[親子溝通] 有錢但醫唔到真係比死更難受!

有錢但醫唔到真係比死更難受! E-mail 此主題給朋友

我個仔有選擇性緘默,已睇挭音樂治療,冇乜起息,原來錢都解決唔到的問題,真係好痛苦!

引用:
原帖由 fb95c9207ee716 於 2019-9-9 05:47 PM 發表

我個仔有選擇性緘默,已睇挭音樂治療,冇乜起息,原來錢都解決唔到的問題,真係好痛苦!
我姨媽患上了癌症, 之前忙於搵錢都無時間照顧個仔, 而家患了癌症喺屋企想多陪陪個仔, 結果個仔大個仔壓根就唔要你, 哎, 不管有錢無錢都係多陪陪家人吧!

我就係我唔同嘅自我

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fb95c9207ee716 於 2019-9-9 05:47 PM 發表

首先想請爸爸媽媽保持積極樂觀的心態,因為都算小朋友冇表達出來,但都會感受到您地壓力的。

因為對選擇性緘默症沒有認識...剛剛search了一下;選擇性緘默症屬於焦慮症,不會自行痊癒。
患者擁有正常的語言及說話能力,在熟悉的環境如在家中時,可以與父母正常說話溝通;
一旦置身社交場合或陌生環境如在學校時,面對陌生人,便即時變得拘謹和完全沉默,並迴避眼神接觸。
但智力同認知能力會比一般小朋友高,專注力強。

香港方面,的確比較少資料。也可參考台灣,有台灣選擇性緘默症協會。
雖然我沒有相關認識,但香港還有其他患者,希望妳可以跟其他患者家長認識一下,互相支援,希望可以幫到妳小朋友:)

搵到有其他家長討論自己仔女有呢個問題,原本想PM你link,但冇權限... 

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 LavenderZz 於 2019-9-16 01:04 PM 發表

首先想請爸爸媽媽保持積極樂觀的心態,因為都算小朋友冇表達出來,但都會感受到您地壓力的。

因為對選擇性緘默症沒有認識...剛剛search了一下;選擇性緘默症屬於焦慮症,不會自行痊癒。
患者擁有正常的語言及說話能力,在熟悉的環境如在家中時,可以與父母正常說話溝通;
一旦置身社交場合或陌生環境如在學校時,面對陌生人,便即時變得拘謹和完全沉默,並迴避眼神接觸。
但智力同認知能力會比一 ...
謝謝!我已比佢上梗音樂治療,希望有幫助!慢慢改善,呢d嘢冇得急!

同埋我求咗上帝,希望可以幫到我個仔。

回覆 引用 TOP

多啲搵同路人分享啦; 未必一定幫到你,但聽下過來人分析都好丫。
有同路人分享過以下書藉,附圖。

附件

螢幕快照 2019-09-16 下午10.55.49.png(242.09 KB)

2019-9-16 11:03 PM

螢幕快照 2019-09-16 下午10.55.49.png

係唔容易,希望搵到最適合的治療, 幫到你既仔

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 LavenderZz 於 2019-9-16 11:03 PM 發表

多啲搵同路人分享啦; 未必一定幫到你,但聽下過來人分析都好丫。
有同路人分享過以下書藉,附圖。
呢兩本睇咗,理論居多,在香港急促學習環境比較難應用。

回覆 引用 TOP

提到學習環境,希望校方可以提供多啲支援俾家長同小朋友。畢竟學校老師接觸過咁多學生,可能會比較資深。又或者身邊有冇親人朋友可幫下手。
莫生氣,唔好氣餒,一步一步黎啦 

老師應該和不該對緘默兒做的事
https://www.youtube.com/watch?v=EZ2g48uVGkg

了解和處理選擇緘默症
https://www.youtube.com/watch?v=o-NMyGnrZxI

幫助選擇性緘默孩子的方法
https://www.youtube.com/watch?v=kqIZ-p5ZS3s

如何和孩子討論選擇性緘默
https://www.youtube.com/watch?v=mPMceDYizAg

回覆 引用 TOP

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。