[幼兒及幼稚園] 點揀到一間好嘅幼稚園?

點揀到一間好嘅幼稚園? E-mail 此主題給朋友

我哋19歲做人父母,咩都唔識,我哋兩位心肝寶貝,就嚟兩歲啦!本來諗住入返我同妻子嗰間創價幼稚園,但岳母就想迦南幼稚園,兩間都係好學校,可以點揀
創幼定迦南?

冇所謂,最好就是近住家,其次不要有過多功課的幼稚園,令孩子開心就是最好的幼稚園.

回覆 引用 TOP

最緊要睇佢黃定藍。

世界上一般o既食品問題,不外乎兩樣--細菌同毒素。
細菌,你煮一煮就冇事。毒素,有方法分解。至於輻射,
你煮唔到佢,因為佢唔係生物,分解,亦分解唔到。
所以輻射先係最需要注意o既,但港人就係選擇性失明。
引用:
原帖由 無色暴雨 於 2019-10-9 07:43 PM 發表

最緊要睇佢黃定藍。
家庭溫暖才是最重要因素,自然藍黃都無影響,
給孩子認識彩虹好處,自然咩顏色都有它好與壞.

引用:
原帖由 jl1008 於 2019-10-10 11:23 AM 發表

家庭溫暖才是最重要因素,自然藍黃都無影響,
給孩子認識彩虹好處,自然咩顏色都有它好與壞.
即你承認讀黃色學校冇問題?

引用:
原帖由 無色暴雨 於 2019-10-10 12:31 PM 發表

🙅🏼‍♂️,小朋友開心最緊要,自然發展~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 無色暴雨 於 2019-10-10 12:31 PM 發表

你要看重點,基本上香港教育制度是有問題,你去了那一間都隨時都係你吾想見到的顏色.
最重要都係父母從孩子幼稚園開始好好陪伴及指導,讓孩子知道父母才是給自己最安心的,
自然不用怕學校內那些學生或老師的影響.當然若父母都係那一種顏色就冇野講.

世上事情是平衡的,一定有對與錯,真與假,既然都不會怕其他人影響到,自然什麼顏色都冇有怕.

引用:
原帖由 無色暴雨 於 2019-10-9 07:43 PM 發表

最緊要睇佢黃定藍。
點睇佢黃定藍?現在香港教育充滿政治成份,真是擔心

引用:
原帖由 rickydiscuss 於 2019-10-10 02:58 PM 發表

點睇佢黃定藍?現在香港教育充滿政治成份,真是擔心
幼稚園有分㗎咩?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jl1008 於 2019-10-10 02:39 PM 發表

你要看重點,基本上香港教育制度是有問題,你去了那一間都隨時都係你吾想見到的顏色.
最重要都係父母從孩子幼稚園開始好好陪伴及指導,讓孩子知道父母才是給自己最安心的,
自然不用怕學校內那些學生或老師的影響.當然若父母都係那一種顏色就冇野講.

世上事情是平衡的,一定有對與錯,真與假,既然都不會怕其他人影響到,自然什麼顏色都冇有怕. ...
你同人哋顏色唔同,人哋會圍毆你喎!大人都未必應付到,何況幾歲嘅細路?如果佢學校有老師或同學欺凌佢,佢點全身而退?

這_學咁
引用:
原帖由 無色暴雨 於 2019-10-10 04:53 PM 發表

你同人哋顏色唔同,人哋會圍毆你喎!大人都未必應付到,何況幾歲嘅細路?如果佢學校有老師或同學欺凌佢,佢點全身而退?
版主問到是幼稚園,正常孩子沒有圍毆打打殺殺咁恐怖吧.  
若果學校有同學欺凌佢,學校應該是不容許這樣子發生,為人師表的老師就更不應該,正常孩子回家都會說給家人知道,以香港咁要面的自由社會,校長及老師要承受的風險比帶口罩給警察拉更驚吧. 若是出名的幼稚園就更不敢這樣子做,所以版主最重要一定要令孩子每天有什麼都同父母講,這才是最要緊的.

引用:
原帖由 jl1008 於 2019-10-10 05:14 PM 發表

這_學咁

版主問到是幼稚園,正常孩子沒有圍毆打打殺殺咁恐怖吧.  
若果學校有同學欺凌佢,學校應該是不容許這樣子發生,為人師表的老師就更不應該,正常孩子回家都會說給家人知道,以香港咁要面的自由社會,校長及老師要承受的風險比帶口罩給警察拉更驚吧. 若是出名的幼稚園就更不敢這樣子做,所以版主最重要一定要令孩子每天有什麼都同父母講,這才是最要緊的. ...
四個月前有邊個諗到香港人會咁恐怖?太政治化的學校,不讀為妙。

引用:
原帖由 無色暴雨 於 2019-10-10 05:21 PM 發表

四個月前有邊個諗到香港人會咁恐怖?太政治化的學校,不讀為妙。
同妻子都考慮過,同我媽和岳母商量過,其實我同妻子以前讀嗰間創幼都幾好,算係正常學校,起碼唔會政治化~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 無色暴雨 於 2019-10-10 05:21 PM 發表

有這樣的人就已經吾係人了. 都吾洗去讀書,每次六合彩出什麼號碼就每次買十元都和味.

回覆 引用 TOP

其實小朋友大左 14-20歲階段 就一定有自己的睇法 只不過佢地未出黎做野 未可以自立

幼稚園講政治 或者愛國 都無用
我讀過6 + 7年宗教學校
識唱曬詩歌又點 一畢業我都唔係教徒 亦都無再打開聖經

回覆 引用 TOP

18 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。