很想和老公離婚做個開心的單親媽媽

很想和老公離婚做個開心的單親媽媽 E-mail 此主題給朋友

我已經對老公徹底絕望 他的性格無法改變 更慘的是他認為自己的用粗言穢語罵我和女兒是對的 從無悔改的心 談了很多次但每次每次他的態度令人心碎 已經心死 無可救藥
我只想帶着女兒去樂觀開心生活下去 但最大問題是住,生活費和無幫手 雖然有返工但搬出去開支好大 女兒的教育費用會變了用來交租。。加上女兒還很小 只有兩歲多 如果我有急事或者有事要辦根本冇人幫手 我父母很早已不在 根本沒有娘家投靠 只有靠自己 也不寄望亦不希望拿任何善養費
我每日都想走 遠離恨遠離令我心痛的人 但種種因素卻令我卻步 每次傷心欲絕後還是如此繼續痛苦生活 無奈自己無法改變其他人 亦無法改變令自己快樂的生活狀態
如果你是我 你會怎樣做?

熱賣及精選
現在最好找社工傾 因你對前路已經絕望 而往後的又看不到曙光 
或者最後選擇領取微簿的綜援過日子吧 (社工會協助和講解所有 待自己選擇往後的日子)

你要堅忍落去,等個女大佐先,
就老來都可再揾。
你千祈唔好提出離婚要求,否
則你會輸晒。
你應做個演員角色,同老公做
埋呢場戲,佢要點同做乜,由佢
罷,只要佢開心就得。

以目前你嘅情況,離婚之後你會精神分裂,
絕對唔會開心做個單親媽。除非你老早已
經搵咗個男人可以接受你同照顧你。
否則你唔使諗。

引用:
原帖由 kayimui 於 7-10-2019 18:11 發表

我已經對老公徹底絕望 他的性格無法改變 更慘的是他認為自己的用粗言穢語罵我和女兒是對的 從無悔改的心 談了很多次但每次每次他的態度令人心碎 已經心死 無可救藥
我只想帶着女兒去樂觀開心生活下去 但最大問題是住,生活費和無幫手 雖然有返工但搬出去開支好大 女兒的教育費用會變了用來交租。。加上女兒還很小 只有兩歲多 如果我有急事或者有事要辦根本冇人幫手 我父母很早已不在 根本沒有娘家投靠 只有靠自己 ...
妳仲諗咁多、什麼教育費、住的租金、日日粗口鬧、幾好既教育都冇用、妳日日對住佢、幾好既居住環境都是邋遢加油自己認真諗

引用:
原帖由 ricktse 於 2019-10-7 23:09 發表

或者最後選擇領取微簿的綜援過日子吧 (社工會協助和講解所有 待自己選擇往後的日子) ...
👍

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ricktse 於 2019-10-7 11:09 PM 發表

或者最後選擇領取微簿的綜援過日子吧 (社工會協助和講解所有 待自己選擇往後的日子) ...
除非冇工開就算點我都唔想攞綜援 唔攞綜援公屋社工又可以幫到乜..

引用:
原帖由 RV356484 於 2019-10-8 05:16 AM 發表

你要堅忍落去,等個女大佐先,
就老來都可再揾。
你千祈唔好提出離婚要求,否
則你會輸晒。
你應做個演員角色,同老公做
埋呢場戲,佢要點同做乜,由佢
罷,只要佢開心就得。

以目前你嘅情況,離婚之後你會精神分裂,
絕對唔會開心做個單親媽。除非你老早已
經搵咗個男人可以接受你同照顧你。
否則你唔使諗。 ...
忍都忍左好多年 但長期同個痴線既人一齊真係好折磨

如果喺一起過嘅唔開心就分開過 呢個世界唔系邊個離開邊個就活唔了嘅  分開只會讓自己更明心中所要嘅系乜  離婚也許系一個好嘅始呢

引用:
原帖由 faimark 於 2019-10-8 06:28 AM 發表

妳仲諗咁多、什麼教育費、住的租金、日日粗口鬧、幾好既教育都冇用、妳日日對住佢、幾好既居住環境都是邋遢加油自己認真諗 ...
係 我明 但我唔知點做才是最好的決擇 沒有老豆都好慘

引用:
原帖由 kayimui 於 2019-10-7 18:11 發表

我只想帶着女兒去樂觀開心生活下去 但最大問題是住,生活費和無幫手 雖然有返工但搬出去開支好大 女兒的教育費用會變了用來交租。。加上女兒還很小 只有兩歲多 如果我有急事或者有事要辦根本冇人幫手 我父母很早已不在 根本沒有娘家投靠 只有靠自己 ...
搵社工幫手

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 小漁girl 於 2019-10-8 09:00 AM 發表

如果喺一起過嘅唔開心就分開過 呢個世界唔系邊個離開邊個就活唔了嘅  分開只會讓自己更明心中所要嘅系乜  離婚也許系一個好嘅始呢
是的 我都想可以有勇氣去改變生活

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kayimui 於 8-10-2019 09:00 發表

係 我明 但我唔知點做才是最好的決擇 沒有老豆都好慘
未必既、可能每星期見一次仲好呢?可能榨

引用:
原帖由 faimark 於 2019-10-8 09:09 AM 發表

未必既、可能每星期見一次仲好呢?可能榨
佢話接受唔到見幾日唔見幾日 一係以後拎走佢唔返來 一係擺響到

想清楚之後再決定 唔好去後悔 畢竟你還有孩子 之不過也唔得拿孩子當成你嘅束縛 明咩 所以加油

想清楚之後再決定 唔好去後悔 畢竟你還有孩子 之不過也唔得拿孩子當成你嘅束縛 明咩 所以加油

回覆 引用 TOP

71 12345
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。