[計劃生育] 想問下大家如果自己湊B 一年, 應該要用幾多儲蓄??

想問下大家如果自己湊B 一年, 應該要用幾多儲蓄?? E-mail 此主題給朋友

想問下各位姊妹, 如果唔請工人情況下,
儲蓄應該要幾多, 先夠我同初生b b 生活一年?
我知要尿片, 奶粉, 同買bb 專用的 shower & shampoo , 好多消耗支出
假設係另一半已經要供樓同交水電媒, 我自己要用儲蓄湊b 一年,
等佢大少少先放心出去做野, 希望各位已做靚媽的可以比d 高見
....
積極儲錢準備中的無助少婦上

預一個月平極都留5000 未計bb病左

引用:
原帖由 秋天Cute回覆 於 2019-9-7 01:56 PM 發表

預一個月平極都留5000 未計bb病左
5000 甘多??!?!

引用:
原帖由 焦急強勁的盡頭 於 2019-9-9 11:01 AM 發表

差唔多
請問平時如果bb 有唔舒服, 大家睇私家的話, 通常幾錢一次?

引用:
原帖由 笨冰 於 2019-9-9 08:55 AM 發表

5000 甘多??!?!
5000唔多架啦....我當年好似每月近一萬, 不過睇你平養定富養.
奶粉平均一星期一罐, 一個月1000左右
尿片一星期又一包, 一個月600-1000
衫褲個D, 床單被, 由於佢都大得快, 3個月左右要換晒, 又要D士啤, 平均每月1000左右
可能要睇下醫生又一千幾百.
仲有D沖涼呀, 護膚個D又一千幾百.
買下D玩具呀, 日常用品, 奶樽咁呀, 一個月又一千幾百.
如果你只係比基本需要, 我估3000左右都OK既.
不過, 做得阿媽, 除非真係好缺錢, 如果唔係好少慳係小朋友身上, 到時D錢真係好似倒水咁去

8000唔多架啦....好似bb每月近一萬, 不過睇你平養定富養.奶粉一個月1000左右.尿片一個月600-1000.3000左右都OK既.
不過, 做得阿媽, 除非真係好缺錢, 如果唔係好少慳係小朋友身上, 到時D錢真係好似倒水咁去

愛のままにわがままに 僕は君だけを傷つけない想識番個肥妹傾下計

回覆 引用 TOP

嘩, 香港物價咁貴架?

對小朋友, 我會將大部份資源擺落教育基金, 其他有得慳就慳

奶粉, 趁大減價先買, 加埋廠商coupon, 一個月約 $600hkd
尿片 +濕紙巾, 都係趁大減價加coupon先買, 一個月約 $400hkd
BB衣物+玩具, 全部朋友既hand-me-down, 
(一般媽媽對bb用品既衛生都好嚴格, 大部份都好新净, 甚至連價錢牌都未剪, 既慳錢又環保)
奶樽一set 10幾件,清潔刷幾個, 奶樽架 , 夠一年用, 平均一個月$100hkd
(奶樽消毒器, 智能冲奶器等等唔係基本需要, 一律唔買)
BB車, 車座位, 腰凳背帶, 床, 其他雜項全部買, 多數用2-3年, 拉平一個月$400hkd

我盤數就$3000以内

引用:
原帖由 fwho 於 2019-9-9 02:27 PM 發表

5000唔多架啦....我當年好似每月近一萬, 不過睇你平養定富養.
奶粉平均一星期一罐, 一個月1000左右
尿片一星期又一包, 一個月600-1000
衫褲個D, 床單被, 由於佢都大得快, 3個月左右要換晒, 又要D士啤, 平均每月1000左右
可能要睇下醫生又一千幾百.
仲有D沖涼呀, 護膚個D又一千幾百.
買下D玩具呀, 日常用品, 奶樽咁呀, 一個月又一千幾百.
如果 ...
其實因為另一半要供樓, 已經用左收入好多%
所以我掙扎緊, 如果自己湊, 唔想請工人住,
唔知SAVING 得10 萬夠唔夠2 年...
覺得3 歲B 後返學可以再搵工, 到時請姐姐都未遲

引用:
原帖由 笨冰 於 2019-9-10 08:19 AM 發表

其實因為另一半要供樓, 已經用左收入好多%
所以我掙扎緊, 如果自己湊, 唔想請工人住,
唔知SAVING 得10 萬夠唔夠2 年...
覺得3 歲B 後返學可以再搵工, 到時請姐姐都未遲 ...
好似樓上既媽媽咁, 慳D都OK既.
不過你未計你自己都有衣食住行要使, 只睇BB個PART, 十萬使兩年應該OK.

引用:
原帖由 fwho 於 2019-9-10 04:30 PM 發表

好似樓上既媽媽咁, 慳D都OK既.
不過你未計你自己都有衣食住行要使, 只睇BB個PART, 十萬使兩年應該OK.
多謝你的寶貴意見~~
不過 bb車, 消毒個d 都真係幾貴

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 笨冰 於 2019-9-9 11:15 發表

請問平時如果bb 有唔舒服, 大家睇私家的話, 通常幾錢一次?
去法國醫院,診金$150,藥另計。
傷風感冒$300-$500

回覆 引用 TOP

返PT頂下囉~~

引用:
原帖由 Threeee 於 2019-9-11 11:35 AM 發表

返PT頂下囉~~
BB 2 歲後都要考慮下pt , 但2 歲前搵姐姐, 怕外傭打b , b 都唔識講比父母知

引用:
原帖由 笨冰 於 2019-9-11 12:12 PM 發表

BB 2 歲後都要考慮下pt , 但2 歲前搵姐姐, 怕外傭打b , b 都唔識講比父母知
裝CCTV咪得

回覆 引用 TOP

43 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。