• 瀏覽: 9,332
  • 回覆: 139
  • 追帖: 1
究竟有幾多個男人真顧家?顧家的男人有咩共通點?

熱賣及精選
引用:
原帖由 ppptwo 於 2019-9-21 01:56 AM 發表

望下佢老豆係咪顧家,通常會受佢老豆薰陶。

我口臭 =\= 我冇道理!
引用:
原帖由 ppptwo 於 2019-9-21 01:56 AM 發表

要接受到一個悶旦先得,無情趣可言

引用:
原帖由 激死未 於 2019-9-21 02:23 AM 發表

DNA 遺傳

回覆 引用 TOP

性格內向

須知飲水思源意,百善應推孝為先。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 激死未 於 2019-9-21 02:23 AM 發表

未必既,反面教材都可以

回覆 引用 TOP

引用:

你對顧家的定義是怎樣?

引用:

責任

邊個搵我?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ppptwo 於 2019-9-21 01:56 發表

一個男人顧家,係出自佢自己本身。

好多女人會覺得結咗婚,就會好沉悶。點解個男人,放咗工之後成日喺屋企呢?點解唔可以放咗工,一齊出去食飯啊睇下戲啊,行下街啊買下嘢。呢啲節目久唔久一定會有。但係睇下個家庭經濟啦,例如佢哋要供緊樓啦又或者,佢嘅收入唔多噉咪要睇下個支出有幾大。家庭支出,有機會供樓囉畀屋租啦,燈油火蠟啦上網費,甚至乎要俾屋企。

反而我覺得如果男人係顧家,佢會睇得比較長遠一啲。唔係下下要同人哋去比較,最緊要有瓦遮頭,食得飽,著得暖。就算喺屋企食完飯一齊睇下電視,傾下偈,甚至聽下音樂,聽下收音機,婚姻平平淡淡先至幸福。

啲女人唔好咁傻啊,話畀你聽。男人個袋未必要有錢,佢個樣未必要好靚仔,咁似乎高大威猛。衹要佢肯用個心,用時間,落嘴頭,終日噓寒問暖,關心個女人,甚至去營造一啲氣氛,去氹嗰個女人,用愛將心偷。首先得到個女人嘅信任,大家保持朋友關係。然後逐步逐步接近個女人。當佢得到個女人嘅信任同認同。個男人就會放在條線釣大魚。當個女人失去咗保護自己嘅心態。隨時墮入男人設下之愛情陷阱。

樓主如果係女人,噉你咪同佢做下朋友先囉!留意下佢日常舉止,如果個男人穿金帶銀,說話財大氣粗。好似有幾千萬未開頭噉!隨時係一條光棍。

真係好睇樓主你要求啲乜嘢嘢?相等於你係一個買生果嘅小販。如果今日你要賣兩盒蘋果。你標價20蚊四個。你梗係儘快買曬嗰兩盒蘋果,收返啲現金,第二日又去果欄再入貨。反之你易地而處,你作為一個消費者。一定係揀嗰啲又大個,又冇爛,皮光肉滑,嗰啲噉嘅蘋果啦!

其實就話咗畀你聽,你個人有啲乜嘢素質,有乜條件,你要將你自己包裝過推出個市場,令到買你啲顧客接受你。

回覆 引用 TOP

引用:

怎為之顧家???你的定義是什麼???

回覆 引用 TOP

顧家的男人一定要宅

我要做師奶們眼中的股神,以及茶餐廳中的特約財經演員。

回覆 引用 TOP

宅不代表顧家,跟留在家的時間沒有必然關係。男女一樣,每個決定都以家庭為首,什至人生的動力就是家庭,我認為這樣就是顧家。

同意樓上所說原生家庭有大的影響。孝順的人多少也會較顧家。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]