• 瀏覽: 4,729
  • 回覆: 20
我都唔知已經請過幾多個工人姐姐啦,每次有新工人姐姐嚟,我自問都當佢屋企人咁照顧,衣食住有咩我提供到畀佢,都會盡最大努力提供合理舒適嘅環境畀佢,不過好多姐姐一知道我個女有ADHD之後,做唔夠幾個月就會走,我知我個女係比較好動,情緒變化好大,有時會掟嘢會尖叫會失控,要花好多時間同心機照顧,但係都唔駛一知道就好似會咬人咁走夾唔唞啊?

請问什么是ADHD

引用:
原帖由 psscrews 於 2019-9-3 01:20 PM 發表

請问什么是ADHD
專注力不足/過度活躍症 (Attention Deficit / Hyperactivity Disorder,簡稱ADHD)

明白!

回覆 引用 TOP

好多姐姐依加都好懶, 有老人家/BB既屋企都唔想做, 有病既更加啦, 放比佢湊你自己都唔放心啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Hangil 於 2019-9-3 12:14 PM 發表

我都唔知已經請過幾多個工人姐姐啦,每次有新工人姐姐嚟,我自問都當佢屋企人咁照顧,衣食住有咩我提供到畀佢,都會盡最大努力提供合理舒適嘅環境畀佢,不過好多姐姐一知道我個女有ADHD之後,做唔夠幾個月就會走,我知我個女係比較好動,情緒變化好大,有時會掟嘢會尖叫會失控,要花好多時間同心機照顧,但係都唔駛一知道就好似會咬人咁走夾唔唞啊? ...
惟有請時講清楚,加啲人工

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Hangil 於 2019-9-3 12:14 PM 發表

我都唔知已經請過幾多個工人姐姐啦,每次有新工人姐姐嚟,我自問都當佢屋企人咁照顧,衣食住有咩我提供到畀佢,都會盡最大努力提供合理舒適嘅環境畀佢,不過好多姐姐一知道我個女有ADHD之後,做唔夠幾個月就會走,我知我個女係比較好動,情緒變化好大,有時會掟嘢會尖叫會失控,要花好多時間同心機照顧,但係都唔駛一知道就好似會咬人咁走夾唔唞啊? ...
角色互換,有得選擇,點會捨易取難

回覆 引用 TOP

其實有過度活躍都唔係咩大病姐
我細囝都有 食左藥都唔會失控
唔使驚到走呀?

引用:
原帖由 亞小正 於 2019-9-5 12:04 PM 發表

唔使驚到走呀?
樓主講得概,情況應該較嚴重,如果受控,姐姐都唔會唔做啦,佢地都會唔見好多錢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 亞小正 於 2019-9-5 12:04 PM 發表

唔使驚到走呀?
可能因為我小朋友食緊個隻藥要幾個鐘食一次,有時中間啲時間唔記得食,就會難控制啲,所以個個都嚇到走咗。。。

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 Hangil 於 2019-9-6 12:51 PM 發表

可能因為我小朋友食緊個隻藥要幾個鐘食一次,有時中間啲時間唔記得食,就會難控制啲,所以個個都嚇到走咗。。。
你小朋友食緊R字頭個隻?
轉食C字頭個隻啦 一日淨係食一次就得
冇咁易唔記得
食少啲又唔驚太多副作用

引用:
原帖由 亞小正 於 2019-9-9 12:12 PM 發表

你小朋友食緊R字頭個隻?
轉食C字頭個隻啦 一日淨係食一次就得
冇咁易唔記得
食少啲又唔驚太多副作用
呢啲食藥概嘢,唔係要問醫生

回覆 引用 TOP

唉 我早輪探路 而家好多好多姐姐都唔願意去睇BB 或者3嵗以下 家庭人數多過4人 

agent話 而家多數只想睇唔識行唔識走等夠鐘老人家 一係打鬼佬工日日落街放狗個種

有個35嵗13年香港經驗菲菲仲好笑到 問我有冇工人房畀佢 我真係XY佢個Z 

樓主你小朋友有過度活躍症 其實工人姐姐都係怕壓力大 驚照顧不周 

你請工人個陣時有冇講明 你小朋友有健康問題

[size=1.5]YO !!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]