• 瀏覽: 4,183
  • 回覆: 27
可免則免啦 為bb健康著想唯有忍下口

回覆 引用 TOP

我戒左呀,平時我都係飲水同媽媽奶,揀惠x 媽媽奶就無咁甜同低脂啲

回覆 引用 TOP

我為左bb唔飲咖啡,BB健康重要D

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gugeniu 於 2019-9-7 12:00 AM 發表

有人說孕婦喝咖啡,胎兒肝受傷,女性懷孕期間儘量避免攝入咖啡因。有道理嘛?求解

盡量避免飲啦,我嗰陣時都淨係飲媽媽奶同埋水

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yat69 於 2019-9-19 04:38 PM 發表

冇事,唔代表真係冇事
開初見到冇事就真係冇事?
例如 heavy metal 吸收左,會潛左喺身體某 d 位置,肉藏,唔會即刻有事
你知道嘛?  
婦產科醫學會一般建議咖啡因每天攝取不要超過200毫克, 咖啡所含的咖啡因對胎兒的影響不是絕對的,要到劑量很大時才會發生, 即係每日都飲6-8杯

孕期戒口已經戒到傻, 滴酒不沾, 魚生睇住人地食, 餐餐五穀雜糧蔬果走肥肉代替加工食品, 偶爾食下自己中意食既野唔洗判死刑?

要知道媽媽懷孕情緒會影響個胎, 保持心情輕鬆愉快生出既BB都比較少喊d

我發覺好多孕婦因爲身邊人"勸誡"搞到壓力爆煲, 其實我婦科醫生都叫我平常心唔洗去到咁盡

引用:
原帖由 latsyrc512 於 2019-9-30 01:30 AM 發表

婦產科醫學會一般建議咖啡因每天攝取不要超過200毫克, 咖啡所含的咖啡因對胎兒的影響不是絕對的,要到劑量很大時才會發生, 即係每日都飲6-8杯

孕期戒口已經戒到傻, 滴酒不沾, 魚生睇住人地食, 餐餐五穀雜糧蔬果走肥肉代替加工食品, 偶爾食下自己中意食既野唔洗判死刑?

要知道媽媽懷孕情緒會影響個胎, 保持心情輕鬆愉快生出既BB都比較少喊d

我發覺好多孕婦因爲身邊人" ...
冇人講過話判你死形,
但係點解越黎越多人生癌症? chemist 同 toxicologist 就明

好多醫生夠話飲人奶好過奶粉,
對媽媽就係,對bb其實唔係,
點解醫生重係咁講,因為書本係幾百年前已經係咁寫

我建議,你唔中意可以唔聽,

引用:
原帖由 yat69 於 2019-9-29 03:51 PM 發表

冇人講過話判你死形,
但係點解越黎越多人生癌症? chemist 同 toxicologist 就明

好多醫生夠話飲人奶好過奶粉,
對媽媽就係,對bb其實唔係,
點解醫生重係咁講,因為書本係幾百年前已經係咁寫

我建議,你唔中意可以唔聽, ...
要聼建議都要有實則根據

我唔知你既資料係點搵返黎, 餵母乳係最近二三十年先再度興返, 之前有一排係興餵奶粉, 後來好多研究都指出母乳有天然抗體, 有既營養係奶粉無法代替, 所以世衛先會鼓勵母乳餵哺係有佢既道理

當然, 決定餵人奶定奶粉係媽媽唔係醫生, 母乳唔一定適合所有媽媽

孕婦唯一注意的飲食禁忌就是酒,  至於其他, 可以根據自己既體質適量進食, 大肚唔會因爲飲少少咖啡影響個胎,

一個人生癌唔會係因爲飲咖啡, 而係好多因素, 比如遺傳, 長期飲食唔均衡, 缺乏休息, 壓力大, 少運動, 多煙酒, 輻射等等

做任何事適可而止就唔會出事

引用:
原帖由 latsyrc512 於 2019-10-1 10:14 AM 發表

要聼建議都要有實則根據

我唔知你既資料係點搵返黎, 餵母乳係最近二三十年先再度興返, 之前有一排係興餵奶粉, 後來好多研究都指出母乳有天然抗體, 有既營養係奶粉無法代替, 所以世衛先會鼓勵母乳餵哺係有佢既道理

當然, 決定餵人奶定奶粉係媽媽唔係醫生, 母乳唔一定適合所有媽媽

孕婦唯一注意的飲食禁忌就是酒,  至於其他, 可以根據自己既體質適量進食, 大肚唔會因爲飲 ...
我冇講過飲咖啡會生癌
我只知道乜嘢係 CMR, REACH, CHCC, SVHC, Restricted Hazardous substances, Phthalates, BPA, BPF, BPS, Benzene, food chain, contamination 
你繼續啦

引用:
原帖由 yat69 於 2019-10-1 04:20 AM 發表

我冇講過飲咖啡會生癌
我只知道乜嘢係 CMR, REACH, CHCC, SVHC, Restricted Hazardous substances, Phthalates, BPA, BPF, BPS, Benzene, food chain, contamination
你繼續啦
As far as i know, caffiene is a stimulant, not a toxic compound.

唔明呢d有害物質同Caffiene有何關連?

BB係要儘量遠離化學野, 例如香精, 塑膠, 清潔劑, 不過事實上邊有可能100%避免?

理想同現實係有差距的, 做到就做, 做唔到就順其自然, 無需擔心會影響BB健康

回覆 引用 TOP

孕婦唔得飲咖啡嘅 茶葉茶也唔得飲嘅

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]