[計劃生育] 想問下大家如果自己湊B 一年, 應該要用幾多儲蓄??

加油

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 笨冰 於 2019-9-4 06:39 PM 發表

想問下各位姊妹, 如果唔請工人情況下,
儲蓄應該要幾多, 先夠我同初生b b 生活一年?
我知要尿片, 奶粉, 同買bb 專用的 shower & shampoo , 好多消耗支出
假設係另一半已經要供樓同交水電媒, 我自己要用儲蓄湊b 一年,
等佢大少少先放心出去做野, 希望各位已做靚媽的可以比d 高見
....
積極儲錢準備中的無助少婦上 ...
BB食物和飲品: $50 一日
大人陪住BB時, 都要食嘢: $80 一日
交通: $30 一日
BB日用品及衣物: $120一日

合共每日: $280

$280X30天=$8400
$280X31天=$8680
$280X365天=$102200

(未計睇醫生, 每月兩次, 每次幾百 )

😀🤣😅😍😆😂🤣🥰😍

個人簽名: [size=0.63]黃金工程

回覆 引用 TOP

我女初時一個月五罐奶粉,片一個月7佰上下(網訂果D)初時一日用十幾塊,BB冲涼用燕麥果隻加護膚膏真係佰幾一支,不过可用兩三個月,經常消費係呢D,大約四千左右一個月固定支出,仲有其他非經常支出,奶樽衣物沖涼盤等,我初時第一次買BB野用咗萬几蚊

回覆 引用 TOP

物貴,越來越養不起

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 latsyrc512 於 2019-9-10 01:23 AM 發表

嘩, 香港物價咁貴架?

對小朋友, 我會將大部份資源擺落教育基金, 其他有得慳就慳

奶粉, 趁大減價先買, 加埋廠商coupon, 一個月約 $600hkd
尿片 +濕紙巾, 都係趁大減價加coupon先買, 一個月約 $400hkd
BB衣物+玩具, 全部朋友既hand-me-down, 
(一般媽媽對bb用品既衛生都好嚴格, 大部份都好新净, 甚至連價錢牌都未剪, 既慳錢又環 ...
冇錯,其實湊過bb 就知,所謂bb 用品,除左奶,尿片,幾樣衛生用品。其他都係癈既。
我老婆喂人奶,尿片700蚊/月。其他500/月。買過無數無數on 居野,癈野。用左好多錢。

回覆 引用 TOP

如果你得10萬儲蓄諗住頂兩年,建議你唔好唔做野,10萬好快洗曬,BB病仲大獲,每次睇醫生一千幾百,唔通你由佢病?
而且屋企少左份收入,而老公又搵唔多,你肯定大把說話聽,除非你既儲蓄係等於你兩年全職收入。假設你搵15K一個月,兩年即係36萬,你有36萬儲蓄可以維持平時既支出,咁就OK。

回覆 引用 TOP

我都想知

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 笨冰 於 2019-9-12 11:02 發表

香港百物騰貴~唉
仲要預看病多數坐的士

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 笨冰 於 2019-9-10 10:19 AM 發表

其實因為另一半要供樓, 已經用左收入好多%
所以我掙扎緊, 如果自己湊, 唔想請工人住,
唔知SAVING 得10 萬夠唔夠2 年...
覺得3 歲B 後返學可以再搵工, 到時請姐姐都未遲 ...
10萬一年就差吾多,2年一定吾夠

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 笨冰 於 2019-9-12 10:39 AM 發表

YES, 你真係有先見之明
我有提出過, 不過之前佢話如果生B , 你唔做野, 都無錢擺入聯名個戶口啦~
問我做咩要開, 所以平時佢供樓, 就覺得自己大哂,
平時出街食飯邊個俾?-> --> ME
全家旅行邊個找數? ---> ME
孝敬雙方父母的禮物, 邊個找數? -->ME
孝敬外母 &奶奶老爺 ---> ME
..
有見及此, SO 開問題, 問大家, 我先知要預 ...
唔關係咪二世祖事啦,係責任問題,供樓唔係大曬,個b佢都有份,你生b已經係好大風險既事,依家連湊b都要你自己一個人比曬,個b唔跟佢姓啊?連買野比6299都係你比曬錢,個阿爸阿媽唔係佢架?一d責任心都無,如果你未有既話我真係唔建議你生住,等你地真係傾掂數先,個人覺得生仔係一個重大既決定係夫妻二人共同既責任

回覆 引用 TOP

十萬2年好勉強我全人奶湊左年半用左大約十萬

回覆 引用 TOP

我平時自己一個月大約用4000-5000,因為行路返工十分鐘,鐘意自己煮飯食。自己加呀B, 每個月10000我自己覺得幾鬆動!一年唔做野預10萬我就差唔多喇!

回覆 引用 TOP

43 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。