• 瀏覽: 20,377
  • 回覆: 105
  • 追帖: 1
甘你每朝有整理自己張床及收拾自己的衣物嗎?
有冇幫手處理部份家庭事務呢?
平時有冇問候雙親一下呢?

熱賣及精選
到時你做咗人地父母就會知。

響外國, 16、 18歲左右就出外面做暑期工 賺錢自己洗, 當中學到社會嘅工作經驗同知識, 二十歲左右就搬出去住, 自己搵錢唔依賴父母。 你做唔做到呢一步? 外國人係比較成熟啲。 唔係個個人到18歲都係成人。 未必人人都係成熟。 父母咁做係怕你受傷, 唔係約束你, 又唔諗下佢哋有冇去 緊張隔離屋個仔女。

你有福氣。人有生老病死。當你父母年紀太老,連自己不能站立,深情關心子女未來生活,你的內心流淚

引用:
原帖由 明日野性的老闆 於 2019-10-13 05:33 AM 發表

你有福氣。人有生老病死。當你父母年紀太老,連自己不能站立,深情關心子女未來生活,你的內心流淚
當你父母病危,父母深情關心子女今曰飯完飯未,在中國東方文化中,在現在人情炎涼世界,可情時光不能倒流

引用:
原帖由 明日野性的老闆 於 2019-10-13 05:38 AM 發表

當你父母病危,父母深情關心子女今曰飯完飯未,在中國東方文化中,在現在人情炎涼世界,可情時光不能倒流
小弟蘿見父母養金魚情景,無論父母或昔日金魚情況

鏡花水月,時光不能倒流,一念天堂,一念地獄。有時命和運,連你自己都控制不到。

我結左婚,生埋仔,老母都仲係當我係細佬

引用:
原帖由 szetowingwing 於 2019-10-12 09:59 PM 發表

係有既我都聽過.曾經有個朋友都發生過一件事佢阿媽記低晒由細到大養佢用左幾多錢到佢18歲就同要還比佢.
但係都唔應該判哂個個都係咁嘅
當然就個別以事論事,出生有個好父母應該感恩.遇著衰父母都不能一味愚孝,只有儲蓄力量,他日自己做個好父母.與其想著改變他人,不如改變自己

引用:
原帖由 陳小鳳 於 2019-10-11 09:44 PM 發表

怕你做天使!
有冇教打j

搬出來啦

引用:
原帖由 Taylor_sweet 於 2019-10-11 10:37 AM 發表

其實我都已經成年左好多年架啦!但我媽媽仲係成日當我小朋友咁…
管住我幾點返屋企,又會成日問我身邊有咩朋友,又成日迫我吃早餐
我都知佢緊張我,但有時我都想個人獨立啲… ...
獨生子?

引用:
原帖由 Taylor_sweet 於 11-10-2019 10:37 AM 發表

其實我都已經成年左好多年架啦!但我媽媽仲係成日當我小朋友咁…
管住我幾點返屋企,又會成日問我身邊有咩朋友,又成日迫我吃早餐
我都知佢緊張我,但有時我都想個人獨立啲… ...
你想個人獨立啲?  點解唔自己一人搬出去住??!

你有本事就自己一人住啦!  

如你到時失去左佢地, 你一定會好珍惜同佢講過既每一句!

養兒一百歲,常憂九十九

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]