• 瀏覽: 8,627
  • 回覆: 73
  • 追帖: 1
我係introvert, 朋友唔多,一直都覺得有幾個真心朋友已經夠,唔鍾意見到好多人... 有兩個女仔朋友,中學到而家識左廿年,當然大家轉校/返工/拍拖之後,就少左見面,而家起碼3,4個月先會約到一次食飯... 近呢一兩年,有時好難得約到食飯,但其中一個都會趕住下場約左男友,可能食兩三個鐘就話要走... 平時佢都唔係點覆msg... 其實我就快結婚,搵咗佢地做伴娘,但想同佢地傾big day d 嘢,都好難好難... 而家有時,有d心事想搵人講,發覺已經冇人可以搵...

熱賣及精選
朋友算乜?人大左。親如父母。子女。都小接觸啦。十個有八個人都系寂寞既。。。。假如和另一半關系可以既。。陪伴自己最長久既。就系另一半了。。。人生最浪漫的事。就系陪伴

人大左, 錢最親. 

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 KearaAlyssa 於 2019-9-23 10:27 AM 發表

我係introvert, 朋友唔多,一直都覺得有幾個真心朋友已經夠,唔鍾意見到好多人... 有兩個女仔朋友,中學到而家識左廿年,當然大家轉校/返工/拍拖之後,就少左見面,而家起碼3,4個月先會約到一次食飯... 近呢一兩年,有時好難得約到食飯,但其中一個都會趕住下場約左男友,可能食兩三個鐘就話要走... 平時佢都唔係點覆msg... 其實我就快結婚,搵咗佢地做伴娘,但想同佢地傾big day d  ...
totally agree with u . 年紀漸長,同所謂^朋友^好容易意見不合,慢慢開始少左見面溝通,到日後有事想揾人傾下都唔知揾邊個好了。。。我而家直頭無哂朋友,有無人想同我做朋友?

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2019-9-23 11:01 AM 發表

朋友算乜?人大左。親如父母。子女。都小接觸啦。十個有八個人都系寂寞既。。。。假如和另一半關系可以既。。陪伴自己最長久既。就系另一半了。。。人生最浪漫的事。就系陪伴 ...
係嘅, 咁都好彩, 我有個好好嘅另一半, 我都好開心我呢兩位朋友都有佢地可以依靠嘅另一半... 不過可能我自己覺得, 既然大家大部分free time都係用嚟陪另一半, 都已經日見夜見... 難得抽到一日半日朋友見面, 點解唔可以暫時放低個男友一陣, 真係將呢一日畀朋友... 好多時, 幾個月先約到食一次飯, 原因都係"忙", 唔好話見面喇, 連msg都話忙到唔得閒睇唔得閒覆... 連覆一句"忙梗, 遲D傾"咁都唔得?

引用:
原帖由 KearaAlyssa 於 2019-9-24 01:10 AM 發表

係嘅, 咁都好彩, 我有個好好嘅另一半, 我都好開心我呢兩位朋友都有佢地可以依靠嘅另一半... 不過可能我自己覺得, 既然大家大部分free time都係用嚟陪另一半, 都已經日見夜見... 難得抽到一日半日朋友見面, 點解唔可以暫時放低個男友一陣, 真係將呢一日畀朋友... 好多時, 幾個月先約到食一次飯, 原因都係"忙", 唔好話見面喇, 連msg都話忙到唔得閒睇唔得閒覆... 連覆一 ...
朋友有朋友既緣分。子女有子女既緣。。有時緣盡了就系甘。。其實無乜矛盾和衝突既。。就系唔多想見。。我二十多年既朋友約我食飯。我甘多年都未去過。。有時心態就系甘。。自己有自己既私事。個心抽唔出時間了。

樓主係咪之前開過post?
有個case 同你勁似

回覆 引用 TOP

"
引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2019-9-24 01:15 AM 發表

朋友有朋友既緣分。子女有子女既緣。。有時緣盡了就系甘。。其實無乜矛盾和衝突既。。就系唔多想見。。我二十多年既朋友約我食飯。我甘多年都未去過。。有時心態就系甘。。自己有自己既私事。個心抽唔出時間了。 ...
你咁講起, 其實我自己係幾無情嘅人, 即係我每過一個階段, 例如轉校/大學畢業/轉工之後, 開始左另一個圈子/環境, 我係會完全脫離左前一個圈子, 咁耐以來仲keep到感情同聯絡嘅, 就係得我原帖講嗰兩個中學識的女仔朋友, 同後來預科時的一個男仔朋友, 我同其他同學都完全冇keep contact... 到出來做嘢都一樣, 做梗同事時真係可以好close, 一轉左工, 我好快就同佢地疏遠... 我諗某程度上係我性格問題, 就好似我嘅能量/情感就係得咁多, 有個quota, 我唔可以同一時間投放喺好多人身上... 但亦因為咁, 我咁多年嚟都仲keep住的朋友, 就代表我係好全心全意同佢地做朋友, 而佢地的地位亦是很特殊... 不過當然, 這只是我自己的情況, 而當我可以對咁多人無情時, 人地當然也可以咁對我...

