[小學教育] 囡囡係咁話想減肥

囡囡係咁話想減肥 E-mail 此主題給朋友

我個女而家小四,唔係話好肥,不過有少少肉地,無啦啦有日走嚟同我講話佢之後唔食飯,叫我以後烚雞胸同菜畀佢就得,佢話要減肥喎@@佢日日睇埋啲韓國女團見個個都好瘦,佢自己就話要減肥,我可以點同佢講啊?

叫佢多做運動,多吃健康食品
要均衡飲食都可減榜!
不可以缺乏維他命,多種營養原素。

回覆 引用 TOP

照做, 注意均衡飲食,多加高纖維蔬菜。 
小四剛進入青春期, 如果硬要跟她講道理是不行的, 她會更對抗。順她意思, 看看她能撐多久。 

回覆 引用 TOP

人仔細細學咩人節食減肥呀, 仲要發育時期, 咁樣唔夠營養嫁, 不如做多D運動仲好啦

發育時期節食減肥,大個咪ipad 胸

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Lammama 於 2019-9-12 12:53 PM 發表

我個女而家小四,唔係話好肥,不過有少少肉地,無啦啦有日走嚟同我講話佢之後唔食飯,叫我以後烚雞胸同菜畀佢就得,佢話要減肥喎@@佢日日睇埋啲韓國女團見個個都好瘦,佢自己就話要減肥,我可以點同佢講啊? ...
做父母要支持下,表示認同。

回覆 引用 TOP

如果真係小小肉地,咁你咪唔好俾佢食飯,咁小事。青春期唔好同佢抗衡。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 安斯洛 於 2019-9-13 12:48 PM 發表

人仔細細學咩人節食減肥呀, 仲要發育時期, 咁樣唔夠營養嫁, 不如做多D運動仲好啦
佢而家日日都食極少嘢,減肥都唔係咁減啊,講極都唔聽,我可以點?

話俾囡囡聽,其實好多人鐘意肥妹仔㗎,例如我啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Lammama 於 2019-9-16 10:38 AM 發表

佢而家日日都食極少嘢,減肥都唔係咁減啊,講極都唔聽,我可以點?
咁樣唔得喎
就算瘦都瘦得唔靚 就算真係想減都要做運動身形先靚
其實同佢報游水班 做d有氧運動 又練到個shape

首先你要真正知道點減肥,節食已經好過時,佢只係前期有效,當身體形成習慣,自然就會減慢新陳代謝嚟配合佢嘅營養吸收,到時即使食得少都唔會再瘦,而且一食就會反彈。減肥嘅方法有好多,主要都係要運動,如果唔運動食雞肉係冇意思,蛋自質唔會自己變肌肉。而且發育期營養吸收唔均衡都會有好多問題。其實節食減肥冇用上下YouTube就有好多哩方面嘅資訊,自己睇完有point再同佢講囉。如果你自己唔清楚,齋叫佢停係無意思

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 消失的臂彎 於 2019-9-17 12:24 PM 發表

咁樣唔得喎
就算瘦都瘦得唔靚 就算真係想減都要做運動身形先靚
其實同佢報游水班 做d有氧運動 又練到個shape
我個囡囡都係靠游水減肥 個陣同佢報左史丹福 keep住游左2年 見住佢冇晒baby fat 仲愈黎愈fit

回覆 引用 TOP

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。