• 瀏覽: 3,474
  • 回覆: 16
我拿時光喂了狗,狗還咬了我一啖
我屋企都係咁,家用就女嘅要比大份,仔嘅比細份。結婚就仔嘅幫佢地出晒酒席比晒禮金,女嘅要自己比禮金酒席父母領。
將來父母財產有嘅都係歸仔,但係養老就講明仔女都要比,女嘅講明唔準退休,如果退休都要將來老公比到家用返去先可以退休。

引用:
原帖由 fb54bab6dee676 於 2019-9-18 17:06 發表

我屋企都係咁,家用就女嘅要比大份,仔嘅比細份。結婚就仔嘅幫佢地出晒酒席比晒禮金,女嘅要自己比禮金酒席父母領。
將來父母財產有嘅都係歸仔,但係養老就講明仔女都要比,女嘅講明唔準退休,如果退休都要將來老公比到家用返去先可以退休。 ...
有d自己攞黎,要玩串俾小d佢催你唔漲。其實有毛有翼唔靠父母,做衰女反枱都得,點到父母話想點就點。

不過咁,我自己有能力搵得多過細佬好多下,所以我唔介意家用主要我俾,但係呢個要我心甘情願,唔係父母話事。

回覆 引用 TOP

結果係個仔拎住筆錢遠走高飛,唔記得父母姓乜,老人家鬱鬱而終。
老人家要自己攞嚟賤,有時真係無人可以幫到佢地。

回覆 引用 TOP

我覺得做女比家用要大份過d仔我都接受到,因為佢地覺得男人要養埋老婆但做女嘅就有老公養,財產唔留比我都冇所謂。不過最唔舒服係講到明做女如果退休又怕老公未必比到咁多錢外母就唔準我退休,成日話而家男女平等冇話女人可以早d退休,但咁平等又唔知點解嫁女要收禮金收酒席,做仔嘅就咩都唔洗比仲要送返出去。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 骨頭被狗追 於 2019-9-17 03:11 PM 發表

遇到呢種情況點辦?
傻的嗎?成年人,自己話事。
養老,養得起係福,無論係父母或兒女。
養唔起,搬走又好,斷關係又好,唔係得你因財失義。
財產?!根本唔係下一代應該關心談論。

佢講你就會照做?

回覆 引用 TOP

我就係我唔同嘅自我
引用:
原帖由 fb54bab6dee676 於 2019-9-18 05:06 PM 發表

將來父母財產有嘅都係歸仔,但係養老就講明仔女都要比,女嘅講明唔準退休,如果退休都要將來老公比到家用返去先可以退休。 ...
重男輕女嘅屋企唔會和諧開心!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 工廠男 於 2019-9-19 12:20 AM 發表

傻的嗎?成年人,自己話事。
養老,養得起係福,無論係父母或兒女。
養唔起,搬走又好,斷關係又好,唔係得你因財失義。
財產?!根本唔係下一代應該關心談論。 ...
好多人重係有養兒防老的觀念,早早講定他日要比幾多,但日後養不起或不想比又如何?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 骨頭被狗追 於 2019-9-17 03:11 PM 發表

遇到呢種情況點辦?
我父母都係,有時都想狠心不理他們.
可是,他們養我育我,要狠心不理又做不出.

回覆 引用 TOP

引用:

遇到呢種情況點辦?
父母心態:留比仔唔會蝕底,留比女就比女婿食9埋。。。樓主又難怪你不是味兒

回覆 引用 TOP

引用:

遇到呢種情況點辦?
你可以比D嘢佢地睇或者聽,例如今個月手緊,叫阿哥比你啦咁。。反正佢地只當你阿二。。等佢地心中有愧、知道就可以,至於養老、孝不孝自行定斷

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fb54bab6dee676 於 2019-9-18 05:06 PM 發表

有冇搞撚錯!

利申:我係男

回覆 引用 TOP

財產既野, 佢地點處理佢地話事..
家用就按自己能力俾啦... 俾到就唔好介意誰多誰少..
其他野佢有佢講, 你有你俾就得了...

傳統觀念改唔到... 沒辦法的. 放寛心態 !

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]