• 瀏覽: 8,590
  • 回覆: 94
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 leung776 於 2019-10-10 04:39 PM 發表

你連自己父母都無法交流,廿零歲唔趁仲可以住屋企儲錢,走出去以為住劏房有自由有私人空間,爽得泥兩年,以後幾十年就真係廢。
都成30
仲要同細佬同房
好廢

引用:
原帖由 鬼屋白滑的雞翼 於 2019-10-10 04:43 PM 發表

19k,劏房都7k啦,仲乜都未包,你依家食住都係屋企,都儲唔到,搬左更加唔得啦
想讀書進修都無錢

引用:
原帖由 morethanstory 於 2019-10-10 04:52 PM 發表

其實你都有工作有收入,點解佢哋仲覺得你癈?
無錢買樓
比得少少家用無鬼用

引用:
原帖由 沉睡自我的神童 於 2019-10-10 04:56 PM 發表

無錢買樓
比得少少家用無鬼用
唉其實一家人,要求唔好咁高啦,香港人邊個唔想買樓吖,但係唔係咁易囉。

引用:
原帖由 沉睡自我的神童 於 2019-10-10 04:55 PM 發表

想讀書進修都無錢
咁唔使諗住搬啦,諗下依家點可以儲錢先啦

引用:
原帖由 沉睡自我的神童 於 2019-10-10 04:53 PM 發表

都成30
仲要同細佬同房
好廢
所以更加要努力搵錢,人工冇得升,19K收入,食屋企,自己用5K,儲4K,每日160零用錢基本已足夠。擺正個心,辛苦三年+獎金雙糧,到時就有廿萬存款,起碼自己想做D其他投資或者拍拖想結婚都可以唸下。人廢唔係指宜家搵唔到錢,係指呢一刻都毫無上進之心,一眼就睇得見50年後嘅日子。

引用:
原帖由 永遠日落 於 2019-10-10 04:43 PM 發表

仲咩講到咁灰呀
想改變但改變唔到

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 morethanstory 於 2019-10-10 04:57 PM 發表

唉其實一家人,要求唔好咁高啦,香港人邊個唔想買樓吖,但係唔係咁易囉。
想同現實係2回事

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 鬼屋白滑的雞翼 於 2019-10-10 04:58 PM 發表

咁唔使諗住搬啦,諗下依家點可以儲錢先啦
每個月儲3千左右

引用:
原帖由 leung776 於 2019-10-10 04:59 PM 發表

所以更加要努力搵錢,人工冇得升,19K收入,食屋企,自己用5K,儲4K,每日160零用錢基本已足夠。擺正個心,辛苦三年+獎金雙糧,到時就有廿萬存款,起碼自己想做D其他投資或者拍拖想結婚都可以唸下。人廢唔係指宜家搵唔到錢,係指呢一刻都毫無上進之心,一眼就睇得見50年後嘅日子。 ...
明白, 我諗諗
屋企有時買餸出街食都係我比

引用:
原帖由 沉睡自我的神童 於 2019-10-10 05:09 PM 發表

明白, 我諗諗
屋企有時買餸出街食都係我比
泥個世界賺錢好難,有時間做下PT,揸小巴,的士,賣場促銷,努力嘅人無人會睇衰,你現在唔辛苦,就會未來幾十年都辛苦。

引用:
原帖由 leung776 於 2019-10-10 05:12 PM 發表

泥個世界賺錢好難,有時間做下PT,揸小巴,的士,賣場促銷,努力嘅人無人會睇衰,你現在唔辛苦,就會未來幾十年都辛苦。
要去考車牌都係錢

回覆 引用 TOP

而家時勢想轉行都難

回覆 引用 TOP

咁叫你一日好過一日你又做唔到,無話一個月,咁一年好過一年得唔得,去做其他pt,裝修,維修,有錢搵又學到手藝,明年泥個時候用PT嘅錢學識揸車。一年時間你都做唔到,就係你個人問題。

引用:
原帖由 leung776 於 2019-10-10 05:33 PM 發表
咁叫你一日好過一日你又做唔到,無話一個月,咁一年好過一年得唔得,去做其他pt,裝修,維修,有錢搵又學到手藝,明年泥個時候用PT嘅錢學識揸車。一年時間你都做唔到,就係你個人問題。 ...
係我好廢
唔知自己想點

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]