4個月瘦身小結附成績表,如何增肌保骨不增脂? 香討焦點

引用:
原帖由 in_my_memory 於 2019-9-17 08:58 AM 發表

行山好開心,我特別鍾意啲喱喺樹林裏面齋上然後搭吊車落嘅山,可以唔駛留力咁上,一個人靜靜地,淨係聽見自己啲心跳聲,大汗淋漓一步一腳印,上到山頂吹吹風,乜壓力都無哂。
細個同老豆老母由灣仔街市行上甘道再經香港仔水塘落香港仔食碗山窿魚蛋粉,每次返香港都會重遊舊地,懷愐一番。 ...
我都可以匿喺樹林半日
俾你搞到camping癮起添

熱賣及精選
塮塮汾啍

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yeeki_ab 於 2019-9-14 09:12 AM 發表

pancake 直接protein powder + egg whites.
我自己鍾意餐餐煮,亦有尖友每次prep一星期
借尖友圖:
10235386 10235387 10235388
餐餐煮, 日日煮。較佳。

食隔N日蔬菜? 返熱不透, 易拉肚子。

现在的人抱怨太多,感恩太少;要求太多,给予太少;总是期望被理解,却不能理解别人;总是希望别人多为自己着想,却不懂得换位思考!

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

加油

回覆 引用 TOP

樓主,有冇手臂既數據參考下呢~ 我見妳想加強上身同手臂既肌肉同力量~

另外,妳宜家仲有冇膝痛既問題呢?我以前運動過度,都令到膝頭勞損,要強化番四頭,咁可以保護下膝頭啊!

呢幾日一直反覆思量點解會骨質缺乏,上youtube搵到條片,原來自己以前食得太多高糖食物,仲要一日一罐可樂,搞到骨𥚃面鈣質流失,又唔曬太陽缺維他命D,影響鈣質吸收。應哂出得嚟行,遲早要還。

引用:
原帖由 cm_bikes 於 2019-9-17 12:01 PM 發表

樓主,有冇手臂既數據參考下呢~ 我見妳想加強上身同手臂既肌肉同力量~

另外,妳宜家仲有冇膝痛既問題呢?我以前運動過度,都令到膝頭勞損,要強化番四頭,咁可以保護下膝頭啊! ...
數據是指尺寸方面?
2019-09-15 第一次記錄手臂尺寸:
上臂(放鬆):9.5"  
上臂 (谷):10"
前臂(放鬆):8.75"
前臂(谷):9"
膊頭: 19"
scan report 方面就每隻手臂肌肉約重2.2kg,脂肪約重0.5kg,fat rate 19%
力量就係手無搏雞之力

膝痛改善了很多,以前行路都隱隱作痛,而家可以跑到1.5k,不過中間過程有附加 weighted lunges,romanian deadlift 那些運動

引用:
原帖由 in_my_memory 於 2019-9-17 12:53 PM 發表

呢幾日一直反覆思量點解會骨質缺乏,上youtube搵到條片,原來自己以前食得太多高糖食物,仲要一日一罐可樂,搞到骨𥚃面鈣質流失,又唔曬太陽缺維他命D,影響鈣質吸收。應哂出得嚟行,遲早要還。 ...
高撞擊運動同重訓有助骨質呀,加油加油!

引用:
原帖由 yeeki_ab 於 2019-9-17 09:15 AM 發表

我都可以匿喺樹林半日
俾你搞到camping癮起添
wild camping? 無廁所嘅唔駛預我

引用:
原帖由 in_my_memory 於 2019-9-17 01:17 PM 發表

wild camping? 無廁所嘅唔駛預我
係呀,挖窿去
跳落湖沖涼

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yeeki_ab 於 2019-9-17 01:08 PM 發表

高撞擊運動同重訓有助骨質呀,加油加油!
Exactly! 做多啲 weighted squat,食多啲collagen ,瞓多啲,希望在人間
https://www.youtube.com/watch?v=2Qv01Wfq3LQ

引用:
原帖由 in_my_memory 於 2019-9-17 01:22 PM 發表

Exactly! 做多啲 weighted squat,食多啲collagen ,瞓多啲,希望在人間
https://www.youtube.com/watch?v=2Qv01Wfq3LQ
慢跑,跳繩,彈跳

引用:
原帖由 yeeki_ab 於 2019-9-17 01:25 PM 發表

慢跑,跳繩,彈跳
落雨天喱喺屋企嘅運動 - 跳繩 + 跳鬼婆大媽舞 (zumba)

引用:
原帖由 in_my_memory 於 2019-9-17 01:37 PM 發表

落雨天喱喺屋企嘅運動 - 跳繩 + 跳鬼婆大媽舞 (zumba)
好多人跳zumba
我有諗過hip hop

回覆 引用 TOP

主題標籤 #瘦身
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。