引用:
原帖由 想找朋友的人 於 2019-9-23 11:01 PM 發表

totally agree with u . 年紀漸長,同所謂^朋友^好容易意見不合,慢慢開始少左見面溝通,到日後有事想揾人傾下都唔知揾邊個好了。。。我而家直頭無哂朋友,有無人想同我做朋友? ...
當要結婚時我發覺原來朋友係5隻手指數得晒...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 KearaAlyssa 於 2019-9-23 10:27 AM 發表

我係introvert, 朋友唔多,一直都覺得有幾個真心朋友已經夠,唔鍾意見到好多人... 有兩個女仔朋友,中學到而家識左廿年,當然大家轉校/返工/拍拖之後,就少左見面,而家起碼3,4個月先會約到一次食飯... 近呢一兩年,有時好難得約到食飯,但其中一個都會趕住下場約左男友,可能食兩三個鐘就話要走... 平時佢都唔係點覆msg... 其實我就快結婚,搵咗佢地做伴娘,但想同佢地傾big day d  ...
Sis 同路人, 有咩歡迎你揾我吹水

回覆 引用 TOP

這是必經諧段黎, 我可以話埋俾你聽, 之後會點, 之後當有朋友有小朋友時, 佢地會更加小出黎, 所有野都屋企, 小朋友行先O 再慢慢就會發展到有小朋友的家庭才會約一起出來小朋友聚會, 單身, 或者冇小朋友的朋友就慢慢覺得冇引就唔再出黎了

引用:
原帖由 Frank_Tse 於 2019-9-24 04:14 PM 發表

這是必經諧段黎, 我可以話埋俾你聽, 之後會點, 之後當有朋友有小朋友時, 佢地會更加小出黎, 所有野都屋企, 小朋友行先O 再慢慢就會發展到有小朋友的家庭才會約一起出來小朋友聚會, 單身, 或者冇小朋友的朋友就慢慢覺得冇引就唔再出黎了 ...
agree.若大家小孩差唔多大仲會比較成績.學歷等等.要到大家仔女大才發覺冇乜朋友.已多年冇聯絡朋友.其實朋友係要keep架.忙極都要主動關心吓.出吓來.要亙相付出

回覆 引用 TOP

我上年開始冇主動搵或ws某些朋友.因佢地我發現每次都係我主動搵或ws佢地才有反應.我就懷疑佢地須要我嗎?待我係朋友嗎?我都會有攰和心淡時候.女人不同男人.男人係唔會主動搵朋友.

引用:
原帖由 Frank_Tse 於 2019-9-24 04:14 PM 發表

這是必經諧段黎, 我可以話埋俾你聽, 之後會點, 之後當有朋友有小朋友時, 佢地會更加小出黎, 所有野都屋企, 小朋友行先O 再慢慢就會發展到有小朋友的家庭才會約一起出來小朋友聚會, 單身, 或者冇小朋友的朋友就慢慢覺得冇引就唔再出黎了 ...
你講得好啱呀, 我都有D朋友生左仔, 其實當你見到佢地湊仔湊到頭都大時, 你都唔會好意思打搞佢地, 佢地亦唔會有時間理你... 話說我最近約左個湊梗仔的朋友, 我都已經唔怕山長水遠搭>1hr車去佢屋企嗰頭, 諗住係喺佢樓下食飯, 點知去到佢叫我買外賣上去, 咁我做埋送外賣喇, 去到佢屋企門口, 按鐘冇人應, whatsapp同佢講我到左, 佢覆話個仔剛瞓左, 叫我唔好大聲, 咁我即刻鐘又唔按, 電話又唔打, 驚會嘈醒BB.. 結果我拎住D嘢食等左15分鐘... 我都係體諒佢可能睇梗個仔定執梗嘢咩都好, 但原來佢根本冇認真睇我msg話我已經到左門口, 最後我忍唔住打畀佢, 佢先嚟開門... 其實我嗰吓好嬲, 但都忍住左, 但可想而知, 有左小朋友後佢地對其他嘢簡直係完全唔會上心... 我同佢傾開香港D嘢, 佢都話佢冇跟, 因為佢D whatsapp groups全都是D媽媽group, 淨係睇嗰D都冇晒時間, 但其實, 正正因為你生左仔你先更加需要關心香港狀況囉... but anyway... 扯到好遠, 總之係呀, 有左小朋友嘅朋友, 就更加難同佢地keep, 除非我又生返件, 但我唔會...

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]