• 瀏覽: 21,894
  • 回覆: 96
人工21000,30歲,剛新婚,住外父家,
老婆有做野。我老豆老母已退休,唔係咩有錢人但唔駛靠我養。

討論下如果係你家用點俾, 老婆,老豆老母,外父......

**更新少少資料,外父同老婆都有做野,外母就冇。其實我一早有個數架喇,都已經俾左幾個月, 只係想吹下水問下大家姐😁
我唔係咩算死草,我只係想快d儲夠錢可以買到樓同老婆住,公一份婆一份 一齊供.....

好彩外父唔介意我搬入黎住,租金方面真係慳到,佢都知我地儲緊錢買樓,知我對佢個女好。

外父6000,老豆老母5000,其余畀老婆

引用:
原帖由 kokia. 於 2019-9-12 06:22 PM 發表

人工21000,30歲,剛新婚,住外父家,
老婆有做野。我老豆老母已退休,唔係咩有錢人但唔駛靠我養。

討論下如果係你家用點俾, 老婆,老豆老母,外父...... ...
再了解一下老婆同外父有冇返工?

比外父當交租同水電煤,比老竇老母都合理
但老婆有做野重要比老婆😂一出糧比完家用樓主可能剩返一萬蚊?
平時同老婆出街睇戲食飯都係你比?

你尼個問題本身就有問題,你老豆老母養到你咁大你如果無經濟壓力就應該俾翻份你父母啦!至於老婆有做野就應該自己顧自己,公一份婆一份嘛!至於你住係外父外母度你可以選擇交翻份租或者分擔屋企既水電煤氣伙食費

外父$1000,老豆老母$2000,老婆$3000. 

你住你外父度, 正常就咁當交租你住劏房都要5-6000啦, 唔知平時邊個煮飯或者買日用品, 如果你外父全包, 包食包用, 你應該俾10000囉~

至於你老婆, 如果佢係屋企冇任何付出, 其實可以唔駛俾~ 你人工得21000仲邊黎閒錢可以俾佢~

你父母既話, 如果唔係要靠你開飯, 心意2000囉, 咁你剩9000自己用剩低再儲起~

比条毛!

假設你老婆自己俾返家用佢自己呀爸呀媽,我覺得5000外父家係最基本,4000自己爸媽

引用:
原帖由 高達幼小的樓主 於 2019-9-12 07:32 PM 發表

再了解一下老婆同外父有冇返工?
老婆同外父都有番工啊

引用:
原帖由 秋天勇敢的壽包 於 2019-9-12 07:55 PM 發表

比外父當交租同水電煤,比老竇老母都合理
但老婆有做野重要比老婆😂一出糧比完家用樓主可能剩返一萬蚊?
平時同老婆出街睇戲食飯都係你比?
所以我象徵式俾$1000 老婆做家用😅 平時出街食飯有時我俾,有時佢俾 , 我6佢4 咁啦

引用:
原帖由 C2. 於 2019-9-12 07:56 PM 發表

你尼個問題本身就有問題,你老豆老母養到你咁大你如果無經濟壓力就應該俾翻份你父母啦!至於老婆有做野就應該自己顧自己,公一份婆一份嘛!至於你住係外父外母度你可以選擇交翻份租或者分擔屋企既水電煤氣伙食費 ...
我一路有俾開老豆老母,只係而家剛新婚又住外父家所以問問意見

引用:
原帖由 泡泡果 於 2019-9-13 09:25 AM 發表

你住你外父度, 正常就咁當交租你住劏房都要5-6000啦, 唔知平時邊個煮飯或者買日用品, 如果你外父全包, 包食包用, 你應該俾10000囉~

至於你老婆, 如果佢係屋企冇任何付出, 其實可以唔駛俾~ 你人工得21000仲邊黎閒錢可以俾佢~

你父母既話, 如果唔係要靠你開飯, 心意2000囉, 咁你剩9000自己用剩低再儲起~ ...
我餐餐都出面搞掂,咁其他野多數都外父包。

$5000 太多了😑

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]