有冇人同我一樣,家人在生時冇對佢好,到佢走左先黎後悔

有冇人同我一樣,家人在生時冇對佢好,到佢走左先黎後悔 E-mail 此主題給朋友

我覺得自己對佢唔住

我有個朋友係咁日喊夜喊,過了一段好長時間淡淡平靜。

回覆 引用 TOP

我!親戚都話我地三姐弟已經好孝順.
但我都係成日嬲自己,點解在生時唔再對佢再好啲,好後悔!間唔中諗起會咸,好掛住佢.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 世界真虛假 於 2019-9-3 06:13 PM 發表

我覺得自己對佢唔住
No ah!

回覆 引用 TOP

呢D可能係創傷後遺症,如果情況持續,可能要見醫生。

回覆 引用 TOP

我成日同父母講。和你地接觸太多。感情太深。都唔系一件好事。。因為當有日。你們離開。我會好落寞。。。影響好深。。所以我都希望我子女對我。不溫不火好了。至少我走後。對他們影響不大

引用:
原帖由 世界真虛假 於 2019-9-3 06:13 PM 發表

我覺得自己對佢唔住
有孝心既人總會咁諗,好正常,總會有樣野覺得要做得對父母唔夠好,間唔時都會諗下,但唔好太自責了,相信樓主識咁諗,對父母已經好盡量做好。

回覆 引用 TOP

引用:

我覺得自己對佢唔住
我冇好似你咁,
因為我知道會咁,所以我父母生前,對佢地都好,父母走的時侯,我冇後悔

之後剩反外父外母,我差不多每個星期都去睇佢,同佢地飲茶,食飯,幾年前外父生癌,外母又血壓高,送左呢個入院,跟住接嗰個岀院,每個星期兩三次,好辛苦。本來大假打算同太太去歐洲旅行,都取消左,所有大假用喺外父外母度,
外父失禁,幇外父換片,抹身,換衫,乜都做,我知道我老婆睇到,亦知道佢心裹知道。
最後外父走了,現在差不多每星期探外母,同佢去佢中意既酒樓飲茶,同佢行下街,食下飯,買佢中意食既嘢

不過,每逢父親節,母親節,我都唔去探佢地,唔同老婆慶祝母親節,唔同老婆慶祝情人節。

回覆 引用 TOP

引用:

我覺得自己對佢唔住
會有呢個感覺都好正常
只好說時間會沖淡一切
節哀順變

回覆 引用 TOP

有,走左幾年都仲覺得對先人做得未夠好,仲未報答佢,唯有下世還

回覆 引用 TOP

好彩,我同前度分手後便明白,厘個世界會無私咁愛我既人只有父母,當年26,而且我父母要既係愛心及陪伴不是金錢

回覆 引用 TOP

21 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。