平台期?

平台期? E-mail 此主題給朋友

我已經減左個幾月,穩定減左8磅左右,但成2星期都冇落過磅,咁快到平台期?我飲食同運動都一樣,好驚到左平台期,有冇sis可以分享下點做?
我一概一星期做4-5日運動,野食就食清既,戒左甜野

熱賣及精選
放心,平台期係因為身體感覺到你有轉變,怕會再轉變,於是身體作出保護意識。只要維持返現減肥的飲食同運動,當身體適應下來就會繼續減磅了

引用:
原帖由 雨中紫色的羊 於 2019-10-9 10:47 AM 發表

放心,平台期係因為身體感覺到你有轉變,怕會再轉變,於是身體作出保護意識。只要維持返現減肥的飲食同運動,當身體適應下來就會繼續減磅了
希望係啦,但咁快到平台期好沮喪,因為我本身重,好想落快d磅

減肥唔可以太快㗎,最快都2個幾3個月。太快會好傷身而且會好易反彈
加油呀!

引用:
原帖由 雨中紫色的羊 於 2019-10-9 11:14 AM 發表

減肥唔可以太快㗎,最快都2個幾3個月。太快會好傷身而且會好易反彈
加油呀!
我會加油架喇,只不過達唔到預期成績有d失望

以前聽教練話要不時換一換動作, 一套動作身體產生記憶就唔係幾開咗秤了

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 傻.兒 於 2019-10-9 11:39 AM 發表

我會加油架喇,只不過達唔到預期成績有d失望
不要灰心,共勉之💪

回覆 引用 TOP

平台期係因為身體感覺到你有轉變,怕會再轉變,於是身體作出保護意識,只要維持返現減肥的飲食同運動,當身體適應下來就會繼續減磅了,不要灰心,共勉之💪

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 傻.兒 於 2019-10-9 08:21 AM 發表

我已經減左個幾月,穩定減左8磅左右,但成2星期都冇落過磅,咁快到平台期?我飲食同運動都一樣,好驚到左平台期,有冇sis可以分享下點做?
我一概一星期做4-5日運動,野食就食清既,戒左甜野 ...
平台期可以當比腦部有個小記憶
之後難彈返超過個依嫁個數字
個半月8lbs都唔錯
初頭一般都落得好快
有時體重重/無落磅可能係肌肉量增加 咁體脂下降
呢個係好事黎
戒甜做得好好
但唔好所有野戒油 因為油份幫助平衡荷爾蒙 戒晒個人會好謝無精神
減肥最緊要食野食得岩同飽
最緊要放輕心情先行得遠
加油💪

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 傻.兒 於 2019-10-9 08:21 AM 發表

我一概一星期做4-5日運動,野食就食清既,戒左甜野 ...
有時運動多未必好事
運動大相對要食返多啲合適食物去補充
要針對食物的選擇和自己的新謝代謝問題
食野唔好食咁清
身體都需要油份
我都努力減 減左23磅
仲有25磅
大家努力

回覆 引用 TOP

放心,平台期係因為身體感覺到你有轉變

回覆 引用 TOP

一個星期可以俾自己放縱一餐,咁樣會令你的身體有新刺激。

因為慣性節食,會令新陳代謝進入左穩定的狀態。如果有唔同嘅刺激(運動/飲食)。會令身體需要重新適應,有助突破平台期。亦可以令你更有動力及目標,持續去做運動。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 傻.兒 於 2019-10-9 11:12 AM 發表

希望係啦,但咁快到平台期好沮喪,因為我本身重,好想落快d磅
我都一樣減咗一個月減咗8磅之後冇落過磅! 但個身型係瘦咗好多, 磅數一路都維持…… 大多數人話減肥唔係減磅數係減脂肪! 所以我都冇介意 寧願個身型好睇磅數就由得佢啦!

16 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。