• 瀏覽: 3,045
  • 回覆: 24
想大家評下理:

A有英國國籍,A同佢老公B本來係香港都有一份唔錯既工作,A本來很安於現狀,但B既爸爸一直好想佢個仔可以拿外國身份,於是游說B,叫B說服A申請佢去英國,又承諾會經濟上支持兩人。A本來唔想去,因為兩人去到果邊咩都要重新開始,會好辛苦,但因為愛B,就同意左兩個人一齊去英國生活,幫B申請英國身份。去到英國後,A生了BB,靠兩人以前既積蓄生活,B因為暫時未有身份不能工作,所以生活得好艱難,B爸爸就話買屋比兩人住,但佢只能出一部分錢,其餘錢由A和B出,當係借住比B爸爸先,之後佢會還返比A和B,感本來A和B都好感謝B爸爸,但是佢爸爸竟然話間屋只可以落B個名,不能加埋A。A就覺得好唔甘心,明明自己唔想去英國的,而家為左申請佢個仔放棄左份好工作,搞到自己而家冇工做,係英國日日係屋企湊仔,攞晒d積蓄出來買樓,居然間樓無自己個名!於是A就同B爸爸吵架。但B爸爸就堅持話只係問A借住先,以後會還,冇借據又冇還錢具體日期。A覺得好冇安全感,萬一B拿到身份後飛起自己感點算?B爸爸唔還錢點算?A豈不是人財兩失?所以A就同B爸爸吵架,叫B爸爸快d還錢,但B爸爸居然發爛咋話買屋本意係為左幫兩人,冇霖過會比A催還錢。

大家覺得誰是誰非?

A好慘 女方好自私根本無以男方角度諗過

引用:
原帖由 loveshp 於 2019-10-8 02:31 PM 發表

A好慘 女方好自私根本無以男方角度諗過
A是女方

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Icypigpig 於 2019-10-8 02:26 PM 發表

想大家評下理:

A有英國國籍,A同佢老公B本來係香港都有一份唔錯既工作,A本來很安於現狀,但B既爸爸一直好想佢個仔可以拿外國身份,於是游說B,叫B說服A申請佢去英國,又承諾會經濟上支持兩人。A本來唔想去,因為兩人去到果邊咩都要重新開始,會好辛苦,但因為愛B,就同意左兩個人一齊去英國生活,幫B申請英國身份。去到英國後,A生了BB,靠兩人以前既積蓄生活,B因為暫時未有身份不能工作,所以生活得好艱難, ...
誰是誰非又如何, 反正移民之前冇講清楚,而且現在小孩也生了, 錢又給了人, 其實樓是老公名, 同老公商量不是可以了嗎?

引用:
原帖由 Icypigpig 於 2019-10-8 02:26 PM 發表

想大家評下理:

A有英國國籍,A同佢老公B本來係香港都有一份唔錯既工作,A本來很安於現狀,但B既爸爸一直好想佢個仔可以拿外國身份,於是游說B,叫B說服A申請佢去英國,又承諾會經濟上支持兩人。A本來唔想去,因為兩人去到果邊咩都要重新開始,會好辛苦,但因為愛B,就同意左兩個人一齊去英國生活,幫B申請英國身份。去到英國後,A生了BB,靠兩人以前既積蓄生活,B因為暫時未有身份不能工作,所以生活得好艱難, ...
"但B爸爸就堅持話只係問A借住先,以後會還"

點解話會還比A?
大家唔係出錢維持一個家嗎?
所以B爸爸心目中冇B,
而B自私自利.

引用:
原帖由 87er 於 2019-10-9 10:28 PM 發表

"但B爸爸就堅持話只係問A借住先,以後會還"

點解話會還比A?
大家唔係出錢維持一個家嗎?
所以B爸爸心目中冇B,
而B自私自利.
認同B自私自利。但絕對B爸爸(A嘅老爺)心目中只有B(佢個仔,A嘅老公)。根本B爸爸就係偷換概念。既然大家要出錢維持一個家,咁A同B出嗰部分錢應該寫埋A個名,而唔需要話係借住先。依家話係借嘅,當正所有錢係B爸爸自己出,只寫B個名。但冇借據冇還款期,變相可以隨時賴賬。然後賣左間屋啲錢B攞曬都得。B爸爸唔想自己啲錢分俾A之如,仲可以攞埋A嗰份。

回覆 引用 TOP

引用:

想大家評下理:

有計劃利用太太身份囉居留權,之後離婚,如男家不即時退還買屋 款項 ,應立即申請離婚,仲要快,他入到籍你就什麼也沒有。

回覆 引用 TOP

我就係我唔同嘅自我
A係嫁比B,唔係嫁比B爸爸(即老爺),重點係B係呢個階段咩都無講過? 無為A老婆講過任何一個意見?

事,不能做得太絕,否則,難以進退!

回覆 引用 TOP

清官難斷家務事

回覆 引用 TOP

如果我係A,我會離婚。

[ [ [ Work Hard, Play Hard ] ] ]

回覆 引用 TOP

唔明點解B 唔可以做野?

回覆 引用 TOP

我覺得B 爸爸口散荷包軟,睇錢好重,亦唔係有錢。同時AB 都唔算有,同埋無收入所以唔敢洗錢。
兩公婆關係未必太差,只是雙方無互信。
我覺得A 信唔信,愛唔愛自己老公先?信既就算,反正一齊住邊個名有咩問題?唔信就執野回香港。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 雨中白滑的賤嘴 於 2019-10-12 08:02 PM 發表

A男方
A係女

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]