想離婚

想離婚 E-mail 此主題給朋友

30出頭有一個幾歲小朋友,想同老公離婚,搵個接受到我背景的正常男人,但我老公極可能會以死相迫,甚至用小朋友威脅我不可以離婚,自問個性樣貌職業都唔係好差,有無人可以指點下我,我好灰心,長期受佢難聽語言對待,語言暴力令我受到好大傷害,家無寧日,小朋友面前佢都講難聽說話講粗口,又無耐性對小朋友,我可以點?問過如果佢唔願意離婚好大機會要打官司,有無sis有經驗。

熱賣及精選
佢要死就比佢, 靠嚇唔work

To be or not to be?  Not to be!
引用:
原帖由 treo000 於 2019-9-11 12:19 AM 發表

佢要死就比佢, 靠嚇唔work
我唔怕佢去死,但我怕佢搞我小朋友同屋企人

引用:
原帖由 aprilcatcat 於 2019-9-11 12:20 AM 發表

申請定禁制令, 揾埋個新竇, 然後即撇, 唔好話個新地步比佢知

To be or not to be?  Not to be!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 aprilcatcat 於 2019-9-11 12:20 AM 發表

你都幾有趣,但我冷笑.

你說"自問個性樣貌職業都唔係好差"
可見你的自信.
說明經濟或再找伴侶不會是你問題?

不怕他去死,做伴侶去到這地步.
你又說,他說話很令你傷心.
即是沒口德.

我在想,你那麼自信,
為什麼會選擇這個男人?
他有什麼使你著迷?
為什麼事情發生到這麼令人失望?

引用:
原帖由 晚間巨大的留言 於 2019-9-11 02:02 AM 發表

你都幾有趣,但我冷笑.

可見你的自信.

即是沒口德.

我在想,你那麼自信,
為什麼會選擇這個男人?
他有什麼使你著迷?
為什麼事情發生到這麼令人失望? ...
我承認係自己揀錯人,依家想止蝕,係咪錯。長期被語言暴力你明白感受嗎,傾過講過無數次,講過去見婚姻輔導佢不願意,我盡力了。

引用:
原帖由 aprilcatcat 於 2019-9-11 08:42 AM 發表

我承認係自己揀錯人,依家想止蝕,係咪錯。長期被語言暴力你明白感受嗎,傾過講過無數次,講過去見婚姻輔導佢不願意,我盡力了。
對,趁後生重有生機,如果坐低傾過都係冇灣轉就立定決心做。或可以找社工幫手,做好凖備工夫攤牌。

回覆 引用 TOP

個仔佢都有份,佢都愛錫的,所以不用太擔心會傷害到小朋友。反而多啲諗下分開之後的生活方式。最好返去同你屋企人住,因為你平日去工作的時候,都要有人照顧小朋友。

引用:
原帖由 aprilcatcat 於 2019-9-11 12:17 AM 發表

30出頭有一個幾歲小朋友,想同老公離婚,搵個接受到我背景的正常男人,但我老公極可能會以死相迫,甚至用小朋友威脅我不可以離婚,自問個性樣貌職業都唔係好差,有無人可以指點下我,我好灰心,長期受佢難聽語言對待,語言暴力令我受到好大傷害,家無寧日,小朋友面前佢都講難聽說話講粗口,又無耐性對小朋友,我可以點?問過如果佢唔願意離婚好大機會要打官司,有無sis有經驗。 ...
我離過婚可以話過你知, 離婚手續(如果大家傾唔埋)相當麻煩複雜, 最主要係因為你們有小朋友.
你有冇諗好離婚後小朋友既所有事情? 包括衣食住行, 邊個照顧小朋友, 探視權等等?
仲有你最好搞掂你自己將來(衣食住行等等...), 唔好諗住黐完呢個就黐下家.
同埋打官司唔係講玩, 除非好有錢有幾億身家要打, 唔係既話其實你只係用左你小朋友既錢黎燒架咋, 燒完咪庭外和解囉~

你有咩背景,加上你条件可以的话,只要唔系稳高要求,都问题不会太大,特别对方也是离异或者大龄的。。。

Oman~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 aprilcatcat 於 2019-9-11 00:17 發表

30出頭有一個幾歲小朋友,想同老公離婚,搵個接受到我背景的正常男人,但我老公極可能會以死相迫,甚至用小朋友威脅我不可以離婚,自問個性樣貌職業都唔係好差,有無人可以指點下我,我好灰心,長期受佢難聽語言對待,語言暴力令我受到好大傷害,家無寧日,小朋友面前佢都講難聽說話講粗口,又無耐性對小朋友,我可以點?問過如果佢唔願意離婚好大機會要打官司,有無sis有經驗。 ...
你身邊仲有冇其他屋企人?起碼都要比佢哋知道發生緊咩事!首先你要搵專業嘅意見單方面申請辦離婚手續!最好要搵到證據,證明佢對你同小朋友有威脅性!
其實以你嘅描述!你自己帶住小朋友生活走以後嘅路一啲都唔困難!自己亦要諗清楚係咪要去到離婚!如果係的話?就要快啲去實行以免一日拖一日自己更難受

引用:
原帖由 晚間巨大的留言 於 2019-9-11 02:02 AM 發表

你都幾有趣,但我冷笑.

可見你的自信.

即是沒口德.

我在想,你那麼自信,
為什麼會選擇這個男人?
他有什麼使你著迷?
為什麼事情發生到這麼令人失望? ...
好簡單既問題, 因誤會而一起, 因了解而分開, 未睇清楚就結婚, 無感恩, 呢個世界9成都係咁啦~
有邊個會認真諗下當日結婚曾經發過咩誓言

引用:
原帖由 BensonNg 於 2019-9-11 11:00 AM 發表

我離過婚可以話過你知, 離婚手續(如果大家傾唔埋)相當麻煩複雜, 最主要係因為你們有小朋友.
你有冇諗好離婚後小朋友既所有事情? 包括衣食住行, 邊個照顧小朋友, 探視權等等?
仲有你最好搞掂你自己將來(衣食住行等等...), 唔好諗住黐完呢個就黐下家.
同埋打官司唔係講玩, 除非好有錢有幾億身家要打, 唔係既話其實你只係用左你小朋友既錢黎燒架咋, 燒完咪庭外和解囉~:smile_o ...
老實講,我照顧小朋友應該會比佢好,但如果我同佢爭小朋友,佢可能更加萬念俱灰,但實際我地返地都係我屋企人睇開小朋友,我自己搞掂自己加小朋友都問題唔大唔會諗住靠人,但我如果向佢正式提離婚,佢一定唔同意,另外我地有物業自住,一直一齊供但只有佢名,所以問題更煩,我又唔想搞到好核突,有諗過唔同佢爭物業小朋友,只想離婚,但又怕小朋友咁細無媽媽好慘

分居吧

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kinkin59 於 2019-9-11 11:05 AM 發表

你身邊仲有冇其他屋企人?起碼都要比佢哋知道發生緊咩事!首先你要搵專業嘅意見單方面申請辦離婚手續!最好要搵到證據,證明佢對你同小朋友有威脅性!
其實以你嘅描述!你自己帶住小朋友生活走以後嘅路一啲都唔困難!自己亦要諗清楚係咪要去到離婚!如果係的話?就要快啲去實行以免一日拖一日自己更難受 ...
未想同屋企人講,一講就會係搞緊或完成手續通知佢地,除左湊小朋友之外,我同先生關係佢地幫唔到我,同屋企人關係唔係好親到咩都會講

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。