• 瀏覽: 11,276
  • 回覆: 70
  • 追帖: 3
過來人祝福大家,未來生活更美好。

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
本是同林鳥

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 VBCONMON 於 2019-9-12 12:51 AM 發表

今天終於入紙共同申請離婚,本以為總會有些難過,但係大家都好和平,性格不合而分開原來真的存在!

如此的平靜,可能係近年來帶給自己不快的情緒已經完全消散,大家的決定我相信是正確的,起碼都放下包袱,即使不能共渡第12個紀念日,慶幸到目前為止都沒有反目成仇!

祝願大家都可白頭偕老。
祝福自己開始人生新的一頁。 ...
我地都係12年性格不合和平分手.離婚未有任何財產糾紛.未有撫養權紛爭.都未有撫養費等等.我覺得兩個人真係夾唔到一定要和平理性分手,不傷及家人同仔女.離婚之後雖然見面有D尷尬,但係我盡力當對方及對方屋企人似親人咁看待.佢提出要我每個月俾佢媽錢我都點頭.我已經放下好多嘢.我覺得人生在世生命如此短暫.何必因為一D身外物來影響或破壞.留下一D美好回憶何嘗唔係一件好事.向前看.人的格局大小決定將來的命運.我願用這種平和理性的態度去過好自己幸福的餘生.祝樓主中秋佳節快樂.一切最好嘅嘢係前方等著你,加油💪

引用:
原帖由 sesamebun01 於 2019-9-12 11:09 發表

你下次結婚,一定要夾下。其實屬相命格唔夾,婚後就會顯現。合婚格局有八大 「和合命格」。

四吉:生氣,延年,天醫,伏位。
四凶:絕命,五鬼,禍害,六煞。

有大約 50% 的結婚夫婦是不合的。我有無聊統計過我身邊的朋友同學,十分準確。你下次結婚記住算一算先。 ...
咁即係雙方都是四吉才好,還是四凶就唔好?

回覆 引用 TOP

祝樓主會幸福快樂

引用:
原帖由 soule 於 2019-9-13 01:46 AM 發表

我地都係12年性格不合和平分手.離婚未有任何財產糾紛.未有撫養權紛爭.都未有撫養費等等.我覺得兩個人真係夾唔到一定要和平理性分手,不傷及家人同仔女.離婚之後雖然見面有D尷尬,但係我盡力當對方及對方屋企人似親人咁看待.佢提出要我每個月俾佢媽錢我都點頭.我已經放下好多嘢.我覺得人生在世生命如此短暫.何必因為一D身外物來影響或破壞.留下一D美好回憶何嘗唔係一件好事.向前看.人的格局大小決定將來的命運. ...
絕對認同你的說法,祝 中秋節快樂

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kb-bb520 於 2019-9-13 07:54 AM 發表

祝樓主會幸福快樂
多謝你。中秋節快樂

回覆 引用 TOP

唔合就一早分,無謂浪費青春。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 VBCONMON 於 2019-9-12 08:02 AM 發表

幸好沒有兒女
呢個係好事,恭喜你有新生活.....

我父母既14年婚姻破裂後,仲造成永不磨滅既陰影,令下一代既我要去承受

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 安迪2000 於 2019-9-12 02:51 AM 發表

點解有和平分開,有D就成仇人?可否分析當事人各自的狀況?會唔會果D都有工作有事業的就容易和平分開,一方唔翻工的就容易變仇人?
我1991年正式共同生活!
2016 年正式離婚!

一個仔!一個女!
跟「她」!

毅然決定!
只因一個字:「透」!

孤然一身!留下多年來的「努力」俾「她」!
更加「明白」她由始至終要的「追求」!
也許得不到她的認同!
無論在工作、或是「我自思的理想」!
對「名利」或「擁有」的滿足那份感覺!
有道是:人生得一知己死而無憾!
我卻説:若人生找到一個可以陪自己去癲」的伴侶!緃使不能讓她富足!她仍然因為「真的愛你」不計較!
能在「失落」的日子互相扶持!
那麼人生還有什麼「遺憾」?

最痛!不是因為要由頭出發!
而是被「扣帽子」的誣陷!
虎毒不吃兒!
五年了!兒女的面貌只留下昔日的影像!

其實!我真的做得不好!
「假若我只是一個messenger!不是海X人員!你會跟我拍拖嗎?」

「如果你是messengers!做朋友可以!
拍拖就不會了!」

其實!我真的「錯」了!
二十幾年的時間!
究竟佢有否認識「我」!
九年前因為出現的「一剎那」曾欲「離開」!但看透了「剎那」的她是「追求」什麼後也停了!因為放不下昔日年幼的子女!

「感情」究竟是什麼一回事!
相士話:如果我離開「她」!人財兩失!

但是若「貌合神離」!
又有什麼意義?
若非如唐英年老婆所講:最重要「識返屋企.......」
但我卻做不到!
外在美不會長久!
但內在美卻「恆久」!

回覆 引用 TOP

有咩唔夾到要離婚?

回覆 引用 TOP

其實我覺得離婚比結婚重開心,離婚可以重過新生

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 VBCONMON 於 2019-9-12 11:11 PM 發表

點都好,儘量令大家關係轉好,我都知好難,但要試,我在3年前已有今天的想法,我儘量避開唔好諗,但點知更嚴重,加油呀
好奇怪,越走得耐,反而覺得性格不合?感情好莫名其妙

提示:支持鍵盤翻頁左 右