菲傭做咗一年返菲律賓再回來

菲傭做咗一年返菲律賓再回來 E-mail 此主題給朋友

菲傭做咗一年返菲律賓,我幫佢買了機票,佢俾返了錢年。

菲傭做咗一年返菲律賓,返去十日再返來香港。我想問佢返去之前,有咩步驟一定要搞咗先可以返來香港? 好似聽過咩去離境證,
請教下大家🙏🙏🙏🙏

引用:
原帖由 n6500s 於 2019-10-11 02:09 PM 發表

菲傭做咗一年返菲律賓,我幫佢買了機票,佢俾返了錢年。

菲傭做咗一年返菲律賓,返去十日再返來香港。我想問佢返去之前,有咩步驟一定要搞咗先可以返來香港? 好似聽過咩去離境證,
請教下大家🙏🙏🙏🙏 ...
其實你想講咩?
合約中途放大假??

引用:
原帖由 montejo 於 2019-10-11 11:42 PM 發表

其實你想講咩?
合約中途放大假??
雙方同意是可以, 簽張vacation letter

fans 特色 :
1) 永遠向前看 , 有理想,  目光非常長遠
2) 所有講過某台 負面的都是'x手
3) 所有同意了某台 負面的post都是 x手 的friend
4) 人地講 a 台,  佢地一定講 b 台點點點 喇 , 扯開話題

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 montejo 於 2019-10-11 11:42 PM 發表

其實你想講咩?
合約中途放大假??
對。。。!

我吾係怕佢吾返來,我係怕做漏咗文件野,佢到時返吾到來。

引用:
原帖由 n6500s 於 2019-10-12 11:32 AM 發表

對。。。!

呢張就OK

To Whom In May Concern,

Please be inform that Ms.___________________________________ will take

vacation to PHILIPPINES on_____________________ and expected to come

back in Hong Kong on ___________________________.

Thank you for your kind attention.

Yours faithfully,

_____________________________________________                                                                                                                     
Employer’s Name and Signature

fans 特色 :
1) 永遠向前看 , 有理想,  目光非常長遠
2) 所有講過某台 負面的都是'x手
3) 所有同意了某台 負面的post都是 x手 的friend
4) 人地講 a 台,  佢地一定講 b 台點點點 喇 , 扯開話題

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 n6500s 於 2019-10-12 11:32 AM 發表

對。。。!

OEC 就得, 無記錯廿元…佢自己付,如果佢之前已有就無需要申請
我從來不簽任何信

其實菲傭好醒目,佢朋友會教佢

引用:
原帖由 montejo 於 2019-10-12 12:34 PM 發表

OEC 就得, 無記錯廿元…佢自己付,如果佢之前已有就無需要申請
我從來不簽任何信

其實菲傭好醒目,佢朋友會教佢
Thx

引用:
原帖由 n6500s 於 2019-10-12 12:42 PM 發表

Thx
我無咩簽信,因為過去我啲工人無麻煩,而且她們的機票我訂,我有電郵紀錄

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 n6500s 於 2019-10-12 12:42 PM 發表

Thx
有野指教,我姐姐做第3年,上年返過去時已做過oec(來回佢比),佢黎緊12月返去,我上cebu網買機票,要我填oec number,請問係吾係佢上年去個個no?
同埋呢次來回係咪我比哂錢?謝謝

引用:
原帖由 tabo76 於 2019-10-15 02:59 AM 發表

有野指教,我姐姐做第3年,上年返過去時已做過oec(來回佢比),佢黎緊12月返去,我上cebu網買機票,要我填oec number,請問係吾係佢上年去個個no?
同埋呢次來回係咪我比哂錢?謝謝 ...
如無記錯 OEC 做一次就得,不過佢一定要記得号碼,就算無咗都係廿元,佢自己付。我工人今次返去都係用上次 OEC

機票……每一份合約僱主要負責一套來回機票,如果第二年續約時佢返去你己畀,第三年佢再返就食自己

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。