4個月瘦身小結附成績表,如何增肌保骨不增脂? 香討焦點

咁鬼pro... 我減左10幾磅。。對腳都精神返

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
2019-09-15 第一次記錄手臂尺寸:
上臂(放鬆):9.5"  
上臂 (谷):10"
前臂(放鬆):8.75"
前臂(谷):9"
膊頭: 19"

從八月上了幾堂gym堂後,開始係屋企舉啞鈴,啲 T-shirt 嘅膊頭位就越縮越入,明明減肥前140lb啱著嘅衫(亞洲XL / 美洲M),宜家冇鬆到不特至好似仲窄咗,短袖變雞翼袖 。希望可以持之以恆,目標5個月加到5lb肌肉

回覆 引用 TOP

想問樓主用邊隻腳踏脂肪磅?

分析得好pro

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yeeki_ab 於 2019-9-14 09:12 AM 發表

pancake 直接protein powder + egg whites.

我自己鍾意餐餐煮,亦有尖友每次prep一星期

借尖友圖:
請問蛋白粉不意高溫嗎?

引用:
原帖由 in_my_memory 於 2019-9-14 06:42 AM 發表

我諗我之前大概食1300、1400卡,因為我一路行16:8斷食,朝早,中午各食500卡,四點幾再食大量菜加少許肉和疍,所以之前比例大約25% protein 。未來其實要加fat 同protein,fat 應該唔難,食多啲almond butter 牛油果,甚至飲油都得,protein就高難度。
師姐你點整egg white? 我嘅至愛係疍黃,而家食兩隻疍嘅疍白都覺得惡哽。 ...
師姐,賜教點做16:8斷食?

引用:
原帖由 babechan 於 2019-9-16 07:06 AM 發表

想問樓主用邊隻腳踏脂肪磅?
我個磅十年前係Costco 買,三十幾蚊加紙嘅cheap 嘢嚟。
我覺得個磅唔準嘅原因如果我朝早起身乾爭爭咁磅同我飲多兩杯水食完早餐再磅個體脂會差2%咁多。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 井底平平腰部 於 2019-9-16 10:56 AM 發表

請問蛋白粉不意高溫嗎?
It changes the structure and doesn't damage the protein in it. 所以可以煮㗎

引用:
原帖由 井底平平腰部 於 2019-9-16 10:56 AM 發表

師姐,賜教點做16:8斷食?
唔敢講指教,16:8斷食係各種間歇性斷食法門檻最低嘅,只係一日24小時有16小時喺空肚唔進食。我自己就早上8點幾食早餐,十二點幾午餐,黃昏四點食晚餐。
可以google 下間歇性斷食法,了解背後原理,睇下適唔適合自己。

引用:
原帖由 in_my_memory 於 2019-9-16 11:34 AM 發表

唔敢講指教,16:8斷食係各種間歇性斷食法門檻最低嘅,只係一日24小時有16小時喺空肚唔進食。我自己就早上8點幾食早餐,十二點幾午餐,黃昏四點食晚餐。
可以google 下間歇性斷食法,了解背後原理,睇下適唔適合自己。 ...
明白了。我都試下先。因我太肥啦!我都希望可以好似你哋噉好成績。

回覆 引用 TOP

主題標籤 #瘦身
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。