保留樽鹽,唔想咁無face。

就咁就會出現老死不往來啦,好容易理解。

.
引用:
原帖由 ayuco 於 2019-10-15 04:52 PM 發表

我也很明白樓主的感覺,有時大家都會為了自己在白天的工作奔波勞碌,當晚上靜靜地就感到孤獨寂寞,很多時候身邊的也不容易傾訴,新嘅朋友更加不能表達出寂寞的感覺,那就如有時自己一個人食飯,一個人行街,一個人看電影一樣,享受着寂寞。

讀書時無拘無束,但考試后,成績好和不好已經第一步篩選了。
出黎做野,唔同行業又一步再篩選。

之后朋友拍拖又唔會揾你,當然,你拍拖都會係咁樣。
人生有好多篩選,整整下越黎越少朋友係好正常。

回覆 引用 TOP

孤身走我路
獨個摸索我路途
寂寞滿心內
是誰在耳邊輕鼓舞
我要唱出心裏譜
我已決意踏遍長路
跟心中拍子
傲然獨舞永沒停步
不想管終點何日到
孤身走我路
但信心布滿路途
路仍是我的路
寂寞時伴我影歌中舞

孤身走我路
是痛苦卻也自豪
前面有陣陣雨灑下
淚兒伴雨點風中舞
哪怕每天都跌倒
我信我會走得更好
心中痛苦
無從盡訴卻自流露
風中的纖瘦影悠然自顧
孤身走我路
但信心布滿路途
路仍是我的路
寂寞時伴我影歌中舞
孤身走我路
是痛苦卻也自豪
前面有陣陣雨灑下
淚兒伴雨點風中舞
哪怕每天都跌倒
我信我會走得更好
心中痛苦
無從盡訴卻自流露
風中的纖瘦影悠然自顧
孤身走我路
但信心布滿路途
路仍是我的路
寂寞時伴我影歌中舞
孤身走我路
獨個摸索我路途
啊...
問誰伴我走我路
寂寞時伴我影歌中舞

.

回覆 引用 TOP

人大左各有各家庭,各有各忙碌,

回覆 引用 TOP

人到左某個年紀好多野都唔如意
總會感覺多啲孤單寂寞

引用:

有同感。人大左會以自己利益考慮優先,只對最重要同最有用的人有興趣。
普通食渴玩樂朋友有「浪費時間」的感覺。

但係,我相信你肯付出時間聯繫或搵,始終有人會成為你生命中的朋友。就算係冇乜時間陪你,如果你有十多個真心朋友,平均一年每個陪你一個月一次,都可以呀。

要放棄尊嚴主動搵人,又大機會被無視,我都覺得好難。但能沖過你可以有多啲真心朋友,而且呢個正正成功銷售員的能力之一

越長大越孤單
奶茶咖啡

回覆 引用 TOP

朋友之間維繫係要時間同心機的,多d關心。
試下多d問候對方,慢慢多野講番,可以重啟返以前咁無所不談呢~

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]