• 瀏覽: 4,323
  • 回覆: 34
  • 追帖: 1
本主題由 粵X 於 2019-9-2 08:16 AM 移動
有兩個小朋友一個四個月一個三歲,一個工人姐姐一個老公,仲有我老公嘅阿媽,咁多人一齊住,成日覺得老公個阿媽好多要求,成日煮嘢食都要揀三揀四,好似全家人要就佢一個人買餸咁,另外本身生活都有壓力經濟壓力,佢阿媽要求三個月就要一齊去過旅行,但係就要我同老公俾錢,但我老公咩事都要走晒佢,佢話同佢阿媽相依為命。所以佢阿媽有時候有好多好無理嘅要求,我都係要忍。有冇得其他方法或者可以叫佢唔好同佢阿媽住,,曾經提出過我老公但好嬲,同埋佢阿媽成日都對我不滿,我繼續咁樣落去真係好大精神壓力。

已經有經濟壓力咁點樣分開住比多份租金?

生活有經濟壓力都仲想每三個月去一次旅遊?

引用:
原帖由 Rainnichu 於 2019-9-1 11:05 PM 發表
有兩個小朋友一個四個月一個三歲,一個工人姐姐一個老公,仲有我老公嘅阿媽,咁多人一齊住,成日覺得老公個阿媽好多要求,成日煮嘢食都要揀三揀四,好似全家人要就佢一個人買餸咁,另外本身生活都有壓力經濟壓力,佢阿媽要求三個月就要一齊去過旅行,但係就要我同老公俾錢,但我老公咩事都要走晒佢,佢話同佢阿媽相依為命。所以佢阿媽有時候有好多好無理嘅要求,我都係要忍。有冇得其他方法或者可以叫佢唔好同佢阿媽住,,曾經提出 ...
99幾十碎, 無幾耐日子. 將來佢兩腳一伸, 有幾多身家留比你地??

回覆 引用 TOP

你唔可以阻佢孝順佢老母, 所以如果屋企有經濟壓力, 叫你老公同佢老母自己兩個三個月去次旅行, 你話你唔阻佢地母子享天輪~

至於佢老母有幾惡頂, 有咩事推番你老公出去服侍佢老母, 記得提你老公你自己都有亞媽, 你有時間要多D返去探你亞媽, 帶住個工人+兩個小朋友返你亞媽度~

順路可以提番你老公個老母, 你都有亞媽生~

有錢買樓咪搬。冇錢住人樓重多嘢講。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 @miu 於 2019-9-2 11:39 AM 發表
已經有經濟壓力咁點樣分開住比多份租金?
想咁樣做但係冇能力

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dc31 於 2019-9-2 08:41 PM 發表
生活有經濟壓力都仲想每三個月去一次旅遊?
其實孝順仔都啱嘅,但係問題就係我都要俾埋錢,陣間我哋兩個人嘅壓力,咁樣嘅父母係咪應該要諗一諗

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 泡泡果 於 2019-9-3 11:25 AM 發表
你唔可以阻佢孝順佢老母, 所以如果屋企有經濟壓力, 叫你老公同佢老母自己兩個三個月去次旅行, 你話你唔阻佢地母子享天輪~

至於佢老母有幾惡頂, 有咩事推番你老公出去服侍佢老母, 記得提你老公你自己都有亞媽, 你有時間要多D返去探你亞媽, 帶住個工人+兩個小朋友返你亞媽度~

順路可以提番你老公個老母, 你都有亞媽生~ ...
點解你可以將我心入面嘅說話都講晒出嚟,我忍住唔講得,講咗就吵大鑊㗎啦,其實我應該係陪我親生阿媽去旅行先,就係因為有經濟壓力所以先咁

引用:
原帖由 車站含情的手機 於 2019-9-3 09:19 AM 發表
沒有錢,還高消費。你阿媽確實不應該。
老公嗰邊嘅阿媽就應該係奶奶

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Rainnichu 於 2019-9-3 03:46 PM 發表

點解你可以將我心入面嘅說話都講晒出嚟,我忍住唔講得,講咗就吵大鑊㗎啦,其實我應該係陪我親生阿媽去旅行先,就係因為有經濟壓力所以先咁
男人唔受硬果套, 所以要用溫柔去勸服佢自己搞掂佢老母~
例如:
1) 你亞媽年紀都大啦, 你仲陪得佢幾多年, 你有時間自己陪多D你亞媽, 唔好第時有遺憾~
2) 小朋友開始大, 想幫佢地報多幾個興趣班, 等第時搵學校容易D, 我都知屋企唔係好夠錢, 唔想搞到你亞媽去唔到旅行, 不如咁啦, 我地三母子唔去, 你同你亞媽去啦~
3) 我地日日夜夜都見到你亞媽, 不過我父母都想見下D孫, 星期六日我搵D時間帶佢地返去亞公亞婆度, 你可以唔駛跟我返~

係架啦, 住埋一屋係難頂D, 不過結婚果日起你揀左果個男人就預左架啦, 依家唔好咁多埋怨, 照顧好自己小朋友, 教好佢地第時孝順你好過啦~ 個女人就唔好理佢啦~

引用:
原帖由 泡泡果 於 2019-9-3 04:16 PM 發表

男人唔受硬果套, 所以要用溫柔去勸服佢自己搞掂佢老母~
例如:
1) 你亞媽年紀都大啦, 你仲陪得佢幾多年, 你有時間自己陪多D你亞媽, 唔好第時有遺憾~
2) 小朋友開始大, 想幫佢地報多幾個興趣班, 等第時搵學校容易D, 我都知屋企唔係好夠錢, 唔想搞到你亞媽去唔到旅行, 不如咁啦, 我地三母子唔去, 你同你亞媽去啦~
3) 我地日日夜夜都見到你亞媽, 不過我父母都想見下D孫, ...
結婚之前冇一齊住過,結完婚先一齊住,結婚之前覺得佢媽媽都係一個好容易相處嘅人,結婚之後件事完全不一樣

有經濟壓力仲三個月去一次旅行?你老公係孝順仔!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]