• 瀏覽: 20,383
  • 回覆: 105
  • 追帖: 1
珍惜眼前人~~有人關心係一件美好事情。 如果覺得自己大個著就同媽媽好好溝通,世界上只有父母先對你好噶

熱賣及精選
我媽都一樣,無計,有時真係好煩,特別是工作已經好煩,返到屋企又被媽媽煩,有時我都會發皮氣,但過左就無事,我一樣咁想同佢地住在一起,因為我知道,父母年齡都唔細了,過一年少一年,只要我對父母做少少野,見到佢哋的開心,我都好滿足。有咁的父母,我們學識感恩,這就是我們中國式的生活。

引用:
原帖由 Taylor_sweet 於 2019-10-11 10:37 AM 發表

其實我都已經成年左好多年架啦!但我媽媽仲係成日當我小朋友咁…
管住我幾點返屋企,又會成日問我身邊有咩朋友,又成日迫我吃早餐
我都知佢緊張我,但有時我都想個人獨立啲… ...
講真, 呢D係因果問題, 如果你本身獨立夠, 做事主動, 起碼食早餐都自動自覺, 咁你阿媽就真係可以放低, 唔洗成日煩你了!!

你的行為有否證明你可以獨立?有否依賴父母經濟支持和清潔你的房間。你心裏明白。

引用:
原帖由 Taylor_sweet 於 2019-10-11 10:37 AM 發表

其實我都已經成年左好多年架啦!但我媽媽仲係成日當我小朋友咁…
管住我幾點返屋企,又會成日問我身邊有咩朋友,又成日迫我吃早餐
長憂九十九嘛

引用:

養子100歲長憂99

提示: 違規內容已被屏蔽
搬走啦

提示: 違規內容已被屏蔽
咁叻咪搬走囉

引用:
原帖由 Taylor_sweet 於 2019-10-11 10:37 發表

我屋企從來都冇呢個問題,我阿媽九歲就比我一個人搭飛機,16歲放暑假第一次一個人去旅行,有時俾人關心下都幾好呀

引用:
原帖由 facrl 於 2019-10-12 11:11 發表

講得無錯,班自由閪著𨶙到低胸、超短熱褲、短裙去非法遊行及做暴徒,比警察逮捕時又激烈反抗,引致出現身體接觸係在所難免,之後竟然控告警方非禮及性暴力,真係可恥! ...
用心口拍打對方手就去告人非禮

引用:
原帖由 chachachacha 於 2019-10-11 09:11 PM 發表

你阿媽只係想控制你,想獨立就無可能樣樣順從佢
嘩...都好陰謀論吓喎😨

引用:
原帖由 szetowingwing 於 2019-10-12 09:22 PM 發表

嘩...都好陰謀論吓喎😨
現實中有好多父母都當子女搖錢樹,窮養望富貴回饋.控制子女收入令其難以獨立,用盡手段將子女留在身邊侍奉一生.所以家用只支付自己個份,將多餘錢儲起

引用:
原帖由 chachachacha 於 2019-10-12 09:42 PM 發表

現實中有好多父母都當子女搖錢樹,窮養望富貴回饋.控制子女收入令其難以獨立,用盡手段將子女留在身邊侍奉一生.所以家用只支付自己個份,將多餘錢儲起 ...
係有既我都聽過.曾經有個朋友都發生過一件事佢阿媽記低晒由細到大養佢用左幾多錢到佢18歲就同要還比佢.
但係都唔應該判哂個個都係咁嘅

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]