• 瀏覽: 4,646
  • 回覆: 21
  • 追帖: 1
我阿媽有兩個阿哥, 咁理論上我應該叫阿媽個大佬做大舅父, 二佬做二舅父, 但咁多年黎, 阿媽都係我面前叫大舅父做二舅父, 二舅父做三舅父, 而阿媽叫大舅父個老婆都唔係叫大嫂而叫二嫂, 叫二舅父個老婆做三嫂

其實一直想問阿媽但又怕問左D唔應該問既野, 有冇人知點解?

引用:
原帖由 Student1114 於 2019-9-19 10:34 AM 發表

我阿媽有兩個阿哥, 咁理論上我應該叫阿媽個大佬做大舅父, 二佬做二舅父, 但咁多年黎, 阿媽都係我面前叫大舅父做二舅父, 二舅父做三舅父, 而阿媽叫大舅父個老婆都唔係叫大嫂而叫二嫂, 叫二舅父個老婆做三嫂

其實一直想問阿媽但又怕問左D唔應該問既野, 有冇人知點解? ...
可能在你認知的大舅父對上還有一個, 可能是夭折的嬰兒/離家出走的/總之現在不存在, 所以你唔會知, 大人又一直都唔講

回覆 引用 TOP

有个apps叫三姑六婆計數機

回覆 引用 TOP

你大舅父 你未出世之前離家出走去咗菲律賓

回覆 引用 TOP

你亞媽應該清楚過你 你點解吾問你亞媽

回覆 引用 TOP

好明顯係大舅父前仲有個不幸離開左,我有朋友屋企都係咁

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Student1114 於 2019-9-19 10:34 AM 發表

其實一直想問阿媽但又怕問左D唔應該問既野, 有冇人知點解? ...
好明顯大舅父前有一位,
果位去咗賣咸鴨蛋,
又或賣咗比人搵唔返…

回覆 引用 TOP

問下阿媽咪知

回覆 引用 TOP

引用:

你認真?!
快用筷子夾你媽中指,再用memo紙寫我愛香港放入你媽口中,等你媽肯講最愛黃之鋒,先安全。如果遲咗,有生命危險。

回覆 引用 TOP

引用:

有個大哥,早死。

回覆 引用 TOP

問你老母呀?佢才能畀你最中意嘅回答

回覆 引用 TOP

或者大姑媽你未见過

引用:
原帖由 gio1832 於 2019-9-20 05:55 PM 發表

或者大姑媽你未见過
大姨媽

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]