經濟困難

經濟困難 E-mail 此主題給朋友

大家好
家庭比較複習,麻煩各位抽小小時間了解下,謝謝

我和太太2013年結婚,太太家人比較多事情發生,太太家庭成員,爸,媽,大哥,二哥和我太太!爸,媽喜歡賭馬仔六合彩,大哥欠人好多錢走左佬,二哥結左婚,破過產,好彩排到公屋,搬左出去住了!
我和太太現在2個細路,大的六歲細的兩歲,太太全職家庭主婦,我一個出嚟做嘢!現在居住情況我,太太,兩個細路,外父,外母一齊住!住喺公屋,名係我太太的!
哩間屋本來我外父名,但之前大哥出面差人好多錢,上埋門追,加上個時我和太太諗住買樓,換個想法,算了,一家人我把我地買樓舊錢比左我外父,大約200萬左右,但有個條件,公屋個道要加我太太名!我唔知啱定錯,但當時沒有辦法因為名義借給他們的根本還不到,加上外父年過70,可以用年紀太大的理由加一個子女名,所以才商量很久想出這個方案!
現在公屋名字我太太名,我們一家4口和外父外母一起住!現在有點後悔,開頭幾年都冇問題的,但係我外父外母一點積蓄都沒有,大哥二哥不用說了根本沒有錢給他們,變相我一個要養五個人,最近香港情況這樣,感到有點大壓力,因為我工作沒有入息證明的,我朋友建議我為什麼不去申請一些福利好像綜援或者一些資助的,請問一下我這個情況因為有一些援助可以減輕我的負擔呢?

呃綜援氾法野吾好做,你收入幾多?睇下可吾可以申請低收入津貼

回覆 引用 TOP

當然唔係諗住呃綜緩!我收入大概4萬,冇入息的!太太沒工作在家照顧小孩

信你一成,雙目失明
我收入35000-40000,照顧外父外母,家庭開支,小朋友返學,一些課外活動⋯都已經冇晒,還有幾份保險⋯我係冇入息人仕,銀行借唔到錢,所以我想了解有冇一D暫時性的緩助可以幫輕下

信你一成,雙目失明

就咁睇好似係得你外父拎到生果金,三四萬養咁多個的確好吃力,加油

回覆 引用 TOP

外父外母應該可以拎d長者生活津貼,如果佢地無收入無資產,好似都有3千幾一個人,兩個夾埋會唔會小d就唔知喇,煮多兩個人飯,應該唔會用多好多錢。到你自己一家四口,三四萬唔夠駛就睇下老婆出返黎做嘢,三四萬唔算太小,都應該無咩可以申請

回覆 引用 TOP

我想問下家庭6人,兩小朋友,一人工作,冇入息,屋係外父同太太名,一點津貼都申請唔到??

信你一成,雙目失明
你其實可以好好
就係娶錯老婆

引用:
原帖由 mike~ 於 2019-9-14 07:25 PM 發表

我想問下家庭6人,兩小朋友,一人工作,冇入息,屋係外父同太太名,一點津貼都申請唔到??
兩老過65去攞政府金(共約7OOO),幫輕下(最少節省他兩使費!)除食住外,賭博不幫!或叫兩老幫湊孫,太太兼職,一養六!捱到嘔血!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 荃西人 於 2019-9-15 04:00 AM 發表

你其實可以好好
就係娶錯老婆
係!  一個人揾4萬,如果只係養父母都好好使

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 mike~ 於 2019-9-14 07:25 PM 發表

你外父外母零儲蓄,福利署點會信你。
你外父後生做乞兒?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 香江人 於 2019-9-15 10:20 AM 發表

月入四萬申請綜援,你個仆街去死啦!
福利署絕對唔批。
我原全冇話過申請綜緩,只係了解下細路有冇資助可申請!外父後生有工作,只係40幾歲個時斷左隻手!積蓄?拎晒出黎比大仔還錢了!我要申請綜緩不用等到現在才問!請注意你的用詞!

信你一成,雙目失明
引用:
原帖由 mike~ 於 2019-9-15 10:48 AM 發表

我原全冇話過申請綜緩,只係了解下細路有冇資助可申請!外父後生有工作,只係40幾歲個時斷左隻手!積蓄?拎晒出黎比大仔還錢了!我要申請綜緩不用等到現在才問!請注意你的用詞! ...
老人家照顧小朋友太太返工香港家庭多數係咁使乜靠政府

引用:
原帖由 海邊綠色 於 2019-9-15 11:27 AM 發表

老人家照顧小朋友太太返工香港家庭多數係咁使乜靠政府
老人家唔幫手湊、如果肯幫手都不會這麼多煩惱,老人家原因就係之前工作了這麼久兩個兒子都不生性,心都淡了,現在年紀大想休息一下

信你一成,雙目失明
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。